En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En storfamilj med knölsvanar

När jag fick möjlighet att gå ut en stund i dagsljus (fast så ljust var det inte) stötte jag på en hel familj med knölsvanar. Det var två vuxna och åtta stora gråbruna ungfåglar. Den största svanfamilj jag någonsin sett. 

Här är ett gäng av "tonåringarna". Jag är väldigt svag för de gråbruna fåglarna och stannade en lång stund vid dem. De är vana vid folk och jag kunde stå nära dem och bara njuta i duggregnet. 

Knölsvanar är ju mest tysta men ungarna pratar och hälsar på varandra. De har låga kvittrande läten som låter som om de kom från betydligt mindre fåglar. En hälsningsfras som jag såg flera gånger verkar vara att sträcka på halsen. 

Det här kan ju se ut som en storslagen hälsning, men det var nog mest lite flax för att ta sej upp med värdighet på den smetiga klippan i vattenbrynet.

Det var 10 svanar på en liten yta och det blev röriga bilder. Efter en stund försökte jag fokusera på enskilda indvider som befann sej lite i utakanten av gruppen. Jag har dragit ner färgmättnaden något på de flesta bilder för att få samma känsla som jag upplevde när jag stod ute.

Svanar är tydligen de fåglar som har mest fjädrar (och dun) av alla arter och de här tonåringarna hade minsann fått lära sej att ta hand om sina. 

Jag antar att de hade klarat av frukosten när jag kom och då var det fjädersvård som gällde. En lång stund....

En fågelfjäder har fullt med pyttesmå hakar som håller ihop fjäderns fan. När fågeln putsar sej lägger den de små hakarna tillrätta så att fanen fogas samman. Den kan också impregnera fjädrarna med fett från gumpkörtel. Här såg det dock mest ut som pyssel med enskilda fjädrar, en i taget.  

Ofta avslutades putsandet av att de sträckte på sej och "flaxade loss" lite, fixade till frisyren så den fick den där fina men ändå avslappnade looken. Tyvärr var det för trångt i detta gäng för att jag skulle kunna dra nytta av denna vackra pose (som jag visste skulle komma). Här klippte den ju effektivt huvudet av sitt syskon. 

En efter en började svanungdomarna lägga sej tillrätta och sticka in näbben i det varma dunet. Svanar "läcker värme" från näbben och det nakna området vid ögonen. Det här beteendet går nog att jämföra med när vi drar duntäcket upp över halva huvudet. Jag har själv sett detta då vi fotade dem med värmekamera, vilket ni kan se här: https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/faglar-med-ir-kamera.htm 

Det faller ett fint duggregn men med impregneringen på plats och välskötta fjädrarna spelar det ingen roll för en fullstor svan.

En av de stolta föräldrarna passar också på att ta en paus.

Jag sitter på huk mitt i en storfamilj med sovande svanar och backar försiktigt undan så de ska få slumra in i fred.

Precis bredvid mej passerar dock två kvinnor med varsin barnvagn ivrigt diskuterade och sedan en flämtande joggare. Det är Stockholmssvanar som bor grannar med Mall of Scandinavia, och de är vana vid ett och annat. De somnar ändå.

Hälsningar Lena 

Inlagt 2020-11-13 16:20 | Läst 2226 ggr. | Permalink

"Härliga bilder! Ja, fåglar som bor granne med en stor stad måste vara vana vid mycket... :-) Hälsningar Halina"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin bildserie på familjen knölsvan och jag tycker inte att bilderna med flertalet är röriga utan fulla av liv. Intressant med att svanarna läcker värme från näbben, det var för mig en ny kunskap. Kul också att se knölsvan de ses allt mer sällan i mina hemtrakter, sångsvanarna har tagit över. För tio år sedan var det ovanligt att se sångsvan medan knölsvanen var vanlig, nu tvärtom. Ha en fin helg!
Svar från Lena Holm 2020-11-13 19:24
Tack Yvonne,
jag gillar att se dem tillsammans men det är svårt att visa deras fulla potential estetiskt då det är många fåglar så nära. Men för att se dem interagera med varandra och deras beteende så är ju den här helt idealiskt. Intressant hur det har ändrats med sångsvan och knölsvan. Jag vet att det numera finns sångsvan som häckar i centrala Märsta (förort till Stockholm) och jag har själv fotat dem med rusningstrafik i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jag älskar dina berättelser som du ledsager dina foton med.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-11-13 19:19
Tack Erik,
det är ju mitt yrke som lektor på ett universitet att informera. I mitt fall blir det sådant som handlar om djur, speciellt fåglar för det är ämnet jag är mest intresserad av. Alltid lika trevligt att få veta att du uppskattar mina inlägg. Det kommer antagligen fler...:-)
Hälsningar Lena
Otroligt hur intelligent de är konstruerade. Såg även på länkvideon. Trevligt och lärorikt inlägg med flera fina bilder.
Svar från Lena Holm 2020-11-13 19:27
Tack Ragnar,
evolutionen har förfinat deras egenskaper. Utflykten när vi använde värmekameran gav mej nya insikter och väldigt bra bilder som jag kan använda när jag undervisar studenter i temperaturreglering.
Hälsningar Lena
Jag tycker bilderna är jättefina, den mjuka samstämda något tonade färgskalan blev väldigt bra! Tack för svan-info också!
Svar från Lena Holm 2020-11-13 19:31
Tack Lena,
det jag faller för hos dessa fåglar är deras gråbruna fjäderdräkt och även deras diskreta sätt att kommunicera. När man står mitt bland dem är det uppenbart att de "pratar" med varandra. Sen är de ju också vackra och det vill jag gärna visa.
Hälsningar Lena
Det blev fina bilder i den blåaktiga tonen och i få färger, blev avskalat på något sätt
Svar från Lena Holm 2020-11-13 19:33
Tack Peter,
det här blev ett lite annorlunda fågelmöte för jag fick vara så nära inpå dem. Kanske ska jag testa med ett normal eller vidvinkelobjektiv nästa gång.
Hälsningar Lena
Jag gillar färgtonen som går genom alla bilder! Och dina texter har jag väl berömt förr, de andas nyfikenhet och kunnande, och berättarglädje.
Man undrar ju om de, när de fixar med sina fjädrar, kan eller bryr sig att det blir "perfekt." Jag tänker på det du skriver om att de lägger "hakarna" tillrätta. Det verkar ju som ett jobb likvärdigt med att fixa håret på morgonen, är de så noga?

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Lena Holm 2020-11-14 09:37
Tack Thomas,
eftersom det är fjädrarnas kondition, dvs att hakarna ligger rätt, som är avgörande för flygförmågan så lägger fåglarna betydligt mer tid att fixa detta än åtminstone jag gör för att fixa håret på morgonen. Kanske mer jämförbart med en framgångsrik influencer eller fotomodell som fixar håret. Om man kan få 150 000 för en bild blir det ju lite mer livsavgörande.
Fåglarna byter ju dessutom ut fjädrarna när de inte längre håller ihop tillräckligt bra. De ruggar och det kostar mängder mer energi att göra samt att en del arter är kan inte flyga när de ruggar och är då extra sårbara.
Hälsningar Lena
Var tvungen att kolla hur många ägg en svan kan lägga. Var upp till 9 så det här paret har haft maximal tur som också har alla ungar i behåll. Håller med alla att du lyckats får en väldigt fin färgskala och skärpa på bilderna. Mycket vackra fåglar.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-11-14 09:41
Tack Sten,
jag kollade också och såg att de kan lägga nio ägg. Jag har sett en familj med sju fullstora ungar tidigare i år, men det här är rekord. Det rör sej väldigt mycket folk runt denna pöl (med hundar också) men det verkar som att de respekterar svanarna och låter dem vara ifred. Dessutom finns det nog tillräckligt med mat i det grunda vattnet.
Hälsningar Lena
Mycket intressant om svanarna och fantastiskt behagliga bilder. En vit svan är ju höjden av skönhet men det är ju rätt snyggt även innan dom blir vita.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-11-14 09:44
Tack Gunte,
jag tycker de vita svanarna är lite tråkiga och dessutom ofta en utmaning att få bra bilder på för att de är helvita. De unga fåglarna har ju samma vackra former och ståtliga hållning men också mjuka färgtoner i fjäderdräkten. Det gillar jag.
Hälsningar Lena
Imponerande fina bilder på gänget! Och precis som vanligt, färger och gråskalor, gör sig bäst i mulet väder. En lång rad fina bilder, finns ingen anledning att framäva någon enstaka bild, serien hänger ihop, inte minst tillsammans med din text! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-11-14 09:47
Tack Björn,
jag hade förstås väldigt mycket bilder för jag stannade en lång stund bland svanarna. Det var svårt att välja. Jag tyckte även att den något lägre färgmättnaden framhävde svanarnas färgtoner.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på svanarna. Hade också en liknande stund förra året med dem. Tycker de är väldigt vackra även fast de inte fått sin kritvita fjäderdräkt. Blev snyggt med duggregnet och de små dropparna på fjädrarna.
Häftigt med IR kameran. Det inlägget har jag missat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-11-14 15:45
Tack Johnny,
trots det dåliga ljuset lyckades jag få fram lite av de fina dropparna de hade i fjäderdräkten. Jag tyckte det var så oerhört läckert. Utflykten med IR kameran var rätt länge sedan, men det blev roliga bilder.
Hälsningar Lena
Vet du vad som gör denna bloggen riktigt bra i mitt tycke?, Att vädret var grått och att svanarna var grå/vita. Det blev otroligt snyggt här och att du dragit ner på färgmättnaden :)
Gillar dessa bilder mycket, önskade att jag själv fick ett sådant här fint möte med en stor svan familj :)
Svar från Lena Holm 2020-11-16 17:18
Tack Joakim,
synd att det är så långt att åka annars är de garanterat på plats bakom Friends arena. Det har varit en familj med knölsvanar där alla år jag varit där. De äter ur handen om man bjuder dem på något gott. Jag blev förvånad att de blev så fina för det var en riktigt grådassig dag. Kul att du gillar min efterbehandling.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-11-16 18:05
Ja det blir ju en bit hehe..
Ah det hade vart något att få mata en svan direkt ur handen :))
Härliga bilder! Ja, fåglar som bor granne med en stor stad måste vara vana vid mycket... :-)
Hälsningar Halina