En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Småfåglar i lunden och havsörnen som överraskade

I samband med 6 juni ledigheten passade vi på att göra en tur till Öland och Ottenby. Efter gryningsturer ute vid fyren promenerade vi flera gånger i lunden. Det är grönskade lövskog men många gamla ekar. Ibland möter man nötkreatur och det kommer i ett annat inlägg.

I lunden är det betydligt mindre vind och ibland helt stilla. Man kan vandra längs vägarna eller gå in på någon av de markerade stigarna. Det är lummigt grönt och oerhört vackert. Småfåglarna sjunger och man blir ibland bara stående för att lyssna. Genom en ljudmatta av unga starar ljuder olika små sångfåglar, men sommargyllingen sjunger bara några enstaka strofer vid ett tillfälle. I slutet av denna väg kommer man till ett fågeltorn, som man kanske kan ana på bilden. Dit kommer vi på slutet av detta inlägg.

Ljuset är en utmaning när solen skiner och det kan vara väldigt stora kontraster. Men det gör det lite extra kul att fotografera inne bland träden. Gillar att man ser att det är eklöv i bakgrunden på denna bild och den grå flugsnapparen poserade fint en kort stund. 

Det finns många gamla ekar här och enligt informationstavlan finns det några som är över 400 år.

På vägen satt det plötsligt en taltrast med näbben full av "fågelgodis".

Det blommade en typ av buske mellan träden men jag har inte koll på vad det är. 

En av mina favoritblommor, humleblomster, skymtade in en solstrimma.

Det här är en flugsnappare och den ser närmast ut som en svartvit sådan, den har inte något "halsband". Men den sjöng klockrent som en halsbandsflugsnappare (vi var flera som både hörde och såg den). Det diskuterades om att det kanske var en hybrid, mer vet vi inte. 

I den här fina miljön platsar även en vanlig björktrast tycker jag.

Rödstjärt är inte så vanlig för mej så den får också vara med. Hannen sjöng och viftade med stjärten utanför en holk till synes outtröttlig. En hona höll till i området och jag hoppas verkligen att han fick napp efter allt arbete. 

Till slut hittade jag en mindre flugsnappare. Han sjöng av hjärtans lust och poserade hur villigt som helst, i skuggan. 

Jag väntade och följde fågeln som flyttade mellan några olika grenar. Hela tiden sjöng den. Jag tror att det var vinden som gjorde att solen precis nådde ner till den under en kort stund och jag fick några rutor. Vi gick sedan hela vägen ut till tornet och där är det inte så mycket för fotografen pga av stora avstånd, men det kan finnas en hel del att se genom en tubkikare. 

Min sambo spanade i tubkikaren och jag stod mest och slötittade ut mot en horisont med mycket värmedaller. Nötkreatur betade långt borta men det kom också något stort flygande mot mej. Jag sa till min sambo att titta upp för här kommer något besynnerligt. En havsörn som bär på två långa saker....

Jag tog en serie med bilder och örnen hade två långsmala fiskar i sina klor. Efter en del diskussion med några som kunde mer om fiskar i Östersjön än vi, kom vi gemensamt fram till att det måste vara näbbgäddor som örnen lyckats fånga. Hur den lyckats ta två stycken kan man bara spekulera om men häftigt att få se.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2023-06-12 21:15 | Läst 445 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena.
Det var en rigtig dejlig tur, som i var på her.
Der er så mange pletskud i denne serie, men jeg peger især på nummer 2 og 4 og så selvfølgelig også på ørnebilledet.
Med mange venlige hilsener fra Erik
Svar från Lena Holm 2023-06-13 21:00
Tack Erik,
de gamla träden gav en mysig stämning och fina gröna nyanser. Det är också extra fint när det betas av djur och inte bara växer igen. Det gör den här typen av marker unika. Örnen var en fullträff den dagen.
Hälsningar Lena
Wow, en havsörn med två näbbgäddor, jag är imponerad av både örn och fotograf :) I övrigt väldigt fina bilder. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:57
Tack Mats,
havsörnen med fiskarna var mest tur att jag fick syn på den på håll. Den var inte så svår att fånga i sökaren mot en enfärgad himmel :-)
Hälsningar Lena
Häftigt med örnen och dess fångst. Ljuset i lunden ger snygga bakgrunder till fågelbilderna, snyggt
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:56
Tack Peter,
havsörnen var den dagens stora överraskning och att den hade lyckats fånga två fiskar. Vi funderade om det var bifångst som någon hade dumpat så de låg och flöt nära ytan. Dock ansåg de som visste att det var näbbgädda att den dumpade man inte.
Hälsningar Lena
Oj vilka fina bilder, vi promenerade i Lunden idag och det kvittrade överallt.
Jag lyckades hitta några fåglar under dagen.

Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:54
Tack Bengt,
jag såg dina fåglar och det ser fortfarande ut att vara strålande väder. Alla fågelljud var en upplevelse även om stararna bidrog med en ganska tung ljudmatta när de lättade.
Hälsningar Lena
Mycket fint här också! Och en hel del igenkänning även här.. Har också sett och hört både Mindre Flugsnappare och även Halsbandsflugsnappare den senare nära en holk minns jag.. Det var på den 'analoga tiden' därför inga bilder på dessa, även några korta 'syner' på 'gylling' men ingen gul och svart hane, däremot har jag hört en sån några gånger, även Höksångare har jag sett och hört nära muren och ganska nära Ås vandrarhem, tror att jag sett Havsörn också men bara på håll.. Svartpannad Törnskata har jag sett uppe på en buske en liten bit utanför muren nära södra utkikstornet, även en Nattskärra liggande i en grenklyka som en annan skådare råkade upptäcka, och en Brandkronad Kungsfågel bl.a. Gräshoppssångare, ett flertal Rosenfinkar och säkert mer som jag inte kommer på nu.. Jo, senast spännande art jag såg nere vid fyren var 6 Biätare som sträckte ut över havet konstigt nog, tror det var i slutet på maj 2008 som jag var nere där senast.. efteråt har jag läst att Biätare har häckat neråt udden men ute på Schäferiängarna nånstans.. Tror jag sett bilder på dom också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:52
Tack Jan,
varje gång man åker till Öland och södra udden får man några nya kryss och en del blir det bilder på, andra inte. Vi fick se en tereksnäppa, men bilderna blev bara dokumentära. Jag fotade också min första ängshök. Rosenfinken som vi hittade efter mycket letande sjön för full hals men var inte alls röd, lite besviken blir man ju. Nattskärrorna ser lilte besynnerliga ut när de vilar på dagen och är ju helt otroligt väl kamouflerade på t ex en stenmur.
Hälsningar Lena
ehrsa 2023-06-14 12:23
Håller med, man ser nästan alltid nått nytt nere vid södra Öland.. Kul med en Tereksnäppa! Jag såg den 'första' Tereksnäppan i Stockholms 'rapportområde' midsommarafton 20/6 1997 när jag åkt ut till min 'favoritö' Tärnskär för en övernattning där, i likvärdigt väder som det är här nu. Finns dokumenterad med bilder på Artportalen: https://www.artportalen.se/Image/830077 (analogt så klart på den tiden..) Jag låg och solade på klippor vid lagunen när 'snäppan' ihop med en Roskarl landade 10 m. från mig.. såg direkt att det måste vara en Tereksnäppa eftersom den var liten och hade uppåtböjd näbb, det finns ingen annan art som har det! Kameran hade jag i båten, så de närmaste och bästa bilderna missade jag.. men kunde fota den senare på eftermiddagen längre bort på ön (c:a 800 m. lång), sedan även på morgonen dagen efter! Tärnskär är i min värld en liten miniatyr av Öland och bjuder ofta på överraskningar speciellt i flyttider.. Nattskärra har jag säkert sett där minst 5 gånger, även flygande dagtid när jag råkat skrämma upp en från ett buskage.. Den har en speciell vit fläck ut mot spetsen på vingarna som syns fint på håll..
Här låg jag och solade nära lagunen på Tärnskär när Tereksnäppan dök upp, zooma gärna ut i bilden: https://kartor.eniro.se/?c=59.132019,18.847046&z=20&l=hybrid&g=59.131978,18.846949 .
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-06-14 20:38
Hej Jan,
kul att du fyllde på med mer historier och du fick betydligt bättre bilder av snäppan än jag fick på Öland. Den gick i ett helt hopplöst motljus som bara var för mycket blänkande vatten och dessutom på långt håll. Just formen på näbben gör dock att man kan se att det är en tereksnäppa. Jag hade aldrig ens hört talas om denna snäppa innan vi fick se den på Öland.
Hälsningar Lena
Vackert där och fina foton där bakgrunden hjälper till mycket å gör bilden
Kul med havsörnsbytet
/N
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:48
Tack Nini,
det var mysigt att gå där inne bland de gamla ekarna. Havsörnen blev en stor överraskning på den promenaden.
Hälsningar Lena
Den andra bilden på rödhaken sitter som en smäck. Det blommande trädet ser ut som hagtorn./Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:47
Tack Gunnar,
det är en mindre flugsnappare men jag håller med om att den är ordentlig röd på bröstet, dock inte ovanför näbben som en rödhake. Hagtorn kan nog stämma, jag kunde bara inte komma på det.
Hälsningar Lena
mombasa 2023-06-13 22:33
Vad kul. Mindre flugsnappare har jag mig veterligt aldrig sett. Tack för det. Men enligt Fågelguiden ska man vara på Öland eller Gotland för att lyckas med det.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-06-14 07:38
Jag har bara sett mindre flugsnappare på Öland, även om de rapporteras i Artportalen här hemma ibland.
Hälsningar Lena
Hej Lena Väldigt fina bilder havsörnen med två näbbgäddor ör du nog ensam om,är nyfiken på va du haft för optik till småfåglarna.
Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2023-06-13 20:44
Tack Tommy,
jag har en Canon R5 och har använt en Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM. Alla bilder utom den första är tagen med den kombinationen.
Hälsningar Lena
ymmot15 2023-06-14 07:56
Tackar för upplysningen väldigt fina bilder var det.
Tommy
Vilka fantastiskt fina bilder från ölandsturen. Snygga med fina bakgrunder med det måsta vara ganska unikt med dubbelfångsten. Fanns väl ett stim när den slog ner så det blev med lite tur dubbel utdelning.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-06-14 07:40
Tack Gunte,
det var väldigt fint inne bland lövträden och det fanns gott om småfåglar som ställde upp på fotografering. Örnen är väl mer unik och hur den kom över de två fiskarna lär vi tyvärr inte få veta. Jag har inte ens koll på om näbbgäddor rör sej i stim nära utan, för det var förstås en tanke som vi diskuterat.
Hälsningar Lena
Åh vad jag saknar Öland när jag ser dina bilder. Hade det i planerna i år men det blev en resa med släkten som krockade. Fina mysiga bilder och toppenbild på havsörnen!
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-06-14 20:40
Tack Johnny,
vi tog några extra dagar i år och det blev en mycket fin tur och mer avslappnad än tidigare år, då vi varit för över Kristi flygare men väldigt många andra skådare. Det var blåsigt i början men soligt och fint hela tiden.
Hälsningar Lena