En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

H A V S Ö R N II

När man varit på en fotoresa och kommer hem med väldigt många bilder funderar man ju en del på vilka man ska visa och hur. Jag vill gärna att det ska finnas någon slags "story" när det är ett blogginlägg. När jag visade de första örnbilderna kom det några kommentarer om att de skulle vilja se örnarna mer i sin naturliga miljö, så här kommer några exempel. Tunn "story" kanske men ett sätt att selektera bilder. 

Miljön kunde t ex se ut så här och då får man en del suddiga hus i bakgrunden som på första bilden. Vi hade mest mulet väder och molnen låg ibland lågt, men det var ändå väldigt vackra omgivningar runt Flatanger.

 

Några grå stugor i bakgrunden och tyvärr en klippt vingspets, men för mej är skärpan på fågelns ögon viktigast och i en serie bilder var den här bäst. Bilden är obeskuren bara något upprätad.

Ibland var det bara skog eller berg med växtlighet i bakgrunden och då kunde det se ut så här. Jag har också valt en bild med örnen på lite längre avstånd och den äldre fågelns ljusa partier gör ju att den framträder mot det mörka. Eftersom det för det mesta var murrigt och mulet låg ISO oftast på 1250, för att få en slutartid på 1/1000s eller 1/1250s. 

Samma miljö men efter lyckad fångst. Vattenstänk blir förstås alltid finast mot en mörkare bakgrund. 

Det här är en av mina personliga favoriter och en dykpose som jag inte lyckades fånga särskilt många gånger. Vingpennorna framträder återigen väldigt snyggt och det vita skaftet i varje penna gör det extra effektfullt.

Vi fick inte så många chanser på platser där det var mörkt berg ända ner till vattnet, men vid ett tillfälle såg det ut så här. Helt otroligt så bommade jag fokus på själva nerslaget. Sånt händer förstås, men de som hade nyare kameror med autofokus som låser på fågelns ögon bommade betydligt färre. Helt otroligt hur de kamerorna fungerade, även i extremt dåligt ljus på tobisgrisslor (små svarta fåglar på svart vatten), låste den fokus på fåglarnas ögon när de flög. I det fallet en Nikon Z9, för den som undrar. 

Man blir lätt väldigt kritisk när man sitter och granskar sina egna bilder. Hur fungerar t ex en sån här bakgrund, med en ljus del i ovankant? 

Vid ett tillfälle såg vi dessa två som satt på klipporna. Kanske det mest naturliga, för de kom inte dykande mot en fisk som vi hade kastat ut. Den ena örnen har ändå reagerat på båten och lättade när vi kom närmare. De visste nog vems båt det var.

Det blir ju naturligtvis också många bilder på örnar som närmar sej fisken och nerslaget, precis när det plockar upp sin belöning.

Ibland väldigt nära och vid såna här tillfällen blev det förstås en hel del misslyckade bilder när skärpan låg på fel del av fågeln eller (oftast) alltför mycket avklippt i någon ände. Om man hade en zoom, som t ex 100-400, kunde man ju zooma ut för att garantera att inte vingklippa. Men när man får så många chanser som här kan man också vara lite vågad och satsa på närbilder. 

Sen är det ju frågan om hur nära som är intressant? 

En beskuren bild från samma serie som den ovan. Just denna bild har så pass lite av fågeln med på originalbilden att jag inte ens skulle visa den. Det skulle enbart se konstigt ut.

Precis efter att de plockat fisken kan en havsörn ibland bli väldigt lång. Samtidigt är det en läcker pose tycker jag.

Men man kanske vill se hela örnen samt även fisken och plasket. 

Kanske är detta att betrakta som helt misslyckat, men jag gillar den för det är mycket vingar här och man får precis en liten glimt av ögat.

Nu har det blivit rätt många bilder och jag avrundar med en pose som jag kom att gilla väldigt mycket. Vingpennor och täckfjädrar i perfekt ordning. Mörk bakgrund, ljus bakgrund eller vatten ger onekligen olika upplevelse av dessa pampiga rovfåglar och man får välja vad man gillar bäst.

Jag vet inte om de här bilderna är de absolut bästa jag tog, men det är i alla fall en genomtänkt selektion där jag försökt att inte upprepa mej så mycket. Jag har också Norges äldsta örn i några fina poser och en del annat "smått o gott", så det kanske kommer något mer inlägg i framtiden. Kanske när höstmörkret börjar lägga sej som en lock över fotograferandet och ISO går över 5000. Nu tar jag lite helgledigt för en annan aktivitet.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-08-04 20:47 | Läst 1783 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jäklar, man blir alldeles matt! Vilka bilder!
- hawk
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:07
Tack Håkan,
det var ett toppenställe att fota havsörn på. Ole Martin vet hur fotografer vill ha det.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:08
Tack Bengt,
det här är ett mycket bra ställe att fota havsörn på.
Hälsningar Lena
Sådana fina bilder, på ståtliga fåglar. Samtliga är ju fina, men kan ju välja #4-6 som några favoriter. Lite vågat tycker jag att välja runt 1/1000-1/1250, men det blev ju bra. Själv brukar jag ha runt 1/2000 på flygande och mina fåglar brukar ju vara mycket längre bort. Var du ute med båten 2-3 gånger? Det var ju några givande dagar, fantastiskt
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:10
Tack Peter,
jag låg oftast på 1/1250 och ibland kortare, men jag har också några bilder på 1/640 och då blir det suddiga vingar men ibland får man skarpt på huvudet. VI var ute med båten fem gånger, ca 3 timmar varje gång. Vi missade en kvällstur pga dåligt väder. Det var väldigt givande dagar och jag har en del annat också som jag inte visat än.
Hälsningar Lena
Helt fantastiska bilder med jätte fin skärpa och oskärpa. Det är jätte svårt att välja någon favorit men det blir nog bild 4 och bild 6. Jag har även lästa dina andra inlägg, bilderna på måsarna är för roliga. Det är är väldigt kul att både läsa och se bilderna från er resa. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:34
Tack Mari,
det här blev en väldigt lyckad resa och en perfekt avslutning i Flatanger.
Hälsningar Lena
Nya fantastiska bilder det måste varit ett eldorado för dig att få sådana fina närbilder det är inte lätt att välja men det får bli näst sista bilden som blir min favorit
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:35
Tack Stig,
det var väldigt givande dagar att vara hos Ole Martin och många fina möten med havsörn.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det är verkligen pedagogiska bilder som visar hur det ser ut när havsörn jagar föda.
Jag förmodar att arrangören kastar ut fisk för att få dit örn. Är fiskarna från en sump och helt i god vigör?
Ha en fin weekend
Bob
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:41
Tack Bob,
arrangören matar måsarna för att locka till sej örnar och sedan kastar han fisk till örnen. Just dessa fiskar hade varit frysta och var upptinade. Han fiskade själv förut men hinner inte med det längre utan köper fisken.
Hälsningar Lena
Jätte- jätte fint reportage!

Bland alla dessa fina bilder med omsorgsfullt oklippta vingspetsar - inte fel med den omsorgen, men den mot slutet med vingar och fjädrar och ett halvt öga blev i mitt tycke den som stack ut!

Och så störtbombaren, häftigt!

Du frågade om bilden med ljus kant upptill. Jag tänkte inte alls på ljusa kanten, jag tittade på ÖRNEN!

Fantastiskt bildsvep!
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:42
Tack Måns,
jag fick många chanser att fota fåglarna och hade mycket att välja bland till detta inlägg. Kul att du gillar bilden med mest vingar och ett halv öga. Jag tog med den för att jag också gillar den.
Hälsningar Lena
Jag ställer mig i raden av hyllningskören- fantastiska bilder! Och du måste haft fantastiskt roligt och häftigt de där dagarna.
Jag fastnade mest för din personliga favorit, i dykpose…här stämmer allt plus att hela bilden är så vacker visuellt. De tydliga vingpennorna - åh så snyggt!
Men jag fastnade också extra vid bild tre från slutet, den du beskriver som kanske misslyckad. Den är också så fin visuellt, och lite annorlunda örnbild.
Häftigt!
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:44
Tack Lena,
det var väldigt roliga dagar och alla som var med på turen var trevliga och verkade ha lika roligt som jag hade. Du har fastnat för två av mina favoritbilder. Fast jag har nog egentligen fler än så :-)
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska djur det är! Dina bilder får mig att tänka på fullblodshästar, kraftfulla och graciösa. Optimerade för sina liv som jägare!

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:46
Tack Thomas,
nu är ju inte fullblodshästar några jägare direkt...men jag förstår vad du menar :-) Det är fantastiska djur och en ynnest att få se dem så här. De är imponerande när de kommer inflygande och dyker.
Hälsningar Lena
Jättefin serie på havsörnarna. Visst är dom majestätiska och vackra :)
Gillar dem allihop med både närbilder samt miljön
Bild 4 & 9 blir mina favoriter. Särskilt bild nr 9 med örnen på stenen och den inkommande havsörnens posé,
Jag kan se mer Lena, du får lägga upp dem i ett album framöver och inte bara i bloggen ;)
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:48
Tack Joakim,
intressant att du har ett par andra favoriter t ex den med örnen på stenen. Jag har fina bilder på Norges äldsta örn (så vitt man vet), en pigg 33-åring som Ole Martin känner väl. Det kommer ett inlägg om honom så småningom.
Hälsningar Lena
Härliga actionbilder på örnen. Jag har hört att man tänker sig det som fattas på en bild, så klippt vingspets såg jag inte.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:49
Tack Ulla,
men ibland var det klippt på så omöjliga sätt så man kunde bara skratta. Men det blev många actionladdade möten att fota.
Hälsningar Lena
Bara å gratinera till kanonbilder...suveränt plåtat!
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:50
Tack Stefan,
det var en mycket lyckad resa!
Hälsningar Lena
En mycket, mycket vacker perfektion till naturlyrisk skildring i mina ögon, favoritbild samma som du, lite ovanlig och innehåller så mycket. Olika klassiska poser och en del nya. Närbilden på huvudet är fascinerande med sina skulpturellt organiska former, ren skönhet. Moderna kameror är fantastiska, med obegripligt snabba räkneverk. Tar ibland själv bilder på ISO 6400 där det inte riktigt räcker utan att bilden blir en svartmuskig historia, det går ju att lyfta fram nästan allt, men bildkvalitet - nej. Men fokus sitter. Du har rätt i att fokus på örnens ögon är viktigt, det är väl något inbyggt i oss varelser.
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:55
Tack Stefan,
jag har fotat på mycket höga ISO (i andra sammanhang) och är bilden bara korrekt exponerad blir resultatet helt OK med min FF kamera, men inte från den med mindre sensor (APS-c). Jag funderade över närbilden på huvudet för det är ju den mest beskurna bilden (dock inte så mycket som man kanske tror). Men jag tyckte detaljerna gick fram så fint så jag tog med den. När jag fotar djur är det fokus på ögonen som gäller om det inte är något väldigt speciellt tillfälle/eller pose.
Hälsningar Lena
Detta måste ju vara som en dröm att få fota. Att hinna testa runt lite i olika situationer.
Många fina bilder här men jag gillar nog den där du skriver "helt misslyckat", tredje nerifrån allra mest. Så läckert med ögat där !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-08-08 22:57
Tack Ing-Marie,
ja vi fick tid att testa en hel del dock fick vi inte kväll med "solnedgångsljus" och inte heller så många möjligheter med motljus. Kul att du gillar just den bilden. Jag var osäker på om jag skulle ha den med men gillar den ju också så den slank igenom i gallringen.
Hälsningar Lena
Men woow.. vilka foton! Hur lyckas man få sådan skärpa? Helt enkelt magiska. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-08-08 23:00
Tack Nina,
jag har ändå inte den fina finessen med fokus som låser på ögonen som de nya kamerorna har. Det kräver lite övning på flygande fågel och att man ställer in kameran rätt. Men dessa stora fåglar är betydligt lättare än t ex småfåglar, tärnor eller något annat som rör sej mer irrationellt :-)
Hälsningar Lena
Många härliga bilder på örnarna även här.
Min favorit blev nog den som dyker, vilken blick och koncentration.
Den utstrålar även kraft.
Svar från Lena Holm 2022-08-08 23:02
Tack Margareta,
just den specifika dykbilden liknar nog inte någon annan jag har, i alla fall inte med mörk bakgrund. Jag gillar den skarpt och Brutus tyckte den var snygg.
Hälsningar Lena
Du visar många fantastiskt fina bilder här. Den näst sista gillar jag särskilt. Majestätisk fågel med kraftfulla vingslag. Det är underligt ändå hur DSLR-kameror klarar av sådana här motiv. Spegeln fladdrar ju hela tiden i strålgången och det är märkligt att tekniken ända klarar av exponering och snabba slutartider. De nya spegellösa kamerorna med avancerad AF, t ex Eye-AF, har naturligtvis där ett försteg med fler "keepers". Spegelreflextekniken är väl på väg ut och jag vet inte om Canon och Nikon har lagt ned tillverkningen. Själv använder jag spegelfritt sedan 5-6 år och kan inte tänka mig att gå tillbaka.
Svar från Lena Holm 2022-08-09 06:52
Tack Torbjörn,
kul att du gillar den näst sista bilden. Där är fågeln särskilt majestätiskt tycker jag och vingslagens kraft framträder tydligt. Det är nog så att många DSLR kameror fortfarande är bättre för att fota flygande fåglar än flera av de spegellösa, förutom de riktigt dyra modellerna som CanonR5 & R3, Nikon Z9 (med senaste mjukvaruuppgraderingen) och Sony A1. Men visst, tekniken finns där och alla nya modeller som släpps kommer att ha Eye-AF etc. Jag såg resultaten från bl a Z9 och det var imponerande, även i händerna på en väldigt oerfaren fotograf.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder på havsörnarna :)
Nu blir man riktigt sugen på att planera en ny tur till Norge :)
Ser ut som det är lite bättre bakgrunder i Flatanger än i Smøla där jag åkte ut och fotade havsörnar för 4 år sedan.
Smøla är förvånansvärt platt för att vara Norge så inte så mycket berg att få som bakgrunder.
Hur många turer bokade ni, och hur långt innan måste man boka ?
Tänkte att Ole Martin Dahle är ju rätt känd och säkert mer populär och svårare att få tider hos ?
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2022-08-11 19:55
Tack Fredrik,
jag hade vunnit ett presentkort så jag bokade en tur via Wild Nature med Brutus Östling. Alla resor med Brutus fylls snabbt och jag bokade i augusti förra sommaren. Men det går förstås bra att boka direkt hos Ole Martin och jag skulle testa att maila till honom. Det var ett paket på tre dagar och då ingår två båtturer per dag. Det finns några ställen med berg som bakgrund och ett av dessa avslutar man nästan vare tur vid för det är nära hamnen. Där finns också den gamla örnen Miguel. Förutom örnarna har Ole Martin också kustlabbar som kommer till båten, jag har inte visat dessa än, samt ett skogsgömsle med vattenspegel, småfåglar och ekorrar. Vi brukar vara på Tustna och dyka i september, det är granne med Smola, och vi brukar se "deras" örnar men de har inte turer i september längre. Jag vet dock hur naturen ser ut. Du skulle gilla Flatanger och det är väldigt kul att träffa en person som Ole Martin.
Hälsningar Lena