Mest om ett gott nytt år
Torsdag den 29 december kväll. Det regnar och termometern visar på +6 grader. I går vid samma tid var det -5. Det rör sig i äggkastrullen kan man säga. Först på måndag nästa vecka ska det kila ner på minus 5 igen. Att vädret har blivit livligare har nog inte undgått någon, även om extremer alltid funnits. En del politiker hävdar gärna att det inte råder någon klimatkris, troligen i brist på kunskaper i elementär skolboksfysik och i nån slags tro att klimatkrisen kommer som något slags Harmageddon, apokalypsens ryttare som galopperar över jorden, överallt. Vilket den inte gör. Kapitlet värmelära.
Och varför dessa tankar som kan uppfattas som oönskade politiska? Egentligen bara läsningen av en artikel signerad Arne Schmitz i Fotografisk årsbok 1971 om fotografiet och miljövård. Lite grann av en uppmaning och önskan om ett fotografi som arbetar i miljövårdens tjänst. Låt vara att 1971 diskuterade man miljö i ett Rachel Carson-perspektiv, försurningen av sjöar, DDT, kvicksilverbetat utsäde, hormoslyr och liknande problematik. Klimatförändringen på grund av växthusgaser genererade av mänsklig aktivitet var något som fortfarande låg på ett fåtal forskares bord. Men blotta tanken att kunna använda fotografi och det fotografiska språket som en del av debatten fanns redan då. Hur mycket av det ser vi idag? Naturfotografi som vågar ta steget lite längre. Jag ställer frågan, jag betraktar mig själv som en rätt medioker naturfotograf om ens som någon. Men visst finns det ett perspektiv som utmanar, eller hur? Förutsatt att man är med på tåget.
Med tillönskan om en bra avslutning på det eländiga året 2022. Och en tillönskan om ett åtminstone aningen bättre 2023 runt om i världen.
Hälsningar Lena
Hälsningar Gunnar S
Sedan kör du med formuleringar som innebär: Visst finns klimatkrisen, men man märker den inte... :-)
Det är just så slipstenen brukar dras; det är alltid någon annanstans, på något annat sätt, i någon annan tid, det kommer att hända... och så vidare, och så vidare.
Sedan vill jag påminna om att Svante Ahrrenus, som i slutet av 1800-talet förde fram växthusteorin, tyckte att en temperaturökning av en par tre grader kunde vara helt lämplig - med tanke på att vi ligger i fas för begynnelsen av en ny istid. Han kanske inte hade läst sin värmelära? Skada att han fick nobelpris!
Jag önskar dig ett Gott nytt År - med förhoppningar om en bättre miljödebatt!
Kan du plocka fram källor på den vuxenmobbing som Elsa Widding utsatts för vore det bra.
Du får väl fråga Pakistans befolkning om deras syn på kriser orsakade av väder. (Klimat är som bekant genomsnittet av vädret under en given period.) Eller vinterstormar i Nordamerika, skogsbränder i Frankrike förstört grundvatten i Bangla Desh, smältande glaciärer (läs färskvattenreservoarer) i Alperna med mera.
Svante Arrhenius var säkert mycket framsynt i mycket men när han gjorde sin upptäckt kunde han nog inte förutse vare sig befolkningsökning eller teknikutveckling, eller vad de skulle komma att leda till.
Om jag kunde komma till tals med Pakistan och Indiens befolkning, så skulle jag fråga varför man girigt har kalhuggit skogen uppströms floder, och nu gnäller om översvämningar nedströms, och hojtar om ersättning från andra länder - när resultatet var ganska givet.
Vad det gäller dom andra länderna har jag inte tillräcklig koll - men det är lätt för dig att slänga ur dig påståenden. Ingen har hittills visat att extremväder har blivit vanligare, givet en observationsperiod på säg 200 år - vilket man nog måste ha.
Ahrrenius menade att en global temperaturhöjning på uppåt tre grader vore lämplig. Det är en fast talangivelse.
Men själv så gillar jag när vädret 'svänger', det blir lite långtråkigt annars.. vad än det beror på! Och nog var vintrarna stabilare när jag växte upp än de är numera.. Får önska dig detsamma, hoppas att Ryssarna kan få sin galna President att ge sig under 2023, det är trots allt 'prio 1'.. Annars har vi en världsordning som ingen annan vill ha..
Hälsn!
Jag har ju sett dina aktiviteter här på FS under många år, och det är uppenbarligen vad du sysslar med - en religion.
Min poäng med bloggen var att främst fundera lite runt hur naturfoto publiceras och i vilka sammanhang. Och det var väl också det som Arne Schmitz resonerade runt och fick mig att tänka vidare.
/Gunnar S
Säker anger du vad din bloggtext avsågs belysa - men så länge du även skriver om annat, så får du även svar på annat.