En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En clown i engelska kanalen

Engelska kanalen, kan det verkligen vara värt att dyka där? Jovisst, det testade vi på förra sommarens semester. Utanför den lilla ön Sark finns det finfin dykning och där stötte vi på denna lilla clown. En Tompot blenny. Den här fisken betedde sej ofta som att den verkligen ville vara med på bild och kunde dyka upp i sökaren när man minst anade det.

Vid första mötet skulle jag egentligen fotografera de vackra rosa anemonerna. Plötsligt dyker det upp en fisk mitt i bilden. Man blir ju lite överrumplad, så då fotograferade jag fisk i stället. Den duperade mej totalt.

" Ta da !!! " Tompot blenny från höger, från vänster, underifrån och uppifrån. Den flyttade sej ofta, men kom alltid tillbaka in i ljuset från min lampa. 

 

Det är inte så många fiskar som ser ut att ha ett "naturligt leende" på läpparna, men blennies är nog ett undantag. I rätt vinkel ser de ofta ut att le åt fotografen. Tompot blennie var ju också ganska charmerande i sitt beteende.  

Den enda gång den såg lite besviken ut var när vi måste lämna den. Vi dök vid hamnpiren och dyktiden begränsades av när nästa färja skulle anlända. "Ska ni verkligen dra nu när vi har så trevligt ?..."

Ha en fin helg

Lena

PS. I morgon ska jag åka till Broströms cafe i Uppsala och titta på Lena Pesulas utställning klockan 11.00. Kanske ses vi där...

 

Inlagt 2012-07-06 17:29 | Läst 3381 ggr. | Permalink

"En sån GLADFISK! Så mycket vackert du får se nere i vattnet, Lena. Det är ofta djur visar nyfikna beteende, de är inte så olika oss människor som vi vill tro många gånger. Det är mycket intressant att få följa dina undervattensbilder så stort Tack för att du delar med dig."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Superfina bilder du tagit med superfin skärpa måste vara underbart att se dessa fiskar
// Ken (
Svar från Lena Holm 2012-07-06 20:07
Hej Ken,
stort tack för din fina kommentar! Fina fiskporträtt får man genom att känna till en del om fiskens beteende (precis som fåglar och andra vilda djur). Denna fisk var en nyhet för mej (den finns inte i skandinavien) och att den var så social, eller gillar ljuset från lamporna, kom som en överraskning.
Kul att du kollar in mina undervattensbilder.
Hälsnngar Lena
En sån GLADFISK! Så mycket vackert du får se nere i vattnet, Lena. Det är ofta djur visar nyfikna beteende, de är inte så olika oss människor som vi vill tro många gånger. Det är mycket intressant att få följa dina undervattensbilder så stort Tack för att du delar med dig.
Svar från Lena Holm 2012-07-06 21:09
Hej Agneta,
mycket passande, en GLADFISK! Så trevilgt att du fick den associationen. Djur visar ofta nyfiket beteende, det gäller bara att vi tar oss tid att stanna upp tillräckligt länge för att inse det...
Hälsningar Lena
Visste inte att det fanns så spännande fiskar i engelska kanalen!
Svar från Lena Holm 2012-07-07 10:04
Det finns en hel del annat spännande också. Kanalen bjöd på mer än vi trodde.
Hälsningar lena