En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ägretter

Ägretthäger, eller Great egret, är vanlig i Texas men jag har bara sett enstaka individer i de dammar som finns i parken där jag brukar promenera i Richardson. I år fanns det ett helt gäng med minst 10 individer.

De är skygga och svåra att komma nära men en sen eftermiddag fick jag se några som stod vid kanten av en damm och jag närmade mej sakta. Solen var på väg att gå ner och det var en av de första varmare dagarna vi fick uppleva, runt 20 plusgrader. De stora vita fåglarna lättade vid minsta oro trots att jag befann men en bra bit från dem.

De är något mindre och lättare än den amerikanska gråhägern, men ändå en imponerande stor fågel när de sveper ut över vattnet.  

Fyra stora vita fåglar breder ut vingarna och lyfter. En gråhäger som står stilla i vattenbrynet är svår att upptäcka på håll, men ägretterna lyser verkligen och man hittar dem direkt. Jag har sett dem flera gånger på håll men aldrig kommit så nära att det ens varit lönt att fotografera dem, fast de har ett vingspann på ca 1,5 m. 

Fåglarna gör en lov runt dammen och flyger sedan bort mot solen. 

De kommer antagligen att slå sej ner vid en annan damm i samma område, eller kanske i det övernattningsträd de väljer denna kväll. Solen går ner ganska fort och det blir snabbt mörkt.

En ensam grå häger står kvar vid kanten och den bryr sej inte nämnvärt över fotografen på det avstånd jag står.  Den liknar våra gråhägrar (Ardena cinerea), som finns i Europa och Afrika, men den nordamerikanska varianten kallas Great blue heron (A. herodias) och man kan se att den skiftar lite i brunt. Det finns också ett antal andra arter av häger i Texas, men det får bli ett annat inlägg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-12 19:12 | Läst 1033 ggr. | Permalink

"Så bra och fin bilder på ägretterna. Det där skulle jag vilja uppleva, flera ägretthägrar samtidigt. De blir ju vanligare så det kanske händer framöver... i Hjälstqviken kanske. :) Lena"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var många vackra flygbilder här. Kul att du hittade så många ägretter, har nog enbart sett 2-3 på sin höjd tillsammans. På några bilder så ser det ut som det är ägretter med svarta ben och några med grå, eller om det har med ljuset att göra?
Svar från Lena Holm 2023-01-14 10:55
TAck Peter,
det finns mängder med ägretter i Texas och man ser dem ibland på håll från bilen om man passerar en våtmark. Men det här är ju inom gångavstånd från min systerns hus så det är extra kul. Jag kollade upp benfärgen och den kan skifta och bli ljusare i parningssäsong. Nu är det ju tid kvar till dess men de kanske är i startgroparna :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder på dom vackra ägretterna, härligt ljus. ( är det så där det ser ut när solen skiner :-) )
Nu fick jag en längtan till våren och lite fågelfoto igen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-01-14 10:57
Tack Ing-Marie,
vi hade flera dagar med starkt solljus vilket var uppiggande fast det inledningsvis också var kallt. Det här var nog första dagen då det både var varmare och sol. Solen var på väg ner här och jag hade den i ryggen och då blir det ju extra fint.
Hälsningar Lena
Har bara sett en vit ägrett en gång väldigt långt bort så inget foto än.
Tur jag kan se så fin bildserie här
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-14 10:58
Tack Nini,
jag har sett ägretter här hemma flera gången men på väldigt långt avstånd så det har aldrig blivit särskilt bra bilder. Däremot har jag fotad dem tidigare när jag varit ute och rest.
Hälsningar Lena
Vackra fåglar minsann. Tycker dock att blue heron (vackert namn) där är en riktigt cooling. Fint porträtt på den :)
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:01
Tack Joakim,
den stora grå hägern, eller blå som de kallar den, var verkligen cool och jag fick komma väldigt nära. Trodde den skulle flyga med den var inte på humör så jag backade och lät den stå där. Det här är ju en stor park med en del folk så den har väl vant sej, dock var ägretterna väldigt skygga.
Hälsningar Lena
Fina bilder av fantastiska fåglar! De verkar ha samma flygteknik som gråhägrar här hemma, fram med huvudet vid starten för att få tyngdpunkten långt fram så att det går att hålla balansen, sen vika tillbaka huvudet för planflykt och vändbarhet.
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:03
Tack Måns,
det stämmer att de flyger på liknande sätt som gråhägern och de är nästa lika stora, dock mycket slankare och lättare. De är också mycket skyggare upptäckte jag.
Hälsningar Lena
Själv har jag aldrig sett nån så det vore kul. På dina bilder ser man hur vackra dom är, dom ser ut att vara lite mer graciösa än vår grå häger eller så beror det på att dom är vita. Hur som helst är det väldigt fina bilder. Ha en fortsatt bra resa! Mari
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:05
Tack Mari,
jag är hemma nu sedan en vecka tillbaka men det var skönt att vara i Texas över jul. Ägretterna är nästan lika stora som gråhägern men de är betydligt slankare och väger mindre. Det bidrar nog till att de ser mer graciösa ut, samt den vita färgen påverkar nog också hur vi ser på dem.
Hälsningar Lena
Så bra och fin bilder på ägretterna.
Det där skulle jag vilja uppleva, flera ägretthägrar samtidigt. De blir ju vanligare så det kanske händer framöver... i Hjälstqviken kanske. :)

Lena
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:07
Tack Lena,
jag tror absolut inte att det är en omöjlighet att se flera samtidigt i Sverige numera och det var väl varit flera vid Hjälsta vid något tillfälle, åtminstone som rapporterats i Artportalen. Jag har nog bara sett dem en i taget och på väldigt långt håll men en vacker dag kanske det händer.
Hälsningar Lena
Ser på din bild att amerikanska gråhägern har bruna skiftningar, det visste jag inte. Det är en mycket elegant bild den första på ägretthägern, sååå bra. Så bra bilder som dina har jag inte fått på ägretterna. Har ägretten vid sjön hemma, de kom för några år sedan och har stannat. Som du säger, de lyser vitt på långt håll, t.o.m. vitare än storken. Men är skygga, mer än den grå t.o.m. Såg en till min förvåning när allt var vitt och stenfruset (även hela sjön) för några veckor sedan när den sökte mat i ett strömmande dike.
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:11
Tack Stefan,
jag har fotat amerikansk gråhäger förut och sett att de skiftar i brunt, i övrigt är de mycket lika och storleken stämmer också. Ägretterna är stora men slankare och lättare så de blir mer eleganta. Den vita färgen bidrar nog också. De är mycket skygga och jag försökte komma nära dem flera gånger men det var nästan löjligt för de flög innan jag var på ett avstånd som gav ens halvhyfsade bilder. Denna gång hade jag tur och kunde närma mej delvis dold. Den grå stod däremot kvar och flög inte ens när jag kom så nära inpå som jag tyckte räckte. Den fick stå kvar och jag backade undan.
Hälsningar Lena
Verkligen fina bilder på denna majestätiska fågel.
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:12
Tack Morgan,
de är stora och den vita färgen samt slanka former gör den mycket vacker.
Hälsningar Lena
Ingen dålig stilstudie du fångat..känns lite grasiösare än gråhägern men det är kanske det vita som spelar spratt.
Snyggt fotat..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:14
Tack Gunte,
det är inte bara den vita färgen som gör att de ser graciösa ut. De är nästan lika stora som gråhägern men betydligt slankare och lättare. Det bidrar absolut till hur vi uppfattar dem.
Hälsningar Lena
Stiliga bilder på ägretter, som i vissa bilder, särskilt nummer 1 och 4, intar poser som påminner om klassisk balett (tänk Svansjön, fast med ägretter!). I bild 4 ser den lilla ägretten (hägern?) i förgrunden nästan litet längtande ut när den ser de stora kamraterna flyga iväg. Jag uppfattar att dina djurbilder ofta innehåller en liten antropomorf blinkning, som tillför en värdefull dimension till djurporträtten.
/Sven
Svar från Lena Holm 2023-01-14 11:19
Tack Sven,
de är graciösa som balettdansörer, det kan jag hålla med om. De är stora som gråhäger men slankare och väger betydligt mindre. Det bidrar samt även den vita färgen. När jag fotar djur så blir det ju i allmänhet väldigt många bilder och så väljer jag några som jag visar. Så gör väl de flesta. Det är nog i urvalet som den där "blinkningen" kan komma fram ibland. Kanske för att jag har jobbat med djur på ett eller annat sätt hela mitt yrkesverksamma liv och inte bara akademiskt.
Hälsningar Lena