En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Matblogg

Vi är mitt i en stor renovering och jag hinner inte fota så mycket, därför får det bli en blogg med samlade bilder som jag funderat på rätt länge. En matblogg. Jag gillar att laga mat och tycker att mat ska vara tilltalande även för ögat. Det är också lite kul att ta en bild eller två. En god middag kan inledas med en cocktail t ex en cosmopolitan som ovan.

När vi närmar oss sommar kan en mangomartini kanske vara på sin plats. Svårast är nog att få tag på bra mangojuice. Absolut mango finns i Systembolagets beställningssortiment eller så kör man alkoholfritt med lite limejuice och sodavatten.

I vintermörkret fungerar hederlig dry martini alldeles utmärkt. Välj oliver med omsorg. De godaste har alltid kärnan kvar (tycker jag). Fungerar inte alkoholfri, då får man äta oliver istället.

Förrätt kan ju vara trevligt och när sommarens första kantareller går att hitta räcker det oftast inte mer än till en liten macka. Här en kantarellsmörgås med en skiva camenbert under svampen

Till påsk gjorde jag flera variationer på plockmat. Ägghalvor med pepparrotsröra och rökt lax, ägghalvor med egen skagenröra och räkor samt avocadohalvor med vinägrett och färska räkor. Det här var mer än förrätt och vi hade en enklare huvudrätt med sill, potatis och rökt lax. Jag föredrar färska räkor även om en del frysta kan bli rätt bra. 

Vi äter gärna fisk och det här är en riktig höjdare med rödingfile, gräddkokt spetskål, smörstekta svartrötter, trattkantareller och dill. Enklare än det ser ut faktiskt. 

Jag funderar ibland på hur jag ska ta bilderna när jag fotograferar mat. Det ska gå fort för maten är viktigare än bilden. Vi ska äta den inom 30 sekunder från att maten har hamnat på tallriken, men man kan ju ändå välja om man ska fota inomhus, vilket ofta ger ett varmare ljus eller ute (om det är sommar). Den andra versionen av rödingen är fotat ute i växthuset, i en annan vinkel och utan lampljus. Vad tycker ni?

Grillspett hör ju sommaren till och jag gillar när det är mycket grönsaker blandat med köttet på spetten för det blir vackert. Men egentligen skulle man göra spett med varje ingrediens för sej för att få bästa grillresultat. Lök tar längre tid än paprika och absolut längre tid än älgentrecote som vi hade på dessa spett. 

Tillbehören är viktiga och här hade vi ugnsbakade jordärtskockor med flingsalt och varm vitkålssallad med smält grönmögelost och hackade valnötter (en riktig höjdare men tar lite tid i stekpannan).  

Hamburgare blir det någon gång ibland och då är förstås tillbehören extra viktiga. Här är det en vildsvinsburgare med en dressing som innehåller finhackat äpple, inland gurka och chili. Tunt skivad rödlök är ett måste för mej och sambon vill gärna ha lite bacon (från en tamgris). 

En annan vinkel på burgaren och här ser man även några potatiskroketter (jag köper frysta, att göra egna är bara för jobbigt) och lite coleslaw. 

Jag är inte så road av efterrätter men ibland är det ju gott med något sött eller syrligt efteråt. Pannacotta kan man experimentera med hur mycket som helst. Här en kardemummapannacotta med mango, passionsfrukt och chokladägg (påskdessert). 

Det här var roligt att göra men det tar tid. Det är en hallonlakritspannacotta inspirerad av smågodisbitarna som är i form av en dödskalle. Först gör man lakritspannacottan och häller den i glaset som står i en skål så att det lutar. Efter tre timmar i kylen gör man hallonpannacottan och häller den i glasen som står plant. Efter tre timmar i kylen dekorerar man med smågodis eller hallon. För att det ska bli så här fint måste man dock tillsätta lite karamellfärg...

Men den finaste desserten är kanske den enklaste. För vad kan väl bli godare än svenska jordgubbar med gräddglass. Den här fina desserten serverades förra sommaren i Björns sommarstuga i Korsheden då vi besökte honom och I för ett sommarfotofika. Så synd att det inte kan bli något fotofika i Korsheden denna sommar.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-06-06 21:38 | Läst 2479 ggr. | Permalink

"Mycket fina bilder och de fyller sin funktion! Jag blir sugen på allt du visar! Det märks att du har intresse av mat och dryck och fotografering. Så inspirerande! Hade tänkt att göra ugnsbakad spetskål med lax idag till middag, men nu blev jag sugen på gräddstuvad i stället. Ha det gott!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena.
Jeg er imponeret - du er lige så dygtig til at fotografere mad, som når du fotograferer under vand !
"Välja om man ska fota inomhus, vilket ofta ger ett varmare ljus eller ute
Den andra versionen av rödingen är fotat ute i växthuset, i en annan vinkel och utan lampljus. Vad tycker ni".
Jeg synes best om den indendørs variant - både med lyset og med kompositionen.
Med mange venlige hilsen fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:32
Tack Erik,
för den fina kommentaren. Det var en spot i taket som ljussättning när jag fotade rödingen inne och det blir mer glans i bilderna förutom att de också blir varmare.
Mums, ser riktigt gott ut alltihop. Ugnsbakade jordärtskockor måste jag pröva, vi får ju så många varje år, så där behövs alla tips man kan få :). Efterrätten den sluttande såg ju riktigt avancerad ut, får jag också testa någon gång. Kantarellsmörgåsen är väl från ett tidigare år, ingen svamp än? Hamburgaren såg ju också läcker ut.... Har gått bort från att göra de snygga grillspetten som innehåller hela måltiden, nu gör jag kött för sig och olika grönsaker för sig, som du säger det behöver olika tider, blir enklare också att ta varje sak för sig. Tycker nog inomhusbilden med lite belysning gav mer liv i rätten, lite bling
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:37
Tack Peter,
det var det enklaste sättet jag någonsin tillagat jordärtsskockor på. Jag gned skalet rent och la dem sedan i ugnen. Ca 20-25 minuter i 200 grader om jag minns rätt. Beror på storlek förstås. Man kan sticka i dem och kolla. Supergoda. Efterrätten var kul att göra med de lutande glasen och du har rätt om kantarellerna, men jag har mycket svamp i frysen och vi äter regelbundet kantareller. Det blir med bling av en spotlight.
Hälsningar Lena
Wow, här blir jag verkligen sugen på allt från drinkar till maträtter och efterrätter. Mycket snyggt och läckert presenterat - och fotat! Drinkarna, den öppna hamburgaren och påskdesserten står ut lite extra för mig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:38
Tack Bjarne,
drinkar kan bli riktigt vackert på bild om det är något med färg. Hamburgare blir väldigt gott när man gör dem själv och man kan ju välja tillbehören. Påskdesserten var ett experiment som blev väldigt lyckat.
Hälsningar Lena
Ja herregud vilka bilder, nu har du satt igång hungersystemet....!

Superläckra bilder, är inte så matglad som person men det här får nog vem som helst att bli hungrig :))

Fint & läckert!
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:40
Tack Joakim,
det är bara på helgerna som det ser ut så här och fredagkväll. På vardagarna är det enklare och nyttigare, mer grönsaker och mindre kött.
Hälsningar Lena
Hej,
Vilka bra matbilder. Man blir ju helt hungertokig. Räddades av nygräddade pannkakor med sylt.
Får bli en Boulevardier i eftermiddag.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:42
Tack Bob,
pannkakor är inte min grej men min sambo vill gärna ha det ibland och då äter jag oftast något annat (dvs rester). Jag måste prova en Boulevardier vid tillfälle.
Vad hungrig jag blev!
Fina bilder och maten låter tilltalande.
Jag föredrar den första rödingbilden, den ser mer aptitlig ut :-)
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:43
Tack Bengt,
det gläder mej att du blir hungrig. Det verkar som att flest gillar rödingen med konstljuset. Det är ju dåligt med ljus överlag på den som är tagen ute. Ibland vill man ha lite solstrålar genom växthusglaset.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Underbara bilder på dina läckra drinkar och maträtter. Imponerande foto- och matlagningskonst. På frågan om rödingen så gillar jag ljuset i den andra versionen. Dina bilder inspirerar till att laga mat, äta mat och fota mat :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:45
Tack Mats,
kul att du gillar den andra rödingbilden och att du blir inspirerad. Såg ditt senaste matinlägg, det såg mycket frestande ut.
Hälsningar Lena
Oj så smarriga bilder! Hemmagjord hamburgare var läcker. Likaså den där hallonlakritspannacottan, verkligen snyggt gjord.
Mycket fina bilder tycker jag.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:47
Tack Johnny,
när jag såg bilder på hallonlakritspannacottan insåg jag att jag måste testa att göra en sådan. Det var kul med de lutande glasen och det ser läckert ut. Hamburgaren är väl aldrig fel och absolut inte när man får välja alla tillbehören.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder och de fyller sin funktion! Jag blir sugen på allt du visar! Det märks att du har intresse av mat och dryck och fotografering. Så inspirerande! Hade tänkt att göra ugnsbakad spetskål med lax idag till middag, men nu blev jag sugen på gräddstuvad i stället. Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2020-06-08 17:50
Tack Yvonne,
gräddstuvad kål och i synnerhet spetskål är väldigt gott. Vi äter mycket kål av olika sorter. Det passar som tillbehör till nästan allt. Här har jag bara stekt kålen en stund och sedan hällt på grädde som fick puttra lite till bra konsistens. Salt och peppar förstås :-)
Hälsningar Lena
Åh vad gott allt ser ut! Härliga bilder, du ger begreppet "vattnas i munnen" nytt innehåll. Matfoto är annars inte lätt, förutom tidsfaktorn handlar det om vinklar och ljus, och också om upplägget, plejtningen? (to plate) som dom säger 😁.Märks att det ligger nära ditt hjärta.
Och du inspirerar.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-06-09 21:30
Tack Göran,
jag försöker tänka till lite grann när jag "plejtar" maten som jag vet att jag vill fotografera, men det ska som sagt gå fort och ibland kommer det med saker i bakgrunden som inte alls borde vara där. Ljuset betyder mycket och det får oftast bli spotlights i köket eller naturligt ljus ute, men ibland har sambon fått lysa med mobilen och då kan man få fram någon extra effekt. Dry martinin är fotad så, men då har man ju också lite mer tid till experiment. Läste att du tänker visa vegetarisk BBQ, ser fram emot det :-)
Hälsningar Lena