En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sista rutorna från Skåne och glador förstås

Under de tre dagar jag åkte runt i den Skånska naturen blev det långa promenader, många olika fåglar och flera andra fina upplevelser. Här kommer ett sista axplock från min resa. Ståtliga storspovar vid Vombs ängar en morgon då det inte var dimma.  

De små flugorna surrade runt fågeln som precis avslutat sin morgonputsning.

En gulärla som sjunger för full hals. 

På väg mot Everöd där jag skulle sova sista natten passerade jag dessa hjortar som passade på att provsmaka sej fram i ett rapsfält.

Gravänder fanns det som vanligt gott om och jag bjuder på en bild, mest för att de ju är ganska exotiska för mej . Den här bilden är tagen vid Äspet, Åhus och där fann jag också skärfläckor, men de ska få ett eget inlägg tillsammans med nytagna bilder från Öland, som vi besökt över helgen.

Glador står alltid högt upp på önskelistan när jag åker till Skåne och visst finns det glador, man ser dem ofta. Tyvärr lyckades jag inte få till några bra bilder på glador i miljö och det blev mest flygande fåglar mot en blå eller ljus himmel. Vilket blir lite trist. 

Men de är ju tjusiga i färgsättningen.

Här en glada som har problem med en särskilt efterhängsen kaja. 

Den här stod jag och tittade på en lång stund om den inte skulle hitta en byte att dyka på. Det gjorde den, men den landade bakom några hästar i en hage och kom sedan uppflygande med vad som såg ut som ett snöre. En kopparödla kanske eller en liten orm.

Den verkade ha vissa problem att hålla kvar sitt byte och tittade ofta på det. Den flög också rakt mot solen och ljuset blev bara värre ju närmare mej den kom.

Den lyckades hålla kvar maten så länge jag kunde se den och innan den försvann bakom några stora lövträd där den nog hade ett bo.

Det var årets skånska glador. Vi såg även några på Öland men på samma sätt, flygande mot en enfärgad himmel. 

I Everöd sov jag på ett Bed & Breakfast som var mycket välordnat och praktiskt. Frukost stod i kylskåpet och man valde att äta den när man ville, vilket passade utmärkt för mej som ville ut en sväng riktigt tidigt och sedan komma tillbaka och äta innan jag skulle påbörja hemresan. 

Tvärs över vägen gick de här lurviga djuren och jag kunde inte motstå att ta några bilder på kalven. Här var det ordentligt stängslat med eltråd.

Tidigt på morgonen när jag kom ut låg den här och idisslade i de första solstrålarna. Den får avsluta kavalkaden från min Skåneresa som också gick via Joakim och Maja vid Läckö slott.

Hälsningar Lena 

Inlagt 2023-06-09 20:09 | Läst 835 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ojoj, vilka bilder!
Verkligen vackra och spännande med lite dramatik, gillas!
Svar från Lena Holm 2023-06-10 10:47
Tack Morgan,
det här var en blandning av bilder som blev över, förutom gladorna som är fotade under flera olika dagar. Jag har inte visat alla arter jag fotat för det blir lite tjatigt tycker jag.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Rapsfältet med gäster va fint. Sådana bilder har man ju legerat efter.
Ha en fin weekend
Bob
Svar från Lena Holm 2023-06-10 10:48
Tack Bob,
det var lite väl smal väg för att stanna där jag såg hjortarna i rapsen men sikten var god och det var så pass tidigt att få bilar var i rörelse. Jag ville absolut ha dem på bild.
Hälsningar Lena
Mest imponerad över storspoven, den har jag inte fått sådana närbilder på. Bra de resterande bilderna också, boendet verkar ligga i fin atmosfär
Svar från Lena Holm 2023-06-10 10:50
Tack Peter,
det fanns storspov varje gång jag passerade vid Vomb och ofta ett par som höll till förvånansvärt nära vägen. Dock oftast på "fel sida" ur ljussynpunkt. Det var ett mysigt B&B ställe men också en helt annan prislapp är vandrarhemmet i Blentarp där det kostar 400 kr per natt.
Hälsningar Lena
Många fina Skånebilder blev det! Och övernattning precis utanför min barndomsby Everöd, på vägen mot Tollarp som är vår närmaste by numera. Glador mot blå himmel i fullt solsken är inte det lättaste att plåta, mycket lätt att det blir en kombination av svart siluett och solbelyst huvud. Det var vad jag fick när jag plåtade glada från balkongen i går. Dina bilder blev riktigt bra!
Svar från Lena Holm 2023-06-10 10:54
Tack Christer,
anledningen till att jag hamnade i Everöd var att vandrarhemmet där jag bodde de två första nätterna var fullbokat och på detta ställe fanns det ett rum, dessutom skulle jag ju till Äspet i Åhus så det passade bra. Solen är en utmaning när man fotar flygande fåglar som t ex rovfåglar och man måste ofta överexponera fågeln och sedan redigera en hel del i LR. Det var en givande resa i Skåne, som det alltid brukar vara.
Hälsningar Lena
Du fick en härlig blandning med arter på din tripp.
Bilden på hjortarna i rapsfältet var verkligen en färgklick. Det sägs att många rapsfält tog stryk av kylan men det har då inte detta gjort.
Fina bilder på gladorna, även om det "bara" är mot himlen.
Den lille kalven, så söt och den ser verkligen kramgo ut.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-06-10 10:58
Tack Ing-Marie,
det var en givande resa i Skåne, som det alltid brukar vara, och jag har inte visat alla arter jag fotograferade. Det kan bli lite tjatigt. Rapsfälten var absolut bedårande då jag var där och jag bara måste stanna när jag såg hjortarna i detta fält, fast det var lite för smal väg. Jag hade hoppats på lite andra bilder på gladorna men då ska man vara där tidigare, när vårbruket fortfarande pågår för då kan man få glador bakom traktorer som t ex harvar eller kör någon annan typ av bearbetning.
Hälsningar Lena
Trevlig avslut på skånebilderna där spovarna sticker ut med roliga poser..Vackra fåglar är det ju med sin långa näbb. Kossa i motljus tar också extrapoäng ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-06-10 12:32
Tack Gunte,
spovarna visade verkligen upp sej, vid flera tillfällen dessutom. Jag tyckte kossan i motljus blev en perfekt avslutning och det var faktiskt en av de sista bilderna jag tog innan jag påbörjade hemresan (ca 7 timmar).
Hälsningar Lena
Alltid roligt att ta del av dina bilder, kunskaper och tankar.
Tack för upplevelsen:-)
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-06-11 16:50
Tack Bengt,
för din trevliga kommentar.
Hälsningar Lena
Många kanonbra bilder och svårt att välja favoriter. Storspoven, gulärlan och gladorna är alla trevliga att titta på. Den sista bilden med det fina motljuset är mycket vacker.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-06-11 16:52
Tack Bjarne,
kon som låg i motljuset kunde jag inte motstå och det blev en av de sista bilderna jag tog innan jag påbörjade resan hem (7 timmar). Storspovarna poserade fint flera gånger men oftast på fel sida om vägen ut ljussynpunkt.
Hälsningar Lena
Ullegullkossor kallade min dotter Highland Cattle för när hon var liten. Det är riktigt typiska bilder på glador, mot ljus himmel och de glider gärna in mellan kameran och solen, som von Richthofen. Kan det inte bli överbelastning i systemet om klövdjur äter för mycket raps på en gång? Eller är det en skröna? En väldigt stilig storspov i vart fall.
Svar från Lena Holm 2023-06-12 20:53
Tack Stefan,
det var ett passande namn för de långhåriga djuren, speciellt kalvarna som ju knappt ser ut som kalvar förrän man ser nosspegeln. De här djuren går ju i rapsblommor så det blir inte som att äta fröna, som är proteinrika. Det finns en viss typ av raps som man kan fodra nötkreatur med som grönfoder och även ensilera. Men blommorna vet jag inte så mycket om. Man kan ju tänka sej att det också växer lite annat mellan plantorna som de plockar i sej. Spovarna var fina vid Vomb och satt nära vägen flera gånger då jag passerade.
Hälsningar Lena