Runt hörnet
"Konsumtionen av kameror och fototillbehör för hobbybruk lär i Sverige 1971 ha omsatt cirka 350 miljoner kronor. Instamatic-kameran har blivit en försäljningssuccé; på tio år har 1 miljon exemplar sålts bara i Sverige. Upp mot hälften av alla foton som framkallas är tagna med patronkamera−och det produceras i vårt land mer än 275 miljoner årligen!
Vari ligger lockelsen hos dessa fotografier som vi så ivrigt studerar och sparar för framtiden? Är det begäret efter visuella vittnesbörd om vår existens: vi ordnar kronologien i fotoalbumet−förstärker vi vår identitet med bilderna som handfasta bevis på vår privata historias fakticitet?" (Ur Bildanalys Gert Aspelin: Bilden i sitt språkliga sammanhang. Gidlunds 1973)
Om Gert Aspelin och du och jag bara vetat om vad som väntade runt hörnet.
Nu är vi nog nere i nån enstaka. Om man räknar såna bilder, d v s på film och utskrivna på papper.
Undrar hur många som skrivs ut numera. Gissar på fler, men kanske inte så där otroligt många fler.
Men det varken jag eller någon annan visste eller ens anande var att visning och lagring av stillbild skulle genomgå en sån total förändring.
När Gert Aspelin förundras över summan 275 miljoner bilder om året skulle han bara vetat att fyrtio år senare var mängden uppe i 275 miljoner bilder per dygn i hela världen enligt trovärdiga källor.
/Gunnar S