En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fåglar i Porto

Under min arbetsvecka i Porto, Portugal, försökte jag få till så mycket som möjligt under dygnets ljusa timmar. Ganska sent en eftermiddag tog jag en lokalbuss till Portos stadspark. Det var bara fem km dit men jag hade inte tid att gå både dit och hinna se något av parken. Det var torrt i parken och man såg att även här har det regnat rätt lite i sommar. Men just då kom det en kort regnskur, typiskt. Vid en pöl fick jag i alla fall syn på något som jag inte kände igen. Jag har nu listat ut att det här är en nilgås och att de ibland även dyker upp i Sverige. 

Här fanns det ett helt gäng nilgäss och de var inte särskilt skygga. Nilgåsen är en afrikansk andfågel som anses vara en invasiv art inom EU. Den har inplanterats i England, Belgien, Nederländerna och Tyskland. Förvildade populationer har bildats från dessa fåglar och snabbt ökat i storlek och utbredning. Det är en aggressiv art som stöter bort andra andfåglar. 

På naturvårdsverkets hemsida kan man läsa att nilgås inte är etablerad i Sverige men har häckat enstaka gånger i södra delen av landet, senast 2014. Arten observeras då och då, främst under flyttningen. Man betonar att artern är invasiv, att den hybridiserar med andra gäss och att framtida etablering är sannolik. De uppmanar också att fynd av nilgås ska rapporteras i Artportalen. 

Förutom nilgässen fanns det sothöns, rörhönor och en familj med smådoppingar i pölen. Smådoppingarna var de skyggaste fåglarna och det var bara den här ungen som kom så pass nära att jag tyckte det var värt att fota den. Den dök förstås blixtsnabbt när den insåg att jag stod vid kanten. 

Här är en doppingförälder och en unge, med en nilgås i bakgrunden. De små doppingarna var på väg mot mej men de dök och kom på andra tankar.

Det stod också en ung häger vid kanten av pölen och den brydde sej inte det minsta om att folk passerade. Den hade hittat en blå ballong som var vattenfylld (tror jag, eller fylld med något annat som gjorde att den sjönk).

Den bollade med ballongen och försökte väl lista ut om den skulle gå att äta. 

Den höll på en stund...

...men gav sedan upp och insåg att det nog inte var mat för en häger. 

Jag hittade också en äldre häger samt en ägrett som inte ville vara med på bild. Det visslade också förbi ett par kungsfiskare och jag försökte vänta ut dem, men insåg snart att jag hade behövt en hel dag i parken för att det skulle ha varit lönt. 

På en av gångvägarna mötte jag en pampig myskanka. Det fanns också stora domesticerade gäss och en flock med höns och tuppar i blandade färger. 

Ju längre bort i parken jag gick desto närmare havet kom jag och i den tredje pölen jag kom fram till huserade ett stort antal måsar och trutar. Även om det är sjöfåglar så gillar de att bada i färskvatten, vilket jag gissar att det var i dammarna. 

Jag fick också syn på de här två. Först trodde jag att det var roständer men kroppsbyggnaden är mer gås och näbbfärgen är fel. Efter en del letande på nätet kom jag fram till att det är nog juvenila nilgäss. 

Innan solen gick ner tog jag bussen tillbaka till hotellet, eller i alla fall en hållplats nära mitt hotell. Där jag klev av låg en stor byggnad som hette Casa da Musica. Det är en konserthall där bl a National Orchestra of Porto har sin hemvist. Jag tyckte den här trappan kunde bli en fin avslutning på mina reserapporter från Porto.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-09-14 18:14 | Läst 1012 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Absolut trevlig trapp och resvistelsen ser även den ut att ha bjudit på mycket mer än jobb. Snyggt
Många fåglar i den lilla parken nästan som den i solna ju
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-09-14 19:10
Tack Nini,
jag tyckte trappan ingav hopp och gav ett positivt intryck. Den här parken hade man nog kunnat få en hel del fina bilder från om man kunde besöka den ofta och lära sej var fåglarna höll till och var/när ljuset var som bäst. Ett besök ger bara en orientering men det var ändå lite kul att gå där och fota både arter som jag kände igen och vissa som var helt nya för mej.
Hälsningar Lena
Porto var då?
Svar från Lena Holm 2022-09-14 19:07
Hej Sven,
Porto ligger i Portugal, som mina senaste blogginlägg har handlat om. Ber om ursäkt för att jag var otydlig här men jag har nu ändrat inledningen så det framgår var bilderna är tagna.
Hälsningar Lena
Sven Blomquist 2022-09-14 19:25
Det är lugnt! Undrade eftersom jag ahr varit i Porto två gånger. En trevlig stad med god mat. Åker nog dit igen. Fina bilder.
Svar från Lena Holm 2022-09-14 19:57
Tack Sven,
jag har två tidigare blogginlägg med bilder från Porto som är mer inriktade på staden och dess byggnader ffa från de äldre delarna. Jag tyckte det var en mysig stad att gå runt i även om det var väldigt kraftig lutning i en del gränder och jag råkade bo väldigt högt upp i förhållande till konferenscentret som jag fick gå ner till varje dag.
Hälsningar Lena
Ja, den där Nilgåsen bör 'anmälas' direkt om den upptäcks i Sverige (vilket man ibland gör), dom skjuts av så snabbt det bara går.. Samma med Stenmården som upptäckts kring Bromölla dit den tydligen kommit med lastbilar nere från Europa, där den biter sönder 'bilkablar' för miljardbelopp.. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/stenmarden-breder-ut-sig-i
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-09-14 21:12
Tack Jan,
jag läste på om nilgåsen och att man ska rapportera den, men jag undrar förstås om det fungerar.
Hälsningar Lena
Du nämnde ju tidigare att du hade kameraväskan med dig, men jag trodde ju inte att du hade tagit med dig fågeltelet, där blev jag imponerad. Jag hade nog en 500 resdagar eller kanske mer, men hade aldrig med mig någon kamera förutom en gång vad jag vet då jag hade med mig en liten Nikon V1. Reste altid med enbart ett handbagage. Men du ser ut att ha haft det trevligt där i parken och med en hel del fåglar, det var ju tur att hägern inte åt upp balkongen. Fina närbilder på fåglarna. Snygg trappa, svårt att se men jag tycker trappstegen verkar lite korta.
Svar från Lena Holm 2022-09-14 21:11
Tack Peter,
Canon 100-400 mm tele kan man trycka ner i den där extra väskan som man får ha förutom kabinväskan, som förstås håller måtten och väger strax under maxvikt för handbagage. Om man verkligen vill och inte behöver flera ombyten av kläder per dag är det inte så svårt. Min "lilla väska" vägde dock lika mycket som min kabinväska men om man har checkat in hemma eller på hotellet (på hemresan) är det ju ingen som väger väskor om de inte ser helt orimligt stora ut.
Hälsningar Lena
Hej Lena - du är otrolig. Vad mycket du lyckades få ut av ditt besök i den parken.
Vi är inte heller entusiastiska över de där banditerna (nilgässen) i DK, där de måste skjutas av lagliga jägare. De finns mest på Jylland. Det har funnits några frågor på internet om huruvida man kunde och borde äta dem. Det borde du kunna göra.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-09-15 18:46
Tack Erik,
jag tycker om att göra den här typen av utflykter själv för då kan jag gå i min egen takt (ofta väldigt långsamt), stanna och bara stå still och titta. Jag hade kunnat ägna mer tid åt smådoppingarna, men jag ville också hinna igenom hela parken. Jag har läst på om Nilgåsen och inser att den är ett problem där den etablerat sej. Jag tror absolut att man kan äta den, åtminstone unga fåglar.
Hälsningar Lena