Fotografi i en mer oskuldsfull tid
Den här bilden föreställer ett av de tre kärnkraftverken i Forsmark, Norduppland, fotograferat nångång 1974-75 eller kanske rent av lite senare. Och det är väl inget särskilt med den här bilden, bortsett från att ett kärnkraftverk på den tiden var en rätt öppen plats. Inget större problem med att traska runt med en systemkamera hängande runt halsen. Skillnad mot i dag då det minsta surr i luften sätter igång alla alarmklockor. Hursomhelst, cyklar och en scooter med ett sånt där vindskydd, när såg man ett sånt senast?
I skrivande stund är Forsmark 3 ur drift för en mer omfattande reparation än den vecka som var planerad, tre och en halv månad är prognosen. Ett rätt stort avbräck i levererade Terrawatt-timmar. Och Forsmark 2 planeras nu att kallställas, stängas av. Anledning, det blåser mycket, vattenmagasinen är fyllda, det är ganska varmt och solkraften levererade rätt hyggligt under sommaren, energieffektiviseringen slår igenom snabbare än trott. Det är för tillfället inte lönsamt att driva tvåan. Energiförsörjning är inte någon altruistisk verksamhet, det är pengar. Inget annat.
Om det inte blåser nu då? För det första blåser det nästan jämnt, nånstans. Om det inte blåser har man vattenkraft. Sparad energi redo att plocka ut när den behövs. Att det blåser innebär att man kan spara på de energislagen som man kan spara på, vattenkraft, kärnkraft som vi kanske får dras med ett tag till.
Nu blev det här kanske lite politiskt, energi eller miljöpolitiskt och då får det väl bli det. Fotografi och politik har gått hand i hand sen mitten av 1800-talet.
(Bilden som inte är speciellt bra varken tekniskt eller berättande tjänar kanske sitt syfte ändå. Jag borde nog dammat av den lite noggrannare. Nikon F ett 28mm och Plus-X.)
/per-erik
/Gunnar S
Hur skáru háre?
/Gunnar S
Att efterfrågan skall vara större än tillgången, enligt maxim - ansluter inte till begreppet försörjning.
Bekvämt - men knappast något som jag köper.
Vi hade yttre försvar som skulle gjort det dyrt för lede fi att angripa Sverige, lagom mycket dubbelmoral att inte nämna lede fi vid namn och ett tämligen öppet civilsamhälle.
Kärnkraften räknades som fredlig sen vi lade ner atombombsprojektet i Marviken.
/Gunnar S
När det gäller lönsamhet har jag läst en svart förutsägelse: "Mänskligheten dog ut för att det inte var lönsamt att rädda den."
Ha det gott, trots allt! /Thomas
/Gunnar S
Fast världen såg annorlunda ut då!