En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nya världens gamar, korpgam och kalkongam

Som Johnny påpekat så är detta en korpgam, den håller ihop med kalkongamar men har inte alls så bra luktsinne som kalkongamen.  Lägg märke till att fötterna ser mer ut som på en hönsfågel än en rovfågel. Denna gam fångar inte byten med fötterna utan lever på as och allt möjligt den kan komma över.

Den här individen satt mycket påpassligt på en grindstolpe utanför småstaden Eagle Lake. Den såg ut som att den satt på vakt men det här var nog mest en bra utkiksplats. Man är noga med att ange att det är privata ägor i USA och man går eller kör inte innanför en sån här skylt.

Det här är en kalkongam, den mest spridda gamen på den amerikanska kontinenten som  förekommer från södra Kanada ända ner till Sydamerikas spets. Precis som andra gamar är den naken på huvudet. Hos unga individer är huvudet gråsvart. Hos könsmogna gamar blir det rödaktigt och med den mörka fjäderdräkten liknar den då en kalkon, därav namnet. Det vanligaste är att man få se kalkongamen så här. Ibland känns det som att den passerar strax ovanför ens huvud. Till skillnad från många andra fåglar har kalkongamen ett utmärkt luktsinne och det söker efter kadaver eller annat gott genom att flyga förhållandevis lågt och lukta sej fram. Här kan man också se att den har väldigt stora näsöppningar. 

Man kan också få se dem så här. En grupp kalkongamar som nyttjar termiken och seglar runt uppe i det blå. Här fanns det väldigt mycket gam och det är första gången jag ser så pass många samtidigt i luften. Det var nog ca 20 totalt men jag fick med sju som mest på bild. Kalkongamar är rätt stora med ett vingspann på 170-180 cm.

Vi promenerade genom ett ganska snårigt skogsområde när jag fick jag syn på en massa vita fläckar på buskar och löv. Det här måste vara gamarnas favoritträd sa jag och tittade upp. Där satt det minst 15 gamar och tittade ner på oss.  Just dessa två är korpgamar och det kan tydligen även dela träd med korpgamar. Det var svårt att fota genom löv och grenar dessutom blev de lite upprörda över att vi stannade under deras träd.

Flera av dem lättade och flaxade iväg en bit till andra träd. Korpgamen är något mindre än kalkongamen med ett vingspann på 130 -170 cm. 

Kalkongamar saknar syrinx (kvitterorganet, dvs fåglars motsvarighet till stämband) och kan bara ge ifrån sej grymtande och låga väsande läten. På bilden ovan ser man tydligt de stora näsöppningarna. Kalkongamar finns överallt men de gillar inte regnskog och oftast inte högre höjder än ca 2500 m över havet. De finns dock i storstäder som t ex New York där de beskrivs som en värdefull "clean-up service". Släktnamnet Cathartes härstammar från grekiska och betyder "renaren".

Kalkongamarna är sociala och lever i grupper som ibland kan bli ganska stora. De vilar i dessa grupper på nätterna och vi såg en grupp på ett 30-tal fåglar som höll till uppe på några höga kraftledningsstolpar. 

De avslutande bilderna kommer från när de landade och kivades lite uppe på en av dessa stolpar. Tyvärr inte i bästa ljus men de var ändå kul att fota dem där uppe.

Två kalkongamar och en korpgam sittande till höger.

Kalkongamar har inga egentliga naturliga fiender men om en predator närmar sej en ruvande fågel eller ett bo med ungar kan de reagera genom att kräkas upp matrester på inkräktaren. Det fungerar bra mot närgångna människor. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-10 17:13 | Läst 2390 ggr. | Permalink

"Hej Lena. Det må være endnu et scoop for dig ? Det er langtfra den smukkeste fugl, men facinerende på sin egen måde. Jeg har valgt et par ud, som jeg synes bedst om - numme 1, 4 og 5. Med mang venlige hilsener fra Erik."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena.
Det må være endnu et scoop for dig ?
Det er langtfra den smukkeste fugl, men facinerende på sin egen måde.
Jeg har valgt et par ud, som jeg synes bedst om - numme 1, 4 og 5.
Med mang venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-01-10 18:40
Tack Erik,
den är kanske inte så vacker men den fyller en bra funktion och är annorlunda i vissa egenskaper som t ex både luktsinnet och att den inte kan "prata".
Hälsningar Lena
Riktigt intressant att dom använder lukten, "det hade jag ingen aning om....." Men såklart praktiskt för dom som specialiserar sig på as. Säkert spännande fåglar också, även om jag som Erik kan tycka att dom inte har samma skönhet som rovfåglarna Det är väl framförallt dom hängande fötterna och att som saknar den inträngande blicken rovfåglar har, samtidigt om jag inser att det handlar om vad vi blivit präglade på som vackert. Allt som är funktionellt har ju sin skönhet. Jättefina bilder som tillsammans ger en liten uppfattning hur dom uppträder. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-01-11 19:52
Tack Björn,
det handlar nog rätt mycket om vad vi fått inpräntat är en vacker fågel. Jag fascineras dock av dessa för att de är annorlunda än rovfåglar och beter sej inte heller som en sådan (mer än när de glidflyger). Man vet att vissa andra typer av fåglar också använder luktsinnet t ex albatrosser och kiwifågeln.
Hälsningar Lena
Fräck fågel och några fina bilder. Spännande med dessa fåglar som inte finns hos oss
Svar från Lena Holm 2022-01-11 19:54
Tack Peter,
läste någonstans att en kalkongam siktats i Sverige men man tror inte att den tagit sej hit på naturlig väg. Jag tycker gamar är coola och det är kul att titta på dem.
Hälsningar Lena
Vad häftigt med för mig en ny art att se. Menar sådana har vi inte här och kan inte minnas jag sett nån innan.
Fina bilder trots ljuset
Svar från Lena Holm 2022-01-11 19:55
Tack Nini,
gamar är coola och det är två olika arter på bilderna. Kalkongam har setts i Sverige men man tror inte att den kom hit på naturlig väg.
Hälsningar Lena
Snygga gambilder med fina detaljer. Vi har ju våra rovisar och kråkfåglar som städar. Hade varit kul med en bild där de satt på en skylt "Dentist" t.ex.
Svar från Lena Holm 2022-01-11 19:56
Tack Stefan,
det borde få att få bilder på dessa på lite olika skyltar för det fanns gott om dem i anslutning till många mindre orter som vi passerade. Jag tycker de är coola i sin utstrålning.
Hälsningar Lena
Mäktigt och rätt snygg utfälld men förövrigt ingen skönhet men kul med sina annorlunda egenskaper.
Mäktiga bilder i vanlig ordning
Ja det är väl säkrast att hålla sig på rätt sida om dessa skyltar annars blir man väl skjuten..
HaD bäst/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-01-11 20:01
Tack Gunte,
de är kul att titta på och fascinerande fåglar för de beter sej inte heller som en rovfågel. Man ska även passa sej för att inte reta upp folk i trafiken. I Texas är det tillåtet att bära vapen hur som helst och vi hars ett enstaka personer som var beväpnade. I år var det en kille i en mataffär med hölster i bältet.
Hälsningar Lena
Väldigt speciell fågel helt klart. Men jag skulle nog säga att bild 1 och 2 samt 5 är korpgam "Black vulture". De brukar följas åt med kalkongamarna i jakten på föda. Snygga bilder!

Mvh
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-01-11 19:28
Tack Johnny,
det förklarar varför jag inte fick ordning på hur näbben ser ut. Även om unga individer av kalkongam har mörkt huvud skilde sej näbben och näsöppningarna för mycket. Men de hängde ju ihop i grupperna så jag tog för givet att det var samma fågel. Nu har jag läst på och det är klart att det är korpgam.
Hälsningar Lena
Nu har Johnny förtydligat att det är två olika sorters gamar, inte unga och äldre individer. Det är korpgam och kalkongam. Två arter som hänger ihop men som jag aldrig har sett tillsammans så nära förut. Riktigt bra luktsinne har dock bara kalkongamen och det verkar som att korpgamen drar nytta av det då den hänger med de något större fåglarna.
Hälsningar Lena
Vilken spännande resa!
Många fina bilder på gamarna. Inte särskilt vackra fåglar i mina ögon, men stora, coola och intressanta och gör sig väldigt bra på dina bilder !
Första, andra och sista bilden blir favoriter :-)
Hälsningar Halina