En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika i Uppsala

Nypremiär för Fotofika i Uppsala och kajan är förstås på plats. Jag hade bara 24-105 på kameran och smög iväg för att fånga kajan på bild när den huserade vid några bord en bit bort. Då passade den på att sätta sej på min plats istället. Man ska inte gå över ån efter vatten tror jag den ville säga.

Kajorna är inte så uppskattade på konditori Fågelsången i Uppsala. Numera finns det sprayflaskor med vatten på uteserveringen som man kan spruta på fåglarna för att hålla dem borta från borden. Samtidigt smider den smarta kajan planer uppe på parasollen, med sina unga telningar, hur de bästa ska komma över fikabrödsresterna som folk inte orkar bära in. Gjorde man bara det skulle problemen antagligen minska.  

Här är det i alla fall någon som vet hur man "fotofikar". 

Rauni som var med och startade Uppsalas fotofika, och gör sin första dag som pensionär, deltog med sin sprudlande energi och tankar om fotografering, samt allt som man nu kan göra då man inte jobbar längre. Jag tipsade om några fina resrutter i Nordnorge. 

Vi var bara fyra men det är ju mitt i sommaren och många har annat för sej. Vi fick i alla fall en mycket trevlig fika och är man inte mer än fyra hinner ju pratas vid ordentligt.

Kajan funderar ut en ny plan för hur den ska kunna komma åt smaskiga rester som lämnas på borden. Vi (Rauni) städade efter oss. Jag ser fram emot nästa fika. Uppsala fotofika som faktiskt hade lika många kvinnliga som manliga fotografer vid detta tillfälle.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-07-01 22:29 | Läst 649 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Roligt att du också tog dig dit, såg av Anders´ bilder att du varit där. Roligt också att se dom andra igen, alla har jag ju träffat där tidigare. Fina bilder också här och dina kajabilder hör ju till liksom :-) . Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-07-01 23:00
Tack BJörn,
jag gick från bordet bara för att jag måste få bilder på kajan med det objektiv jag hade på kameran och då satte den sej förstås på en plats där Anders kunde få en perfekt bild :-). Det var ett fint fikatillfälle och kul att träffa personer som jag inte sett IRL på väldigt länge (2019 kom vi fram till).
Hälsningar Lena
Trevligt att träffa några likasinnade, kanske kan det passa med min tur till Uppsala i maj?
Svar från Lena Holm 2023-07-02 13:59
Tack Peter,
det vore ju kul. Första lördagen i månaden så du får väl passa in din resa helt enkelt. Du hinner dessutom med en fågeltur före fikat.
Hälsningar Lena
Roligt att fikastunderna är igång igen och vi kommer nog att ses där i snar framtid! Jag är ju som Rauni också pensionär!
Svar från Lena Holm 2023-07-02 14:00
Tack Dan,
ja det vore trevligt. Jag ser fram emot fler besökare redan till nästa fika då jag också kan komma.
Hälsningar Lena
Klart att kajorna skall vara med på dina bilder från fotofikat, dom känns ju nästan lika viktiga som kamerorna.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:20
Tack Ing-Marie,
det var gott om kajor och de gjorde sitt bästa för att komma nära borden och de godsaker som lämnats kvar. Jag förstår om folk sprutar vatten på dem.
Hälsningar Lena
Kul att Dagny "spiller" igen. Har saknat fikaträffarna på Fågelsången. Hoppas att folk kommer dit igen. Kajor får man inte bort så lätt. Det är intelligenta, och bekväma, fåglar med födgeni. Vackra ögon har de också.
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:22
Tack Torbjörn,
jag håller med om kajorna och ögonen som på de vuxna fåglarna är ljusblå, hos ungfåglar mer brunaktiga. Hoppas fler börjar dyka upp på fikaträffarna. Det är kul att ses igen.
Hälsningar Lena
Härlig berättelse och underbara bilder. Roligt med en sådan fin fotofika :-) Faller för den första och sista bilden.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:23
Tack Halina,
för mej har det alltid varit en grej att fota kajor när det var fotofika i Uppsala, både sommar och vintertid. Det finns gott om dem men ofta måste man ha ett tele med sej för att det ska bli bra. Dock inte när det är uteservering.
Hälsningar Lena
Ser både gott och trevligt ut.
Tur för kajorna att folk är lite slarviga. ;)
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:25
Tack Margareta,
ja de som inte gillar kajorna får väl skylla sej själva när de inte plockar undan koppar och fat efter sej. Det drar ju till sej både kajor och småfåglar (gråsparvar och pilfinkar). Det var ett trevligt fina med människor som jag inte träffat sedan före pandemin.
Hälsningar Lena
Snyggt, men fan så orakad jag är :)
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:26
Tack Anders,
är det inte den normala sommar/semesterstilen?
Hälsningar Lena
Klart att Kajan blir sugen på såna godsaker..vem blir inte de..
Vid ställplats på Bläse hade en Sädesärla hela tiden koll på vad vi åt.
Finska pinnat gick alldeles utmärkt men struten från en glass ratades.
En Kaja tog senare hand om den.
HaD/Gunte..
Vad roligt att få träffa likasinnade! Min resa med att träffa "fotofolk" har ju precis börjat och jag tycker det är fantastiskt kul och lärorikt. Mvh Nina