En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Inte längre önskvärd...

Ägaren till den här pliriga lilla charmören tröttnade på att ta hand om den, eller insåg kanske att det var för jobbigt att ha en papegoja och gjorde sej av med den. Den har nu fått ett "Home for life" på "World Parrot Refuge" i den lilla byn Coombs på Vancouver Island.

Många har nog inte en aning om vad det innebär att äga och leva med en papegoja och att det dessutom kan bli ett mycket långt åtagande. World Parrot Refuge hyser för närvarande ca 800 gojor i uppvärmda lokaler som täcker 23 000 "square feet". I jättelika voljärer med enorm takhöjd bor fåglar av samma art tillsammans. Aror för sej, kakaduor för sej, undulater med andra undulater osv. I mindre burar och rum håller man fåglar som nyligen anlänt och behöver ses om lite extra, är extermt sällskapssjuka eller lider av någon brist eller skada som behöver läka ut.

I dessa mindre rum kan man gå in och hälsa på fåglarna som flyger lösa (om de kan flyga över huvud taget). En del är väldigt sällskapssjuka och gör allt för att få uppmärksamhet.

 

Det är inte godsaker de är ute efter när de kommer klättrande eller landar på ens axel. Många vill bara bli pysslade med. Det finns ett sällskap med volontärer som kommer hit bara för att pyssla med dessa fåglar, hjälpa till med skötsel och rengöring, så att de så småningom ska kunna slussas ut i de stora grupperna.

En del gojor hittar nya kompisar och roar sej med varandra.

 

Det finns också utomhusvoljärer och man bygger dessutom nya och större för att nyttja under sommarmånaderna. Vi förvånas förstås över hur man kan få detta att gå ihop ekonomiskt, för man föder inte papegojor med fågelfröblandning. Frukt, färska grönsaker, nötter, ost mm serveras i stora mängder varje dag. Aran på bilden kalasar på en bit banan. Det har också varit både välstädat och välorganiserat när vi varit där.

 

Det kostar en slant att gå in men Coombs är ju inte en metropol direkt, det kan inte passera så mycket folk. Det går också att "adoptera" fåglar dvs donera pengar till en viss individ. Det kostar 500 CAD per år. Fåglarna går dock inte att köpa, det här är deras hem för livet och de ska inte behöva hamna i "försäljningscirkusen" igen.

  

 "Jag må vara lite naken men jag är rätt smart ändå"

 

Ljudnivån är öronbedövande och öronproppar är en nödvändighet. Man får ett par när man löser biljetten. Den här Jackon ville absolut undersöka ljuden från min kamera och lämnade sin äggkartong för att kolla in mej lite närmare.

Det blir väldigt närgånget ibland och man ska definitivt inte gå in om man upplever fåglar som obehagliga. Jag skulle heller inte ta med mej barn in om de inte var väldigt "fågelvana".

Det är fantastiska djur men jag skulle aldrig skaffa en som husdjur, även om det kan bli den originellaste livskamrat man kan tänka sej.

 

That´s all for now,

 Lena

 

 

Inlagt 2013-01-23 20:43 | Läst 3738 ggr. | Permalink

"Dagens skratt, du har förutom en fantastisk historia om hur dessa fåglar tas om hand även fotat helt underbara porträttbilder främst på Jackon. Vilken personlighet!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sköna bilder på dessa speciella fåglar! Verkar så intelligenta och personliga men kräver nog en hel del av ägaren. Intressant att läsa och se dina bilder därifrån! ha de bra!
Svar från Lena Holm 2013-01-24 17:56
Tack Dan
De är mycket intelligenta och personliga, det är två anledningar till att de är betydligt mer krävande än många andra typer av husdjur.
Hälsningar Lena
Ett trevligt reportage med fina bilder,
Härligt att det finns volontärer som ställer upp.
Svar från Lena Holm 2013-01-24 17:58
Tack Bengt,
det fanns anställd personal också men hos de mer krävande fåglarna betydde nog volontärerna mycket.
Hälsningar Lena
Synd att folk inte förstår att det är jobbigt att ta hand om ett djur. Det finns alltför många som inte förstår hur mycket det kräver.
Tur att det finns såna här ställen, där dom kan få leva i fred och ha det bra.
Tur också att det finns volontärer som sätter av tid för att sköta om dom.
Var på ett ställe i Thailand där dom rehabiliterade apor helt på volontärbasis. Fantastiskt att se hur hängivna dom var
Fina bilder
Marianne
som skaffat hund på gamla dar
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:01
Tack Marianne,
du har helt rätt och det här är krävande djur. Även om det fanns volontärer här så fanns det också anställd personal, men ett sånt här ställe behöver både och.
Hälsningar Lena
Dagens skratt, du har förutom en fantastisk historia om hur dessa fåglar tas om hand även fotat helt underbara porträttbilder främst på Jackon. Vilken personlighet!
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:05
Tack Anne-Sophie,
vad kul att lite av fåglarnas karaktärer kommer fram i mina bilder. De är verkligen personliga, men det var ändå bara korta möten då dessa bilder kom till. Måste också erkänna att min sambo tagit en av bilderna inser jag nu (jag är ju med).
Hälsningar Lena
Tänk att människor är så naiva........
Vi har bekanta som har en papegoja, hon, Pebbles är med dem överallt, de har en husbil, hon åker med, överallt. Hon är snacksalig och väldigt svartskjuk ;-)
Fantastiska bilder Lena. Gillar den sista bäst, fast det är ändå med ett sting jag säger det för de är alla så bra, tänker på individerna, de speglar så mycket genom dina bilder. Lena Du är fantastisk! Tänker på hur bra Du fångar alla individer under vattenytan, nu visar Du hur bra du plåtar individer som flyger i det blå :-)
Ha det toppen! Hälsar
Sys
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:09
Tack för dina fina rader Syssy,
få anar nog vad de skaffar då de köper en ensam undulat. När jag fotograferar fåglar gör jag som med fiskarna, fokus på ögonen. Det är därför jag aldrig lyckas med sådana flaxande drömlika fåglar som du lyckas fånga på bild.
Ha en fin kväll
Hälsningar Lena
Ett intressant och mycket fint fotat reportage därifrån. Man blir ju glad i hjärtat att det finns någon som vill dessa hemlösa fåglar väl.
Det jag funderar på är var det gör av de nya små fågelungarna som jag antar kommer som svar på att de är tillsammans så mycket.

Ha det fint,
Agneta.
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:19
Tack Agneta,
vi gillar det här stället och har lyckats ta oss dit vid mer än ett tillfälle, det har blivit en del bilder. Papegojor är ganska svåra när det gäller parning och förökning och jag kan tänka mej att man också begränsar dem beteendemässigt genom att inte låta dem bygga bo. Betänk också att det är betydligt lättare att reglera fåglar än däggdjur. Det är ju inte så svårt att ta bort ett nylagt ägg (där den "blivande kycklingen" inte ens går att skilja från kärnan i ett obefruktat ägg) jämfört med att t ex avliva nyfödda småkaniner eller kattungar.
Hälsningar Lena
Vackra, varma och humoristiska bilder! Samtidigt så skrämmande att höra hur många fåglar de tar hand om. Jag volontärade ett period för katthemmet och där hade de 50 katter men med önskan om mer platser förstås.
Ha en fin dag!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:21
Tack Ewa,
betänk också att många av dessa fåglar blir mycket äldre än en katt. I synnerhet om de trivs med livet och blir rätt utfodrade.
Hälsningar Lena
Att ta hand om "vilda" djur är inte alltid enkelt, man bör tänka sig för innan.
Dina bloggbilder är riktigt fina, bra skärpa och klara rena färger.
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:28
Hej Stefan,
man ska alltid tänka sej för innan man skaffar ett djur och i synnerhet om det inte är domesticerat. Tack för positiv feedback på bilderna. Jag har ett Canon 17-55, f/2,8 med bildstabilisering och det hjälper till. För mej fungerar det bara med naturligt ljus inne hos fåglarna och med det objektivet blir det i alla fall några användbara bilder, även om skärpedjupet blir väl kort ibland.
Hälsningar Lena
Tyvärr så är det så många som köper dessa stackars djur och har inte en aning om vad det handlar om. Men här verkar dom ju ha det jättebra !
Vilka fina bilder du fick, framförallt på deras vackra , kloka ögon !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:34
Tack Ing-Marie,
jag har sett och upplevt många olika ställen med djur och det är även en del av mitt yrke. Det här fungerar bra för dessa stora, krävande fåglar och jag mår inte dåligt av att gå runt och möta dem. Det är också praktiskt och genomtänkt byggt, så det går att rengöra lätt och ge fåglarna ordentligt med plats att flyga och bete sej tillsamman.
Skärpa på ögonen, det är ju det som gäller på porträttbilder.
Hälsningar Lena
Du är inte bra fiskfotograf utan också en riktigt duktig fågelfotograf! Härliga bilder Lena!
Ha en fin dag!"
Svar från Lena Holm 2013-01-24 18:35
Tack Heléne
Så här sociala fåglar bjuder ju verkligen på sej själva framför kameran. De kommer tom för nära ibland.
Hälsningar Lena
Vilken fin reportage och härliga foto, roligt att läsa:o)
Mvh Synnöve
Svar från Lena Holm 2013-01-24 21:58
Tack Synnöve,
det är fina fåglar som gillar att stå i centrum.
Hälsningar Lena