Manligt och kvinnligt

En rysk konstnär jag fotograferade för ett par tre år sedan. Det var innan pandemin, liksom i en annan tid, och innan Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina. 
   Jag vet inte hur det är att vara konstnär i Ryssland så jag skriver bara Maria P, inte för att Maria P:s bilder gav intryck av att vara samhällsomstörtande, men eftersom internet är överallt (man kan nog fiska i Fotosidan överallt) och en dysfunktionell diktatur kan hänga upp sig på vad som helst, skaffa sig anledningar.
   Det om det. Marias bilder var då ett uttryck för en motivsfär som vi nog betraktar som kvinnlig. Lite bleka pastelltoner, oljemåleri, en flyktighet i penseldrag och en bildvärld som handlar om applicerande av hudkrämer, gurkskivor på ögonlocken, skönhetsprodukter och ett i övrigt bekymmerslöst liv. En målning föreställde två tillbakalutade unga kvinnor med svallande flygande hår bekvämt tillbakalutade i en motorbåt på ett pastellblått vatten. Det vara bara det att båten saknade  förare. Marias bilder som i alla aspekter ligger långt från det manliga bilduttrycket samtidigt som det finns en satirisk, ironisk blinkning.Se mer av hennes grejer här.

(Eftersom det manliga tänket tycks vara mer intresserat av det tekniska, den här bilden gick att rädda genom en procedur endast möjlig tack vare att bilden är en raw-fil. För männen, det finns en märklig skugga på Marias vänstra kind, alltså hennes, som är mycket svår att ta bort alldenstund som den härrör till en liten pigmentförändring.  Bara så ni vet. Och nu fungerar nog länken också.)

Inlagt 2024-10-03 18:41 | Läst 181 ggr. | Permalink
kul att se
modig kvinna tycks det vara
/inger