En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetid

Nu är det hög tid att skörda både i växthuset och i grönsakslanden. Det blir fler och fler röda tomater för var dag.

Chilifrukterna börjar skifta i gult eller rött beroende på sort.

Jag har även lyckats få dillkronor lagom till det är dags att lägga in gurka och göra saltgurka. Det är dock lite konkurrens om dessa kronor.

 

Jag började dagen med att lägga in ättiksgurka som jag lagt i het lag för ett par dagar sedan. Därefter skördade jag nya gurkor, skivade och kokade ny lag. Dessa ska sedan stå i kylen till på måndag, då hamnar de i brukar med senapsfrön, pepparrotsbitar och dillkronor. Vi har gurka hela vintern och de brukar dessutom bli trevliga presenter.

Fredrik plockade röda vinbär. De går i frysen i väntan på att alla bären ska bli avplockade.

När jag höll på och plockade grönsaker kom jag på att det kanske går att göra ett skördestilleben. Vitlöken skördades visserligen för några dagar sedan och låg nu på tork i skafferiet, men jag tog fram dem en stund. Skördade gula och röda chili, en utsökt rund squash och mängder med persilja. Jag förpassade en årskonsumtion av hackad persilja till frysen.

Solmogna tomater, mera squash, gurka, Jamaica Bell chili och en bruk inlagda Jalapeños med vitlök. Den inläggningen är helt grym om man gillar lite hetare smaker. Den sätter fin smak på älgburgaren.

Så här såg hela skörden ut med morgonens nyinlagda ättiksgurkor, bönor, vitlök, squash och allt annat smaskens. Den får bli dagens bild 214. Jag skördade också all förvuxen spenat och kokade en stor kastrull med den härligaste spenatsoppan. Åtta portioner till frysen som vi kan ta fram till hösten. Bra att ha någon dag efter jobbet då lusten av laga mat inte alltid är så stor. Fast allt det här lätt går att köpa i affären känns det ändå så bra att stoppa undan lite från egen odling. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-08-02 16:28 | Läst 2062 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken härlig skörd ni fick där och den gjorde sig mycket bra på dina bilder med underbara färger!
Svar från Lena Holm 2014-08-02 19:15
Tack Dan,
grönsaker har underbara färger och gör att många måltider ser vackrare ut, dessutom är de goda.
Hälsningar Lena
Mumsfillibabba!! =)
Det såg onekligen frestande ut!
Svar från Lena Holm 2014-08-02 19:17
Tack Heléne,
ja, ikväll äter vi av bönorna, squashen, tomaterna och salladen (ej med på bild) samt har en marinad med blandkryddor och vitlök från grönsakslandet. Nu kan man verkligen frossa i allt det goda.
Hälsningar Lena
O, vad flitig du är.
Det ser gott ut
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-08-02 19:19
Tack Marianne,
det här är den typen av flitighet som man mår bra av, åtminstone jag. Odla, spara och äta av egen skörd känns rätt.
Hälsningar Lena
Oh, vilka njutbara bilder ! Måste villigt erkänna att jag är aningen avundsjuk på din skörd.
( men vet att det är mycket jobb också )
Nyttigheter som dessa gör sig extra bra på bild.
Tredje bilden nerifrån vinner mitt hjärta i dag.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-08-02 19:22
Tack Ing-Marie,
du har rätt i att nyttigheterna gör sig bra på bild. De förhöjer också måltiderna både för att de sätter färg på tallriken och är goda. Jag tycker mat ska se gott ut och då krävs det fina grönsaker. Tur att min sambo också uppskattar det och äter allt grönt/gult/rött som hamnar på bordet.
Hälsningar Lena
En riktigt bra skörd ser det ut som och sista bilden är ju riktigt läcker.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-02 19:25
Tack B-O,
med tanke på att vi byggde nytt under våren är jag över förväntan nöjd med vad vi lyckas skörda. Vitlökarna är mindre och färre än vanligt, men de fick genomleva en flytt mitt i växtsäsongen. VI får antagligen inte lika mycket jordärtsskockor heller, för de fick också flytta. Allt annat växer och frodas.
Hälsningar Lena
En riktigt bra skörd ser det ut som och sista bilden är ju riktigt läcker.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-03 09:21
Tack B-O,
ja i år har vi skördat mycket så här långt och det finns en hel del kvar att njuta av ännu. Hoppas nu bara att det kommer svamp efter regnet.
Hälsningar Lena
Whaooo, vilken skörd.... med godsaker!!! Kul att det gått så bra. Och snyggt dokumenterat!!!
Ha det nyttigt!! ;) //Peter
Svar från Lena Holm 2014-08-03 09:23
Tack Peter,
ja, vi är nöjda över förväntan med årets skörd med tanke på anläggningsarbetet som pågick under våren.
Hälsningar Lena
Vilka underbara färger på dina grönsaker Lena Vi har några tomater vid väggen de börja att mogna nu Ha en skön helg ::) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-08-03 09:24
Tack Gert,
solmogna, lite varma tomater som man stoppar direkt i munnen är bland det godaste man kan få.
Hälsningar Lena
Spenaten vill jag ha stuvad, men sådant är ju en smaksak:) Du har sådan härlig energi Lena, hur hinner du med allt? Underbara bilder, säg till när allt är tillagat:)!
Svar från Lena Holm 2014-08-03 09:29
Tack Ingemar,
vi hade grymt god basilikastuvad bladspenat med en doft av chili och vitlök i fredags, till varmrökt lax från egen grill. Soppan är dock bättre för att ta tillvara spenaten i frysen. Att pyssla i växthus och odlingar är fridfullt och eftersom allt bevattnas automatiskt blir det inte så mycket jobb. Att skörda och ta hand om har jag alltid gillat.
Hälsningar Lena
Jösses, du kan verkligen få mej som betraktare att känna mej hungrig!
Vackra bilder!
Svar från Lena Holm 2014-08-03 09:20
Tack Anne-Sophie,
det får jag ta som ett gott betyg. Grönsaker är vackra och förhöjer en rätt både visuellt och smakmässigt.
Hälsningar Lena
Härlig skörd och härliga bilder! Det är allt godast med det man "skapat" själv hemmavid.
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2014-08-03 09:31
Tack Mikael,
ja visst smakar egna grönsaker extra gott, särskilt tomaterna som man plockar direkt från växthuset och stoppar i munnen.
Hälsningar Lena
Det har du så rätt i att det är härligt kunna skörda och lägga in själv.
Högtidligt tycker jag det känns. Koka sylt går så fort med nya sockret.
Mysig blogg denna med så fina bilder av allt ni odlat.
Växthuset är en guldskatt ha.
Vilken härlig början på,semestern.
Ha nu skönt
Gun-inger
Svar från Lena Holm 2014-08-05 16:48
Tack Gun-Inger,
du har så rätt i att det känns högtidligt. Idag har jag fortsatt med saltgurka till svärfar och hotta Jalapeños. Sylt är vi inte så stora konsumenter av men det blir också fina presenter om man orkar plocka bären. Vi har kompisar som tror att egen saft och sylt är extremt komplicerat och något som bara mormor kan göra....
Hälsningar Lena