Kungskrabba
Ett av målen på vår resa norrut var Kirkenes. Vi var där 2009 och mycket i staden var sej likt, men den här klättervänliga skulpturen på torget var ny. Krabba var också den huvudsakliga anledningen till att vi gjorde ett stopp i Kirkenes.
Under vårt första besök 2009 fick vi tipset av den lokala dykklubben att dyka vid en stor rastplats längs E6, strax utanför Kirkenes flygplats. Den ligger tillräckligt långt från flygplatsen och det militära området att man kan fotografera här. Rastplatsen har toaletter, regn- och vindskydd, helt perfekt.
Vår första dykdag var vädret strålande och ca 25 grader varmt. Varmare än vi någonsin haft så här långt norrut på en semester. Det gör att man blir svettig och kan få kondens innanför dräkten när man går i det kalla vattnet. För att vattnet skulle vara kallt det visste vi. Fjorden vi skulle dyka i står i förbindelse med Barents hav.
Dykplatsen är så här fin när det är högvatten och vi väntade medvetet till det var mycket vatten, för annars är det en vådlig promenad med stora hala stenar och slipprig tång. Med över 30 kg utrustning samt en tung kamera med dubbla blixtar och ett par fenor i händerna vill man inte ha så spännande terräng att ta sej fram i.
Vi hade bara varit i vattnet ca fem minuter när vi stötte på den första kungskrabban, eller Kamchatka krabba. De stora krabborna förekommer naturligt i Stilla havet vid Alaska och utanför Japan, men har inplanterades runt Murmansk på 1960-talet och sedan spridit sej längs den norska kusten. Det här är ett ganska litet exemplar och den fick vara ifred när den poserat framför kameran.
När vi kommer ner på ca 10-12 meters djup stöter vi på större krabbor. Fullvuxen kan den väga upp till 7 kg och bli 1,8 m mellan benspetsarna. Någon så stor krabba stötte vi inte på men den här var rätt rejäl.
De stora krabborna äter allt i sin väg och har förökat sej mycket framgångsrikt. De finns nu längs norska kusten ända ner till Lofoten. De vill helst ha en temperatur på 10-12 grader C och en hög salthalt i vattnet (högre än på svenska västkusten). Krabborna lever på 10-500 m djup.
Vi hade 8 grader i vattnet under dyket och ca 10 grader från 5 m och upp till ytan, vilket faktiskt värmer då man närmar sej slutet på dyket. Den här krabban blev middagsmat.
Den här också. Man tar inte upp dem levande utan avlivar krabban genom att sticka en kniv genom skölden bakom ögonen. Sedan tar man av benen och stoppar dem i en fångstkasse. Under tiden flockas mindre asätare runt resterna, t ex eremitkräftor. En stor eremitkräfta (stor, dvs med ett skal stort som en knytnäve) försökte ta med sej ett helt ben, men det fick ge sej. Det fanns tillräckligt med andra rester av den stora krabban som den kunde äta.
Här ligger en del av fångsten i diskhon där vi bodde och på diskbänken ligger förrätten, några "haneshell" som liknar pilgrimsmusslor men är mindre. Vi hade med oss en 10-liters kastrull och kokade benen i saltat vatten ca 6-8 minuter, de tjockaste lite längre.
De är lite svåra att lägga på en tallrik och det bästa besticket för att äta dem är sax och fingrarna. Vi hade smält smör med vitlök samt tomatsallad och gurka från växthuset som tillbehör.
Det var fortfarande strålande sol och varmt på kvällen när vi satt ute, solen sken förstås hela natten, som den gör så här års i Kirkenes.
Här är det som inte fick plats på tallriken och våra små goda musslor som bara brynts hastigt i smör. Vi åt så mycket krabba vi kunde till middag och gjorde sedan krabbsallad på resterna som vi åt till lunch i två dagar.
Hälsningar Lena
Så läckert !
Ing-Marie
här kunde vi kombinera hobby med inhämtande av goda råvaror och en riktigt god middag. Det är bara på resor i Norge vi lyckas med det för hittar man de goda musslorna på lämpligt djup och man får jaga annat med både kniv och harpun. Kungskrabborna finns dessutom bara här uppe.
Hälsningar Lena
Verkar vara en höjdpunkt på sommaren.
Respekt.
Ha det väl
Bob
det här blev en riktig höjdare på sommarens semester. När vi reste till Nordkap för några år sedan hade vi också tänkt oss något liknande, men då hittade vi inga krabbor. Rastplatsen i Kirkenes verkar dock vara ett pålitligt ställe.
Hälsningar Lena
vid Nordkap är fisket på kungskrabba helt fritt för egen konsumtion och hobby, för dykare eller från båt. Om man inte dyker måste man ha båt och burar. I Kirkenes var det vissa begränsningar när vi var där 2009, men inte något som den lokala dykklubben ansåg att man behövde bry sej om. När vi fyllde luft hos dykklubben i år glömde jag att fråga vad som gällde, men de frågade om vi hittat krabba och det hade vi ju, inget konstigt med det. Om man ämnar fånga krabba i större volymer än en middag bör man nog kolla upp det lite mer noga. Vi visade inte upp vår fångst på rastplatsen utan lastade bara in våra grejer och åkte till vår bostad. I Norge får man som dykare jaga med både kniv och harpun, vilket inte är tillåtet i Sverige, och det enda man inte får ta upp är hummer (och de rör vi aldrig).
Hälsningar Lena
vi hade otroligt fint väder de första dagarna på denna resa och det var nästan för varmt :-) Vi hade också tur med krabborna och fick en fin fångst vid första försöket. Dagen efter då vi dök på samma plats fanns det inte en enda krabba. Kanske hade vi skrämt bort dem eller så hade vi bara tur första dagen.
Hälsningar Lena
vi har ätit kungskrabba i Alaska vi några tillfällen och min sambo har njutit av färsk kungskrabba på tjänsteresa i Sydkorea. Man äter bara benen även om hela krabban tas upp vid kommersiellt fiske i burar. Vi kan inte ta upp hela krabbor för de får inte plats i fångstkassen. Gott men inte värt priset hemma just nu som är ca 2000 kr/kg. Vi plockade upp krabba motsvarande ca 3000 kronor på ett dyk.
Hälsningar Lena
jag var lite otydlig, man spar även klorna och du kan se ett par på kanten på kastrullen. Klorna är dock små, men de innehåller också mat som i benen men är lite stökigare att få sönder.
Hälsningar Lena
Med mange venlige hilsener fra Erik.
för din fina kommentar. Det har inte blivit så mycket dykning i år men här blev det extra bra utdelning både fotomässigt och i matväg.
Hälsningar Lena
Mvh Wolfgang
varken dykningen eller matlagningen är särskilt avancerad men det gäller förstås att vara på rätt plats och ha en riktigt stor kastrull :-)
Hälsningar Lena
Ser härligt ut verkligen
Mvh N
vi har gjort detta en gång förut och vi letade kungskrabba när vi var på Nordkap men blev utan den gången. Det här var precis vad jag ville på denna semester och det blev mycket lyckat. Annars är musslorna också väldigt goda.
Hälsningar Lena
Hälsn!
renarna fick vi nöja oss med att beundra på håll och fotografera. Jag tycker dessutom att både musslorna och krabban slår renkött med hästlängder.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
det fiskas mycket kungskrabba i Kirkenes och hamnen är full av båtar samt stora staplar med burar. Krabban har nog blivit en märkbar industri där. Jag är nöjd med bilderna vi fick under dyket och att vi hittade krabba som vi kunde ta upp. Det var länge sedan vi haft möjlighet att göra det.
Hälsningar Lena
de krabbor vi tog upp var långt ifrån fullvuxna men det är ändå rätt stora djur. Vi lyckades äta upp benen från två krabbor till middag och resten fick bli krabbsallad. Det här är mycket god krabba och smakar inte alls som den vanliga krabba som man kan köpa i fiskdisken på hösten. De här påminner mer om hummer.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
ursäkta sent svar. Det blir tyngre med åren, konstigt nog :-) Middagen blev en riktigt höjdare och något jag kommer att minnas länge.
Hälsningar Lena