Fotofika i Korsheden (med receptbilaga) och näckrosor under ytan
Att köra i två och en halv timme för ett fotofika kan tyckas lite galet, men inte när Björn bjuder oss till Korsheden. Under resan dit slås jag flera gånger av hur vackert Sverige är.
Lupinerna är på väg att blomma ut men de smyckade ändå vägen i rosa och lila. I synnerhet när man började närma sej Korsheden. Man bara måste ju stanna!
Gänget samlas vid Björns och Ingemors vackra sommarställe.
Utsikten från verandan som nog många som läser bloggarna känner igen.
En hink med sommarblommor på verandan,.....
....jordgubbar, glass, grädde och hembakad kaka med enbart naturliga ingredienser. Så ska det se ut när man har fotofika mitt i sommaren (recept följer i slutet).
Vi gick på visning runt hela tomten med toppstuga och lada.
Av någon anledning skulle alla fotografera laduväggen....så blir det när man släpper ut fotofikagänget på landet :-)
Sedan bar det av till Björns badsjö....
Vilket ställe! Minst 22 grader i vattnet och helt sagolikt vackert.
Björn var först i och jag njöt verkligen när jag följde honom och simmade ut i sjön. Årets premiärdopp (utan torrdräkt) hade inte kunnat vara finare. Sedan har det ju också förekommit bilder i andras bloggar där jag snorklar med en kamera för att fotografera näckrosor.... Man kan faktiskt hitta fina undervattensmotiv utan full dykutrustning.
Så här ser näckrosorna ut från undersidan.
Det blir speglingar på undersidan av en vattenyta precis som på ovansidan. Det gäller bara att hitta rätt vinkel.
Vattnet var fint med det innehöll ganska mycket humus, vilket gör det brunaktigt i färgen. Därav den gulaktiga tonen på näckrosorna. Trots det glömde jag helt bort tiden och njöt av flyta runt i vattnet och experimentera med de fina blommorna. Tack Björn för ett strålande initiativ och en toppenfin dag! Jag kommer gärna tillbaka nästa sommar.
Hälsningar Lena
Receptbilaga:
Smarrig kaka
4 ägg (svenska förstås)
6 dl strösocker
150 g mjukt smör (riktigt smör inte margarin)
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör ihop. Bred ut smeten i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 18-20 min, 200°C.
Till glasyren:
200 g kokos
2 dl socker
1 dl sirap
1 ¼ dl grädde
75 g smör
Koka allt i 5 minuter, med omrörning. Bred ut smeten på den varma gräddade kakan och grädda sedan ytterligare 10 min i 200°C.
Enbart naturliga ingredienser och en kaka som blir väldigt "fyllig". Dubbel sats fyller en stor långpanna och räcker till väldigt många (ca 30 pers) ! Kakan går utmärkt att frysa. Servera som den är eller skär den i fina bitar och servera med lite syrlig bärsås, några jordgubbar, en klick grädde eller något annat naturligt svenskt och gott! Jag gillar inte att baka men den här kakan kan vem som helst sno ihop.
Näckrosorna blev ju fantastiska underifrån
Vi har också varit på fika hos Björn i hans fina stuga
Ha det gott i sommarvärmen
Marianne.
eftersom jag inte gillar att baka och bara har ett recept så var det nog den kakan ni fick i Forsvik. Det blir synnerligen energifyllda bitar. Björn nämnde att ni varit på besök. Ett kanonfint ställe!
Hälsningar Lena
Ovanliga och härliga bilder på näckrosor.
Ha en fin sommar
Bob
så kan de se ut från "andra sidan."
Hälsningar Lena
jag kommer gärna tillbaka nästa år. Det fanns en del knoppar under ytan och några av de utslagna blommorna övertalade jag att posera strax under ytan. Det är så det brukar se ut. Ha en fortsatt fin sommar,
hälsningar Lena
Visst hade vi en härlig dag?
Och jag drömmer fortfarande om din kaka :-)
Jag gav dottern receptet och poängterade att den var mycket god.
Nu får vi se om hon fattar piken...
den här kakan kan du sno ihop själv och ha som överraskning när din dotter kommer på besök. Den du åt hade legat i frysen i ett par månader. Tack för en härlig dag.
Hälsningar Lena
Min yngsta fyller 20 på onsdag...kanske ett recept som kan passa till kvällens fika??? verkar inte så svårt...?
den kakan passar nog helt perfekt till ett sådant tillfälle. Om du sätter till lite havregryn och skär kakan i smala längder kan du kalla det för "power bars" :-) Skämt å sido så tror jag faktiskt att den skulle passa. Du får många bitar och det går att servera den med olika tillbehör som t ex syrliga bär och/eller grädde. Den är hur lätt som helst att göra. Jag hatar att baka men just den här kakan snor jag ihop ibland för den är bra att ha hemma, i frysen i lagom stora bitar.
Hälsningar Lena
de blev helt OK trots att omständigheterna inte var de lättaste. Sällskapet var dock toppen hela dagen.
Hälsningar Lena
den kakan har räddat dagen för åtskilliga frusna, halvblöta unga dykelever som inte har haft vett att packa en ordentlig matsäck. Det var en toppendag!
Hälsningar Lena
Trevligt såg ni ut att ha i sommarvärmen och nog verkade det vara en intressant vägg det där.
Näckrosor under vattnet har jag inte sett på bild förr, vackert blev det.
Kakan lät mycket god.
lupiner längs vägen är mycket svåra att motstå tycker jag. Enstaka busshållplatser har blivit min räddning. Det här blev en mycket lyckad tur och jag hoppas vi kan göra den igen nästa år.
Hälsningar Lena
Visst är Sverige vackert !
Vet inte hur många gånger jag utbrast just "titta vad vackert det är" på resan till "vårt" Säfsen ( Dalarna ) förra veckan.
Ni ser ut att ha haft en härlig dag, fullt förståeligt med trevliga vänner i vacker miljö. Och så lite gofika på det.
Plus lite underhållning som du stod för. Verkar som om alla närvarande gillade att kolla på dig som som fisk :-)
ing-marie
det blev en lyckad dag och det var absolut värt resan. Om jag dessutom lyckades roa ett antal fotografer som inte badade så får det gå på "nöjeskontot". Jag hade hur kul som helst med näckrosorna.
Hälsningar Lena
En toppendag var det, tack för sällskapet och receptet!
visst var det en toppendag!
Hälsningar Lena