Marulk, antennfisk eller sjödjävul.
Marulk, Lophius piscatorius, är en fisk som man kan stöta på om man dyker längs Norges kust. Den finns även på svenska västkusten, men jag har aldrig haft turen att få se den där.
Marulken har ett brett tillplattat huvud med ett stort gap och en rejäl uppsättning tänder. Den övriga kroppen är kraftigt avsmalnande som man kan se på bilden ovan. Ovanför ögonen har den en hängande utväxt, den så kallade illicien. Marulken ligger gömd på botten och låter illicien vaja fram och tillbaka för att locka till sej ett byte som den kan hugga i sitt stora gap. Med denna fångstmetod kan man förstå att den också har kallats "antennfisk".
Marulken har ett mycket bra kamouflage och kan ändra färg beroende på vilket underlag den ligger på. Här ligger en liten marulk på en ljus snäckskalsbotten och den var mycket svår att upptäcka kan jag intyga.
Här ligger det en betydligt större marulk på brun botten med tare och den var om möjligt ännu svårare att se. Kamouflaget gör dock att alla halvstora och större individer ligger helt stilla och tror att de inte syns. De har nämligen inte några egentliga fiender när de nått en viss storlek. Det gör dem väldigt tacksamma som fotoobjekt.
Här ligger en halvstor individ väl dold på ljus snäckskalsbotten. Om man närmar sej försiktigt kan man komma nästan hur nära som helst utan att den rör sej ur fläcken.
Man kan t ex fotografera ögat om man råkar ha makroobjektiv på kameran istället för vidvinkel.
Om man kommer åt fisken kan den bli så pass störd att den simmar en kort sträcka, för att sedan lägga sej på botten igen.
Den här bilden är från förra årets resa till Tustna och denna marulk hör till de större vi stött på. Vi skrämde den medvetet ut mot djupare vatten (genom att klappa den på ryggen) för att den skulle undgå att bli infångad av de dykare som försökte fånga middagsmat till oss alla. Det är helt lagligt att jaga med ljuster i Norge, men just denna kväll tyckte vi att det kunde vara OK med en vegetarisk rätt.
Marulk är en uppskattad matfisk och kan bli rejält stor. Enligt wikipedia kan den bli upp till 2 meter lång och väga upp mot 100 kg (2011 fångades en marulk på 115 kg i Hoylandssundet i Norge, och 2006 fångades en på 73 kg i Trondheimsfjorden).
Om den tycker att man är väl närgången kan den resa sej på bröstfenorna och blåsa upp sej som denna har gjort. Jag killade den lite under hakan med fingrarna och hoppades att den inte skulle få för sej att mina bara fingrar var något den kunde äta (jag dök utan handskar)...Den nöjde sej med en maktdemonstration.
Med lite spännande ljussättning kan en inte alltför stor marulk se ut som ett monster. Man kan kanske också förstå varför den under 1920-talet ibland gick under namnet "sjödjävul".
Hälsningar Lena
de här är ungefär som myskoxarna på Dovre, om man vet hur man ska hitta dem och närma sej dem på ett vettigt sätt kan det blir sköna bilder :-) Det här är min "hemmaplan" under ytan men vi behöver några fler möten med myskoxarna.
Hälsningar Lena
under vatten upplever man allt som 25 % större än det är i verkligheten och en marulk på 100 kg skulle antagligen få mej att stanna upp och tänka till ett tag innan jag "killade den under hakan". Fiskögon kan vara väldigt udda och spännande om man kommer tillräckligt nära.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag blir alltid lite berörd då jag ser mina fina motiv i fiskdisken...men jag äter ju fisk (med vissa restriktioner om art, var den är fångad etc). Det är även ett dilemma då vi är ute på dessa dykresor i Norge, man fångar och äter färsk fisk, det hör till och är lagligt. Arter som man ser sällan t ex havskatt låter man bli att ta och hummer är förbjudet, så det rör man inte heller. Men marulk hamnar ibland på tallriken, med blandade känslor.
Hälsningar Lena
det är coola fiskar.
Hälsningar Lena
Den smaker jättegott.
/ Synnöve
jag minns ju att den heter breiflabb på norska, det borde jag tagit med i texten. Visst är det en god matfisk men helst inte den som jag nyligen fotograferat.
Hälsningar Lena
den ser lite bisarr ut med alla flikarna runt munnen men det är nog ett bra kamouflage. Den stora munnen ger den ju också ett speciellt utseende. Många fiskögon kan bli mycket vackra på bild (då de fortfarande är levande).
Hälsningar Lena
Ett mycket intressant reportage. Jag tror att han är ganska vacker på sitt eget sätt, speciellt ögonen.
Med vänliga hälsningar, Svetlana.
jag kan bara hålla med. Visst är det en vacker fisk på sitt speciella sätt. Alla djur har sin egen inneboende skönhet.
Hälsningar Lena