Smittande leenden

För ett antal år sedan när jag fortfarande arbetade hände det sig att vi då och då åkte ner till Prag. Eleverna som läste samhällsvetarprogrammet med medieinriktning gjorde vad vi kallade reportageresor, en del i kursen gymnasiearbetet, ett obligatoriskt moment. Det om bakgrunden till det här besöket på en motsvarande gymnasieskola i Prag. (Man tar spårvagn 22 från Václavské Náměstí till Gymnasium Jana Nerudy.) Och som alltid, när ungdomar möter ungdomar så händer något ganska snabbt, att man har  något gemensamt. Många människor har något gemensamt, fler än vi tror, mer än vi tror. Vilket får mig osökt att reflektera runt det här med integration. Man kan ge ett rundhänt bidrag till återvändande. Eller stimulera aktiviteteter som just hittar de där gemensamma. Gemensamheter i yrkesliv, fritidsintressen. Visste ni att fritidsintressen är det starkaste kittet för att föra människor samman. Fotograf, sportfiske, fotboll, schack och så vidare. Och en sak till, integration sker alltid på individnivå.
   Reflektioner runt en bild.

Inlagt 2024-09-19 17:46 | Läst 164 ggr. | Permalink
Fin bild och bra reflektioner.
Hyggligt folk är alltid välkomna. Den som vill integreras hittar nog vägar. Umgänge, vänner, och allt vad det leder till - precis som du är inne på.
Svar från mombasa 2024-09-19 19:25
Hej De flesta människor är hyggliga. De flesta människor vill integreras i det nya landet. Integration går inte sekundsnabbt, det tar ett par generationer innan man integrerat det svenska julbordet med baklava, med humus och allt det där andra om liknelsen tillåts.
Regeringen skär ner på anslag till civilsamhället, det som kan vara en integrerande faktor och ökar kostnaden för återutvandring, något som den egna utredaren är tydlig med att det inte kommer att fungera. Nånstans klickar det i resonemanget.
per-erik åström 2024-09-19 19:34
Fin bild Gunnar. Och kloka ord.
Hörs/per-erik
Svar från mombasa 2024-09-19 20:27
Tack Per-Erik. Integration är en bilateral verksamhet skulle man kunna säga.
Ha det gott
/Gunnar S
Jo det är där det brustit och brister. Integrationen är helt avgörande. För att denna skall lyckas krävs dels satsningar men också en någorlunda homogen sammansättning i befolkningen. Det är inte rimligt att det finns områden där nästa ingen i skolan eller bostadsområdet är "svensk" samtidigt som det finns andra områden som mer eller mindre helt saknar invånare med utländsk härkomst. Man kan bara integreras om omgivningen medger det tror jag. Segregationen är det som jag ser som det absolut största problemet och då gäller det såväl boende som skola och arbete.
/Affe
Svar från mombasa 2024-09-19 20:59
Homogenitet i en befolkning sker över tid och frågan är om de ens är eftersträvansvärd. Segreationen i bostadsområden är nog mer ett resultat av skattepolitik och lönesättning. Men frågan kvarstår, hur löser man det, med respekt för människor oavsett varifrån de komma.
/Gunnar S