Lockespindel
När jag skulle ta in mina pelargoner måste de klippas ner och planteras om i mindre krukor. Mitt i det arbetet hittade jag en lockespindel och tog då fram kameran. De har onekligen en rätt intressant form för att vara spindlar, med en kropp som saknar den tydligt markerade midja som andra spindlar har och de otroligt långa benen.
Lockespindlar har dessutom bara två ögon, till skillnad från sex eller åtta som man ser hos andra spindlar. De kan inte producera gift och de spinner inte några trådar, de saknar helt förmågan att producera silke. Dessa spindlar äter delvis växtdelar och as, men kan också jaga ikapp levande byten. Hittade en uppgift om att de kan äta fästingar, så var rädd om lockespindeln om du hittar en i din trädgård.
Benen är otroligt långa och de kan hålla sej fast genom att kröka änden på benen som krokar. Det var inte förrän jag tittade på dessa bilder i datorn som jag såg att den här spindeln bara har sex ben. De ska normalt ha åtta ben och jag blev besviken när jag såg att den här inte var "komplett". När jag läste om lockespindlar fann jag att de lätt kan offra ett ben eller två, om deras liv är i fara. Det heter autotomi och det hade jag nog inte hittat om min spindel haft alla sina ben på plats.
Här undrar jag om spindeln möjligen rengör ett av sina ben eller om den "smakar av" sin omgivning? Kanske spindeln använder sina ben lite som insekter använder sina antenner. Den kände sej onekligen fram på blomman med de allra längsta benen, men jag såg den också dra benen genom pedipalperna flera gånger, som den gör på denna bild.
Innan alla pelargoner var intagna dök det också upp en större dagsvärmare. Jag hade en i trädgården för ett par veckor sedan och nu flög det runt en utanför ytterdörren. Den här var antagligen ännu mer desperat i sin jakt på blommor och här hade den ju hittat en guldgruva. Tyvärr försvann nästan alla blommor inom loppet av några timmar.
Men jag har lämnat en stor urna med två pelargoner som fortfarande blommar, som en sista utpost för de insekter (och lockespindlar) som fortfarande rör sej runt huset.
Nu är det fredag, yeah!
Hälsningar Lena
Intressant läsning dessutom.
Daniel
spindeln blev mer intressant när jag läste om den och hur den skiljer sej från andra spindelarter.
Hälsningar Lena
Hälsn!
eftersom dessa spindlar inte har något sätt att förflytta sej långa sträckor på förstår jag om du inte hittar några på din balkong. Jag tror dock att de finns i mängder nere i Tanto på kolonilotterna.
Hälsningar Lena
Det där om offra ben eller andra delar gör små ödlor när de är i fara. Tappar svansen. Läste det när jag fotade en som bara hade en stump.
Trevlig helg
/N
jag kände till det där med ödlorna men kopplade inte ihop det med hur dessa spindlar gör förrän jag började läsa om dem. Häftig strategi att bara dumpa en kroppsdel om fara uppstår. Jag tyckte också att den var rätt söt med sina två små ögon.
Hälsningar Lena
ni har antagligen blommor till både spindlar och insekter hela året runt men här hos oss börjar det definitivt gå mot en mer blomfattig säsong. Den spindel jag hittade var ganska slö och rörde sej inte så mycket på blomman om den fick vara ostörd. Men till slut måste jag flytta den till en utblommad klematis och då blev det mer fart på den.
Hälsningar Lena
jag tror egentligen att det är en väldigt vanlig spindel men man kanske inte tänker så mycket på det när man ser en. De kan också lätt förväxlas med harkrankar, som ju är insekter. De var i alla fall betydligt mer intressanta än jag trodde då jag tog bilderna.
Hälsningar Lena
jag blev väldigt förvånad då dagsvärmaren dök upp utanför min ytterdörr men passade på att ta några bilder. Spindeln blev en bonus då jag klippte ner mina stora blommor och den var mer intressant än jag trodde då jag läste på om hur de lever och fungerar.
Hälsningar Lena
lockespindlarna har många olika namn, man ska bara inte förväxla dem med harkrankar som ju är insekter. De var betydligt mer intressanta än jag trodde då jag tog bilderna.
Hälsningar Lena
/Ulla
det var så enkelt att jag kunde inte ta in fler pelargoner, så dessa som blev kvar ute kommer att frysa bort. Samtidigt kändes det bra att lämna några blommor kvar till kvardröjande gäster.
Hälsningar Lena
jag kunde inte så mycket om dessa spindlar heller förrän jag fotade denna och läste på lite om hur de lever. Små saker i vår närhet kan vara väldigt intressanta om man bara tar sej tid att titta lite närmare och sedan läsa på.
Hälsningar Lena
mitt intresse för dessa spindlar ökade definitivt då jag började läsa om dem och titta mer noga på bilderna. En anledning till att det blir en stor urna med pelargoner kvar ute är förstås att de inte får plats inne och de får därmed "frysa bort". Men det är fortfarande varmt och då kan jag vattna den och låta de som vill leva i den få ha blommor ett tag till. Svärmaren har varit sommarens överraskning.
Hälsningar Lena
jag tycker spindlar är både vackra och fascinerande så det gläder mej att du tycker att den ser ut som ett smycke.
Hälsningar Lena
Häftigt att se hur den kniper om kronbladet med benet.
Och kul med lite info. Hoppas vi får många av dessa då om dom nu gillar att äta fästingar.
Ing-Marie
det här blev intressantare än jag trodde då jag började läsa om dem och klart att vi ska vara snälla mot dem om de äter fästingar.
Hälsningar Lena