En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den skånska bokskogen och exotiska fåglar

Under min resa i Skåne passerade jag genom bokskog vid några tillfällen och vid ett ställe tvärnitade jag och stannade på en liten parkeringplats.  Jag bara måste ut och njuta av den speciella grönskan som man bara kan få i en bokskog. 

En grön matta växte under träden och den var översållad med stjärnblommor.

Det kan vara buskstjärnblomma men jag är inte säker.

Det fanns också gott om blommande ramslök.

Jag var nere på marken och letade fotovinklar och det doftade starkt av ramslöken. 

Om man istället blickar uppåt, mot det gröna bladverket, kan det se ut så här.

Här kan man förlora sej helt i det gröna.

Jag fick också möjligheten att möta några verkligen exotiska fåglar när jag hälsade på hos en veterinär som jag jobbat med i ett projekt under våren, men inte träffat IRL förrän nu. Hon har under många år fött upp amazonpapegojor.

Här är vi inne hos ett par av hennes fåglar. De har en stor "inomhusbur" i en ladugård och kan passera ut genom den rundade öppningen till en utomhusvoljär med grova grenar och gröna växter etc.   

Inledningsvis var hannen lite blyg när det stod en vilt främmande människa inne i voljären men några nötter senare tyckte han att det var helt OK att jag var där med min kamera.

Hennes fåglar lever i par och har haft egna ungar. De har utrymmen som är tillräckligt stora för att kunna flyga i och klättra, samt att de kan välja när de vill vara ute eller inne. De har förstås också en korrekt meny anpassad för amazoner.    

Man kan ändå fundera över hur dessa högintelligenta fåglar upplever sin tillvaro i vår fångenskap och om vi verkligen ska hålla dessa djur som sällskapsdjur. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-06-04 19:43 | Läst 771 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härliga bilder från en skånsk bokskog. För en skåning som jag finns det inget vackrare!
Svar från Lena Holm 2023-06-04 20:23
Tack Sven,
det kan jag absolut förstå. Jag blev helt uppslukad inne bland träden i denna skog.
Hälsningar Lena
Lenas skånska resa, kul att läsa om intrycken. Bokskog är alldeles umderbar, hoppas du åt lite av de späda löven. Att stå i det det gröna templet och lyssna till fåglarna tillhör livets bättre sidor. Kul med papegojorna, det gäller bara att inte ha lättstörda grannar, fasantuppen hemma väsnas måttligt jämförelsevis. En kompis i byn hade undulater i en stor voljär, de gnagde sig genom laduväggen, byggde bon i väggen. För ett antal år sedan hade en person på skånska slätten aror fritt ute, lite lätt rymningsbenägna. Hur det utföll när åren gick vet jag inte.
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:39
Tack Stefan,
jag kom inte på tanken att det skulle gå att äta av löven :-) Jag nöjde mej med att njuta av stämningen och färgerna. Papegojor kan föra ett ohyggligt oväsen, det har jag upplevt både i naturen (kakaduor i Australien) och med sällskapsfåglar som inte var helt nöjda med situationen. Aror som flyger fritt i Skånska landskapet hade varit något att se. Vilket X det hade blivit :-)
Hälsningar Lena
Fina bokskogsbilder i den späda grönskan. Kul med narbilderna på papegojorna! De är födda i fångenkap och känner inte till något annat och så finns ingen vårdkö för dem, när de bor hos veterinären! :-) Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:36
Tack Wolfgang,
de här papegojorna har det bra och de kan i alla fall flyga en del i sina voljärer samt få bo med en riktig partner. Bokskogen var magisk.
Hälsningar Lena
Tjusigt värre med den skira bokskogen.En tid som är efterlängtan efter en gråbrun höst och vinter.
Bokskogens färger kom visst igen i dom fina fåglarna..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:27
Tack Gunte,
det var just färgerna som gjorde att jag visade bokskogen i samma inlägg som papegojorna. Det är precis samma härliga gröna färg. Det var magiskt i skogen.
Hälsningar Lena
När jag läste rubriken tänkte jag att va f-n, nu har hon sett en sommargylling, detta flygfä som gäckat mig under många vandringar i Europas ädellövskogar. Den sommargylling som en kollega stillsamt meddelade hade siktats i snåren bakom min dåvarande arbetsplats, inte så långt från från kungsfiskarens boplats nära Fyrisån. Men då var jag så klart nån annanstans.
Amazonpapegojor lär vi nog inte få se i buskagen men halsbandsparakiter tycks inte vara omöjligt att skåda inom en nära framtid. Uppsala har ju uppgraderats till ny klimatzon.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:34
Tack Gunnar,
nej sommargyllingen gäckade mej under ett par timmar vid Vombs fure utan att jag fick se den. Det var två som sjöng av hjärtans lust och vi var fyra som spanade men inte fick syn på någon av dem. Dagen innan hade två gyllingar jagat varandra vid parkeringsplatsen, till stor förtjusning för de som råkade vara där då. Det finns ju flockar med papegojor i London, så kanske skulle de klara även Uppsala :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder på bokskogen, vad vacker den är vid den här tiden. Jo min app sa buskstjärnblomma, med 99% säkerhet, det är iaf betydligt mer än vad jag har. Trodde först du hittat papegojan i bokskogen, fina skarpa bilder på dessa också. Frågeställningen om att ha djur i fångenskap tror jag att jag släpper, i princip skulle väl alla djur få vara fria (kanske inte kossorna då :)
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:30
Tack Peter,
papegojorna kom med i detta inlägg för jag tyckte färgerna passade så bra ihop med bokskogens gröna nyanser. Det råkade också inträffa på samma dag. Just fåglar så pass intelligenta som papegojor tycker jag känns lite tveksamt att stänga in i burar, i synnerhet om de är för små, men inget som behöver diskuteras här.
hälsningar Lena
Hej Lena.
Vi (danskarna) är också väldigt vana vid bokskogar och de vackra gröna färgerna här på försommaren. Därför är jag mer imponerad av dina otroliga papegojbilder – återigen WOW.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:28
Tack Erik,
de stora vackra fåglarna satt stilla och lät sej villigt fotograferas. Lite synd med näten runt omkring bara. Tänk att få se dessa i deras naturliga miljö.
Hälsningar Lena
Bokskogarna i Skåne är ju större än den i Fånöö ; ) och har en annan undervegetation vilket syns på dina bilder. Det är vackert i de gröna lövsalarna. Porträtten på de granna papegojorna är fina och de verkar ju ha det bra. Som de flesta papegojor verkar de nyfikna.
Svar från Lena Holm 2023-06-07 19:25
Tack Sten,
det så annorlunda ut i denna skog jämfört med den utanför Enköping men det är nog inte så konstigt. jag har inte ens koll på om det finns buskstjärnblommor hos oss. Jag vet dock att det finns ramslök men inte på Fånöö. Just de här papegojorna hade det bra och visst var de nyfikna på mej efter en stund.
Hälsningar Lena
Tycker som övriga här, så fina bilder!

Ramslöken väckte minnen! Vi bodde ett tag i Lummelunds Bruk på Gotland. Där täcks marken av ramslök. Sen dess har jag sett den här och var fast sällsynt, den trivs där det kalkhaltig mylla.
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:29
Tack Måns,
och ursäkta sent svar. Ramslök har jag upptäckt som vuxen och det finns kanske inte alls där jag växte upp (Gävle). Den doftade härligt när jag låg på marken och fotade.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från skogen och jag älskar papegojor. Hade sådana när min son var liten. Det var roligt med fåglar, men myyycket städning...
Du har rätt man kan förlora sig i det gröna. Underbart. Jag ser att jag har missat många bloggar.
Det var en trevlig läsning om dina olika fotostunder och många mycket fina inspirerande bilder.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-07-02 15:31
Tack Halina,
just bokskogens grönska är det mycket lätt att förlora sej i. I synnerhet om man är ensam med sin kamera och inte har bråttom. Det var jättefint på denna plats. Papegojor är smarta och roliga mej jag skulle nog inte vilja ha dem som husdjur. För krävande och jag är inte så förtjust i att städa :-)
Hälsningar Lena