En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Med munnen full av tänder

Havskatten är känd som en aggressiv fisk, vilket nog mest beror på att när man får upp den i en båt så hugger den tag i vad som finns närmast. Om det är en stor fisk kan den bita sönder en åra och fingrar ska helst inte komma ivägen. Tandgarnityret är imponerande!

Men när man möter havskatten på hemmaplan är den fridfull och låter sej villigt fotograferas. Den backar undan från dykare om man kommer för nära, även de stora exemplaren, som egentligen inte har några naturliga fiender.

 

 Havskatten är ofta stationär och man kan hitta den år efter år i samma skreva eller håla. Den är bottenlevande och lever på sjöborrar, kammusslor, sjöstjärnor och andra musslor. Utanför en havskattlya finns stora samlingar av skalrester och ibland botaniserar mindre fiskar eller, som på denna bild, räkor bland resterna efter den stores senaste måltid. Denna bild är tagen 2006 utanför Tromsö. På den tiden hade jag en Olympus C8080 kompakt och endast kamerans interna blixt. Denna havskatt, men inte just denna bild, var det första jag la ut här på FS.

 Det här är ett exempel på en ung havskatt, som är betydligt mörkare i färgen. Som vuxen kan den bli  ca 120 cm lång och väga över 20 kg. Detta exemplar var max 30 cm och den var mycket blyg.

 

 

Båda bilderna ovan och den nedanför är exempel på betydligt större exemplar, som är fotograferade i Saltströmmen utanför Bodö i Norge. Vi har aldrig sett en havskatt i svenska vatten även om de finns på västkusten. Men längs den norska kusten kan man stöta på dem och i Saltströmmen finns det gott om dem. 

 Havskatten leker på vintern och det är hannen som vaktar äggen i 2-3 månader innan de små larverna kläcks. Hannen rullar ihop sej runt äggmassan och äggen kommer då att komma i kontakt med slem från den vuxna fiskens hud. Slemmet tycks ha bakterie och svampdödande effekt, vilket man upptäckt i fiskodlingar där man upprepade gånger misslyckats med att kläcka rom utan närvaro av en hanne.

 

Ha en fin kväll

Lena 

 

 

Inlagt 2012-07-18 20:37 | Läst 13784 ggr. | Permalink

"Är det den här som heter steinbit på norsk? Jag har ett svagt minne av det..."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag ger inte havskatten något skönhetspris men väl dina bilder! Andra bilden med de små räkorna, alla rester är och den röda, som heter nåt, är jättefin. Ha en fin kväll du med Lena!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-07-18 20:57
Tack Ewa,
det är en anemon som den "dekorerat" sin håla med. Det var helt perfekta förhållanden när jag fotograferade denna havskatt. Räkorna såg jag dock inte förrän jag tittade på bilderna i datorn.
Hälsningar Lena
Väldigt spännande att få ta del av havskatten bildmässigt och med informativ text till! Bilden på den unga havskatten med sina lite spretande tänder är ju bara för skön!!
Svar från Lena Holm 2012-07-18 21:06
Tack Ann-Sophie!
Den lilla havskatten var bedårande men tyvärr var det mycke krafs runt den lilla skreva som den höll till i så det här var den bästa bilden jag fick.
Hälsningar Lena
Är det den här som heter steinbit på norsk? Jag har ett svagt minne av det...
Svar från Lena Holm 2012-07-18 21:05
Ja, och på engelska heter den Wolffish.
Hälsningar Lena
Speciella firrar det där och fina på bild blir de! Tack för bra bilder/ Med vänlig hälsning, Danne
Svar från Lena Holm 2012-07-18 21:54
Tackar Dan,
ja, de är lite speciella och det är en ynnest att få möta dem ibland.
Hälsningar Lena
En utsökt matfisk.
Svar från Lena Holm 2012-07-18 22:23
Yes,
fast jag har haft lite svårt att sätta kniven i en, trots att det är tillåtet i Norge. Marulk har vi däremot plockat några gånger, fin den också.
Hälsningar Lena
2014-01-29 19:23   Weronica
Har den fiender?
2014-01-29 19:24   Weronica
Vilka fiender? Haj?
Svar från Lena Holm 2014-01-29 20:54
Hej Weronica,
nej en vuxen havskatt har inga direkta fiender förutom människa och möjligen kanske späckhuggare, som kan råka passera. De hajar som kan finnas tar inte en stor havskatt men möjligen unga individer.
Hälsningar Lena