En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Finns det charmiga fiskar ?

Ni som brukar titta in och läsa min blogg vet antagligen min åsikt om denna fråga redan. Nu tänkte jag testa den på er med några små fina firrar från Gozo.

Den här lilla fisken, ca 3 cm, simmade rakt mot kameran och tittade på mej med lite trotsig min. Rätt stöddig för att vara så liten.

Den här är en liten "blenny" och den kanske har lite mer charmpoäng än den första. Den höll till på en sten och hade som en liten inhägnad trädgård runt sej, med vinröd matta.

Efter en stund vågade den sej ganska långt fram mot kameran och "leendet" är ju bara så härligt. Ansiktet är mindre än 1 cm.

Simpor har kanske inte det vackraste ansiktet men ibland har de väldigt vackra färger, som kommer fram i blixtarnas ljus. Den här var ca 10 cm lång och flyttade ständigt runt på väggen där den höll till.

 

 Inte charmig kanske men en ganska cool typ tycker jag. Visade gärna lite tänder när man kom nära med kameran. Oftast fick man bara en chans på dessa innan de blixtsnabbt försvann över sandbotten.

 

 Plattfiskar är svåra att motstå med sina besynnerliga ansikten. Tacksamma att fotografera är de också för de ligger helt stilla och tror att de inte synns.

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2012-09-27 19:40 | Läst 9511 ggr. | Permalink

"Visst finns det, det bevisar du här ! Den första är ju sååå söt, viken skön min den har. Så mycket det finns där under ytan som en annan inte har en aning om, fint att du visar oss ! ing-marie"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Riktigt fin kvalit'e på bilderna. Gillar särskilt den första som separerar så fint mot bakgrunden, men de andra är inte långt efter. Tar du många per motiv för att det är svårt att sätta skärpan rätt?
Svar från Lena Holm 2012-09-27 21:08
Tack Peter,
jag tar färre bilder per motiv nu än förra året...dvs övning ger färdighet. Första fiskbilden är en av fyra. Med frisimmande fiskar får man ofta inte så många chanser. Plattfiskar, eller andra som anser sig vara kamouflerade, ger ofta fler rmöjligheter, men då vill man ju gärna testa olika kompositioner.
Hälsningar Lena
pdahlen 2012-09-27 21:18
Fotade själv UV för en 30 år sedan, men då var det ju 36 bilder per dyk som gällde! Man länktar tillbaka när man ser dina bilder.
Jättefina allihopa! Men man har ingen uppfattning om hur stora eller små de är, vilket ju egentligen inte gör nå't.
Svar från Lena Holm 2012-09-27 21:11
Tack Wolfgang,
de tre översta är små (2-3 cm) fiskar, medan de andra tre är ca 10-15 cm långa. Men inom det spannet spelar det nog inte så stor roll att man inte vet om man inte är mycket intresserad av de specifika arterna.
Hälsningar Lena
Det visar du så fint med dina fiskbilder och även andra. Att fiskar kan vara charmiga alltså:) De är personliga tycker jag. Läste nånstans, minns inte var, att de har en ganska utvecklad hjärna mot vad man trott. Det tror jag de flesta djur har egentligen. De kan så många saker som människan t e x inte kan:)
Numera kan jag tyvärr inte glädjas åt en glad fiskare längre, där fångsten ligger och kvävs ihjäl bredvid honom. Jag tror man får ett annat seende när man umgås mycket med djur, stora som små.
Älskar dina bilder, speciellt de under vattenytan:)
Jag har själv snorklat i Västindien, på ön Dominica och de otroligt fascinerade inre bilderna jag fick där sitter som gjutna i mitt minne.
Svar från Lena Holm 2012-09-27 21:21
Hej Agneta,
trevligt att läsa om dina tankar om fiskar. Intelligens eller ej så vet man i alla fall att fiskar har "sinnen" som inte motsvarar något som vi har, som t ex det som kallas sidolinjeorgan. Det ger fisken möjlighet att känna rörelser från andra fiskar eller djur i vattnet. Hur fiskarna egentligen läser av sim omvärld blir sålunda svårt för oss att förstå.
Man ändrar sitt synsätt när man arbetar med djur men det handlar nog mest om att man ökar sina kunskaper om de djur man vistas mycket med.
Jag har inte varit i västindien ännu men kanske blir det någon gång i framtiden. Det jag gärna vill visa med min blogg är att man kan få dessa fina minnen och upplevelser på närmare håll, även om man inte tror det. Inte lika lätt och definitivt kallare men det finns mycket fint att finna i t ex Sverige och Norge också.
Hälsningar Lena
Underbara färger igen! Alla så fina på sitt sätt.
/Ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-27 21:33
Tack Ewa,
det är blixtarna som tar fram det där extra granna.
Hälsningar Lena
Visst finns det, det bevisar du här ! Den första är ju sååå söt, viken skön min den har.
Så mycket det finns där under ytan som en annan inte har en aning om, fint att du visar oss !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2012-09-27 21:46
Hej Ing-Marie,
det är lite av ett privilegie att få möta dessa djur och ett sant nöje at få visa dem för alla som vill se. Det går ändå inte riktigt att jämföra med "live". Den första lilla fisken var verkligen söt och kaxig på sitt speciella sätt.
Hälsningar Lena
Fiskar är charmiga helt klart, i alla fall de som fastnade på din sensor i det här blogginlägget!! Fina bilder!
Svar från Lena Holm 2012-09-27 21:48
Tack Anne-Sophie,
ja, visst finns det en massa charmiga fiskar. Men om man bara ser dem döa i fiskdisken så kanske man inte tänker så.
Hälsningar Lena
Kul bilder på fiskarna :) En av fiskarna ser ut som att ha en "pannlampa" framför huvudet. Vad heter den fisken som har det som lever djupt under vatten?
Svar från Lena Holm 2012-09-28 20:39
Hej Mikael,
plötsligt har både du och Heléne ställt fiskfrågor som jag måste jobba en del för att hitta svaret på :-). Det du är ute efter är någon typ av "deep sea angler fish". Fiskar som har ett spröt på huvudet som de "fiskar med" dvs lurar andra mindre fiskar att det är godis och sedan hugger, kallas "angler fish". En skandinavisk art är marulk. De djuphavslevande arterna, som dykare aldrig kan se, kan ha ett lockbete som är självlysande. Vilket fungerar bättre i en miljö där det är mörkt dygnet om. Bättre svar än så kan jag inte komma med.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska ögon fisken på bild nummer fem har! Vad är det för en fisk?
Läckert som tusan!
Svar från Lena Holm 2012-09-28 20:46
Hej,
de vackra ögonen beror antagligen på reflektioner. Fisken är troligen en "Greater weever" vilket är en art som liknar vår fjärsing dvs en fisk med giftiga taggar som kan orsaka stor smärta om man kliver på den. Jag har visat bilder på fjärsing från Lysekil tidigare och denna firre liknar dessa. När jag läser om den så har den ett liknande beteende och den är giftig, precis som fjärsing.
Dessa var mycket luriga att fotografera och tog ofta bara en blixt innan de stack. Men det fanns gott om dem på sandbotten vid en badplats där vi dök. De flesta dock betydligt djupare än vad badare kan gå.
Ha en bra fredag
Lena
Tack för att du tog dig tid att ta reda på de :) du lär dig också :) allt gott
Svar från Lena Holm 2012-09-28 23:38
Ett rent nöje Mikael.
Lena