En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tunafors fabriker

Vi var på besök hos sambons föräldrar i Eskilstuna på påskafton och efter en god lunch gick vi en promenad i närområdet. 

Vi passerade då genom ett gammalt industrilandskap, Tunafors fabriker, som byggdes på 1870-talet. De tillverkade inledningsvis bestick men fick också en stor order från statliga Gevärsfaktoriet på 200 000 bajonetter. På 1960-talet gick det sämre för fabriken och i mitten av 1990-talet stängdes lokalerna. Kommunen som då ägde husen sålde dem till slut.

Sedan 2016 är hela området ombyggt till bostadsrätter och det finns onekligen en del charmiga ställen här. 

Fabriken betraktades som mycket modern när den byggdes, men maskinerna drevs med vattenkraft. Från början använde man kraften genom att leda in den under byggnaderna, där vattnet drev turbiner. Just denna helg strömmade det ordentlig förbi fabriksområdet.

Lite läckert att ha en sådan gång i sin lägenhet. Utsikt mot ån från alla fönster.

Balkongerna hör ju egentligen inte hemma där de sitter och kanske är det fel att sätta "glasbalkonger" på gamla fabriksbyggnader. Men samtidigt är det väldigt attraktivt med balkongen över vattnet och det påverkade säkert priset man kunde ta ut för lägenheterna.

Till höger ligger en restaurang vid vattnet. Klart att de boende ska ha sin egen kvarterskrog.

Vi fortsatte promenera längs ån och här sitter årets första fisktärnor.

De lät sej villigt fotograferas med 24-105 mm, så det kanske kände för att ta det lugnt och vila i solen en stund.

Vi fortsatte fram till nästa bro för att gå tillbaka längs andra sidan ån. 

Det finns en hel del andra fina byggnader längs ån i Eskilstuna och det satt folk på var och varannan uteplats.

Solen strålade och påsken kunde inte ha varit finare.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-04-20 20:37 | Läst 1803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Eskilstuna är vackert, dina bilder bevisar det. -Bra jobbat!
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:12
Tack Morgan,
det finns en hel del fint att se där.
Hälsningar Lena
Ser fint ut! Det är nog ett par årtionden sedan jag var där, så det har nog hänt en del sedan dess.. Trevligt med Fisktärnorna också, dom är också en sån där lite extra fin 'vårmarkör' tycker jag! Får hålla utkik när jag passerar Stockholms Ström framöver, där brukar jag kunna se dom rätt så tidigt..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:14
Tack Jan,
det har nog hänt en hel del i detta område för t ex Tunafors fabriker så var det området förfallet och nedgånget för 20 år sedan. Fisktärnorna var en kul bonus.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det er sikkert nogle dyre lejligheder. Der må en helt speviel stemning i området - både med lys, skygge og vandets brusen.
Jeg synes dog bedre om husene og omgivelserne på de 2 sidste billeder.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:16
Tack Erik,
när jag sökte information om dessa byggnader på nätet hittade jag en annons på en bostadsrätt på 89 kvadratmeter som man ville ha 3,5 miljoner Skr för i utgångsbud. Den var såld och det framgick inte vad slutpriset blev. Det är väldigt fin miljö längs ån.
Hälsningar Lena
Fint bildsvep över en stad som åtminstone bitvis ser ut att ha tagit sig en hel del!

Betr balkongerna så tror jag att svart smide skulle funkat bättre än glas visuellt.
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:18
Tack Måns,
jag tänkte faktiskt att du kanske kan ha något intressant att säga om dessa byggnader och jag håller med om att svart smide hade nog varit elegantare. Jag har inga erfarenheter av Eskilstuna från längre tillbaka än ca 15 år och just detta område, längs ån, tycker jag är mycket trivsamt.
Hälsningar Lena
Charmigt område, fint att man kan göra om gamla fabriker till bostadsrätter. Vekar vara högt vattenflöde, särskilt på sista bilden är det inte långt kvar till husen
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:20
Tack Peter,
det är väldigt mycket vatten och jag fick en utläggning om hur vattenflödet regleras som inte var helt enkel att förstå. Det strömmade väldigt mycket vatten genom kraftverket vid Tunafors just nu.
Hälsningar Lena
Fina bilder på vackra gamla byggnader!
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:21
Tack Dan,
det är ett mysigt område att promenera i.
Hälsningar Lena
Åh vilken fin miljö verkligen. Vackra byggnader å tycker bostäder gjorde sig bra där
Lite fisktärnor också
Härlig helg
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:23
Tack Nini,
det här är ett fint område och svärföräldrarna bor i en lägenhet på motsatta sidan med balkong mot ån. Det var väldigt mysigt att sitta där på påskafton i solen och bara njuta. Fisktärnorna var en trevlig bonus.
Hälsningar Lena
Ser jättefint ut, både dom gamla fabriksbyggnaderna och trähusen. Jag jobbade i Eskilstuna ett par dagar i veckan i slutet på 90-talet men Tunafors har jag missat. Alltid fint att kunna promenera runt vatten! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:27
Tack Björn,
på den tiden var dessa fabriksbyggnader tomma och i dåligt skick enligt vad jag kunnat läsa mej till. Nu är det ett riktigt läckert område och jag hittade en annons på en bostadsrätt som man ville ha 3,5 miljoner för (89 kvm) i utgångsbud. Den var såld men jag vet inte vad det slutade på. Svärföräldrarna bor på andra sidan ån med utsikt mot Tunafors och ån från sin balkong, supermysigt det också.
Hälsningar Lena
Väldigt lockande bostadsrätter du visar här, men än så länge biter jag mig kvar i huset, det är både bäst och billigast. Många fina bostäder i den staden, fina hus och vatten därtill är hur fint som helst. De bostadsrätter jag sett på i mitt närområde har jag uppfattat som orimligt dyra.
Svar från Lena Holm 2022-04-22 21:30
Tack Stefan,
det här är ett mysigt område i Eskilstuna. Svärföräldrarna bor mitt emot, på andra sidan ån. Deras lägenhet är mer traditionell men de har balkong mot ån och Tunafors och det var väldigt mysigt att sitta där på påskafton och njuta i solen.
Hälsningar Lena