En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mera makro: Sjöharen - ett charmerande blötdjur

Sjöharen hör till samma ordning som nakensnäckorna, men jag tycker de är så charmerande att de förtjänar ett eget inlägg. Den typ av sjöhare som man ser i skandinaviska vatten är ofta större än de vanligaste nakensnäckorna och har ett så specifikt utseende att man inte kan missta sej för vad det är.

 

 Man kan ju förstå varför de kallas sjöhare med den uppsynen. Sjöharen har två framåtriktade muntentakler och "öronen" är dess huvudtentakler. Den är i huvudsak växtätare och valet av föda påverkar färgen dvs äter den mycke rödalger, blir den rödare. Sjöharen blir ca 70 mm lång i våra vatten, dvs riktigt stor för att vara en nakensnäcka.

Visst är det ett charmerande blötdjur ? Den här showade praktiskt taget framför linsen.

Sjöharen är hermafrodit som de andra nakensnäckorna och utbyter sperma med varandra. Oftast sker detta under våren. Antagligen är det precis vad dessa två sjöharar ska till att göra. En ganska ömsint omfamning.

Jag kan inte vara säker men jag tror att det här sjöharen ser över den egna äggsamlingen. Jag såg den visserligen inte lägga äggen, så de kan ju höra till en annan nakensnäcka. Men det verkade inte som att den försökte demolera eller äta upp äggen utan den uppehöll sej på denna gren och lät sej villigt fotograferas.  

 

"Jag är inte rädd för att flyga...". Kanske var den här på väg någonstans, strömmen fick den att sträcka ut i vattnet. Ofta ser man små sjöharar som dinglar runt i tången av vågornas rörelser eller av ström. En del strömmar nog bort.... mot nya äventyr.

 Önskar er alla en skön helg

Lena  

Inlagt 2012-07-14 16:00 | Läst 9041 ggr. | Permalink

"Så fina bilder på sjöharen! Söt krabat, på de två sista bilderna påminner den om en flygande liten gris tycker jag. :-) Hade du makrot här eller vanligt objektiv? //Ewa"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder på Sjöharen, kul att läsa texten till därför att du är så informativ och kunnig! Man får plötsligt insikter om en värld under vatten som för mej är totalt okänd och väldigt spännande!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Lena Holm 2012-07-14 16:26
Hej Anne-Sophie,
jag vill så gärna visa allt det vackra som finns därnere, för det är en mer svåråtkomlig värld. Eftersom den också är okänd för många väljer jag att ta med lite information till de bilder jag lägger upp. Jag använde mej av referenslitteratur och, till en mindre del, internet. Kanske är det för att jag jobbar med undervisning som jag gillar att göra detta, jag vet inte...Kul att det uppskattas. Titta in när du vill.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder, Tänk vad mycket man missar som inte hänger med under ytan =) jag gillar alla bilderna! Allt gott! =)
Svar från Lena Holm 2012-07-14 16:32
Stort tack Mikael,
det är ett mycket gott betyg för jag har sett vad du själv åstadkommer, vilket är mycket imponerande.
Hälsningar Lena
Fascinerande små liv, och charmiga till tusen. :) Sista två bilderna gillar jag lite extra mycket. Kul att få info om dessa, som jag inte hade en aning om fanns.
/Anna
Svar från Lena Holm 2012-07-14 18:41
Tack Anna,
känner mej lite hedrad då jag lyckats visa dej något vackert "som du inte hade en aning om". Det finns mycket fint under ytan.
Hälsningar Lena
Hade en gång en kompis som skrev nån form av avhandling om nakensnäckor. Fich chans att kolla på några oansenliga småkryp i en petriskål...la den under mikroskop och då framträdde underbart färgade varelser...så "havet är djupt" som de sjunger i visan! Underbart att se dina bilder!
Svar från Lena Holm 2012-07-14 19:49
Hej Kjell,
havet är djupt, men dessa finner man ofta på väldigt grunda områden. Tack för din fina kommentar, det finns mycket att se där nere (fast jag skrev min avhandling om fåglar).
Hälsningar Lena
Fina bilder på blötdjur, tagna av ett blötdjur.

Avhandling om fåglar? Hur får du dem att flyga där nere i vattnet?

Ha en sjön helg, ovan eller under ytan...

MvH/J-O
Svar från Lena Holm 2012-07-14 21:18
Hej Jan-Olof,
det här kan bli ett väldigt långt svar eller så kan det bli något vi kan diskutera på framtida fotofika. Du har helt rätt i att jag är nog lite av ett "blötdjur" för oavsett väder eller temperatur så går jag i vattnet om det finns något häftigt att fotografera.
Som forskare däremot så är det djur med fjädrar som gäller, och fokus är mest på ägg och spermier. Skalkvalité och befruktningsförmåga hos fjäderfä är det som är viktigast på jobbet (samt undervisning i djurens form och funktion plus administration).
Ha en bra helg du också
Hälsningar Lena
Så fina bilder på sjöharen! Söt krabat, på de två sista bilderna påminner den om en flygande liten gris tycker jag. :-) Hade du makrot här eller vanligt objektiv?
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-07-15 21:48
Hej Ewa,
ja, lite flygande gris kan jag nog se . Alla bilder är tagna med 60 mm makro, det är mitt favoritobjektiv under ytan för det fungerar både på såp saker och för att ta fiskporträtt. Det är också lättare att använda än 100 mm makro, men det gäller undervattensfoto.
Hälsningar Lena