Advertisement

B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bara några anemoner...

OK, kollageiden får vila lite....Jag ska fundera fram några förslag istället och inte bombardera er mer frågor en fredagkväll då orken är helt slut och man bara vill slappna av. Mikaels Sundbergs inlägg idag tilltalade mej mycket...ibland vill man bara slappna av och titta på bilder. Därför ger jag er några anemoner ikväll. Sagolika skapelser i olika färger som kan vara allt från en halvmeter till en halv centimeter.

Vaddå anemon tänker ni säkert om den sista bilden. Men räkan sitter på foten på en stor knallröd anemon.

 

Ha en bra lördag

Lena

 

Postat 2012-09-01 16:30 | Läst 5362 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fågel, fisk eller mittemellan ?

Ja, bedöm själva. Ett klurigt litet djur är det minsann. Första gången jag såg en Grunt sculpin förstod jag inte vad jag tittade på. Jag tog några bilder och först efteråt insåg jag att det var en liten fisk.

Grunt sculpin är den enda i sitt slag, en unik liten fisk som blir ca 10 cm stor. Den gömmer sej ofta i tomma skal från stora havstulpaner, eller gamla burkar och flaskor om det finns att tillgå. Den simmar inte gärna utan "går" på bröstfenorna när den förflyttar sej.

 

 Jag tänkte att jag skulle ta bilder ur olika vinklar när jag hittade detta exemplar under ett dyk i Barkley Sound, utanför Kanadas västkust. Den ser dock så besynnerlig ut att om man inte ser ögonen så blir bilden mycket svårbegriplig.

På bilden till höger ser man i alla fall en stjärtfena. Men den var blyg och ville inte titta mot kameran. Haven är fulla med förunderliga djur.

 

I morgon är det måndag, efter semestern...

 

Lena

 

 

 

 

 

Postat 2012-08-19 21:32 | Läst 4527 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En bukett musslor och en hälsning

Jag var på min första fotofika i Uppsala i lördags och träffade ett helt gäng med trevliga fotografer däribland Claes, som presenterade sej som "mannen med solnedgångarna". Stämningen var härlig, samtalen flödade kors och tvärs över det stora runda bordet (belamrat med kameror) och timmarna rusade iväg. Vilket gäng!

 Jag blev därför lite omtumlad när jag idag läste om Claes stroke, även om progonoserna verkar goda enligt de som känner honom bättre. Livet är fullt av överaskningar och alla är inte av den goda sorten. Sänder en hälsning till honom via de som kommer att besöka honom nästa vecka och dagens bild, en bukett musslor från Fårö.

Hälsningar

Lena

     

Postat 2012-07-12 20:19 | Läst 8819 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nakensnäckor - något för makrofantaster

Nakensnäckor är inte något oanständigt utan bara synnerligen vackra små snäckor, varav de allra flesta saknar skal. Inspirerad av Mats Forsbergs vackra nakensnäcka som blev utsedd till veckans bild, grävde jag fram några nakensnäckor ur arkivet från vintern och vårens dyk. Dessa små blötdjur är perfekta för den makrointresserade undervattensfotografen och tacksamma motiv för de rör sig mycket sakta eller sitter helt stilla.

Den första bilden tog jag med mest för att ge er uppfattningen om nakensäckornas storlek. Arterna jag visar i detta inlägg är enbart fotograferade i Norge och på svenska västkusten. De flesta är här små eller mycket små, den ovan är ett praktexemplar av just den sorten.

 

Det här är en Flabellina (troligen samma som ovan) som är på väg mot sin lunch, vilket inte är det pyttelilla kräftdjur som sitter i toppen, utan själva hydroiden som den klättrar på. Utskotten på snäckan innehåller brännande nässelkapslar, som kommer från hydroiderna som är dess stapelföda. Nässelkapslarna kan alltså passera tarmsystemet på nakensäckan utan att utlösas (eller smältas ner), vandra ut i utskotten och bli ett försvar för snäckan. Ganska imponerande!

 

Den här är också på väg mot ett skrovmål men det verkar också som att den lägger ägg. Den vita strängen man ser under snäckan är nämligen en äggsamling. Alla nakensnäckor är hermafroditer med både hanliga och honliga könsorgan. Vid parningen utväxlas sprmier ömsesidigt mellan två individer.

 En annan nakensäcka på väg att lägga ägg. Det här ser man oftast under våren och denna bild är tagen den 5 maj i år utanför Lysekil. 

 

 Det finns många olika arter av Flabellina och denna variant är vackert rosalila och mycket liten. Det lilla käcka djuret som står i bakgrunden och viftar är en spökräka.

 

 Som små juveler i havet. Men de sätter sej tyvärr ofta på ganska trista underlag.

 Den här är vacker men gör sej inte så bra på rosa botten. "Brunt skrufs" brukar också vara populärt att sitta på.

 

 Den här sorten, som jag tror är en Polycera quadrilineata hittar man ofta på tareblad och om tarebladen är rena kan de fungera som en utmärkt bakgrund. Nakensnäckorna kan se ganska olika ut och jag har bara visat några få. Det finns mängder med arter i världen, i alla tänkbara färger, och en del blir t o m riktigt stora, men det tar vi en annan gång.

 

Hälsningar

Lena

 

 

Postat 2012-07-11 21:13 | Läst 9332 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Jewel Anemone

I väntan på årets sommarsemester plockar jag en till goding till från förra årets tur i engelska kanalen. Man kan tro att det bara är mörkt, kallt och strömt där men det finns juveler att hitta om man vet var man ska leta. Ett exempel är de små juvelanemonerna.

Det är små anemoner, ca 1,5 cm i diameter fullt öppen. Vi hittade dem från ungefär 15 m djup och neråt. De sitter på stenar och stenblock och förekommer i en mängd olika färger från knalligaste rosa till neongult.

Anemonerna förökar sej genom avknoppning och bildar grupper av anemoner med samma färgställning (eftersom alla är kloner av varandra).

 

 Avslutar med en röd variant, för de blev nog mina favoriter.

 Ha en fortsatt bra lördag och tack för en trevlig fika idag på Broströms kafé. Kul att möta några av er som jag läst och sett härliga bilder av här på FS.

Hälsningar Lena

 

 

 

 

Postat 2012-07-07 17:30 | Läst 5628 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa