En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kantarellmacka XL

Är det så här man gör en kantarellmacka? En skiva gott bröd, en kantarell och lite färsk persilja (ett tips från Ing-Marie). Smör och salt behöver man ju också men basingredienserna är väl ändå svampen och brödet? Just den här svampen vägde 156 g, hade en diameter på 15 cm och är antagligen den största kantarell jag någonsin plockat.

Korgen full med gula kantareller vägde 3 660 g och korgen tom inte mer än 180 g. En helt fantastiskt tur i svampskogen alltså. Korgen blev besvärande tung att bära mot slutet av promenaden. Det händer inte särskilt ofta... 

Det var några svampar som stack ut väldigt mycket och de tre största kantarellerna vägde tillsammans 312 g. Gigantiska godsaker.

Här är hela skörden från lördagens tur till mina kantarellställen. När jag rensat och kokat bort vattnet blev det drygat 1,8 kg kantareller att stoppa i frysen Jag hittade dock bara två karljohansvampar. De var helt perfekta men jag har förstått att det finns mer att plocka även av den sorten. Det får  vi ta på nästa tur.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-12 22:15 | Läst 461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena,
Den mackan hade suttit gott med ett gott vitt vin.
Njut
Bob
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:14
Tack Bob,
det blev förstås kantarellmackor innan all denna svamp var rensad och paketerad för frysen. Idag har vi plockat Karljohansvamp, det blev 2,6 kg när det var klart.
Hälsningar Lena
Fantastiskt, man blir ju avundsjuk. Det stora kantarellställe jag hade försvann i ett kalhygge för en 20 år sedan och inte hittat något nytt, mer än en lite plätt vi hade vid huset i Kungsbacka men det har inte gett något de två senaste åren, lite konstigt. Jag ska ut idag och se om jag hittar någon sopp. Det är ju den gröna kvisten som lyfter bilden 😊
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:18
Tack Peter,
vi var ute idag och plockade karljohan som blev 2, 6 kg när det var avkokat och paketerat för frysen. Det är verkligen en strålande svampsäsong i år och det är bara mitten på augusti. När det är gott och svamp borde det ju vara lättare att hitta ett nytt ställe. Idag var vi längs en väg där vi aldrig någonsin plockat svamp förut. Vi hittade även en del kantareller men bara små och spår efter att någon annan plockat.
Hälsningar Lena
Wow snyggt 👍🏻 en hel del gött inför höst vinter.
Om en vecka så har nog det växt på sig här. Har dock plockat en korg men dom var mindre så lämnades fler för tillväxt.
/N
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:20
Tack Nini,
jag har sett mycket småkantareller också, men de här var de ljusa som kommer tidigare på säsongen och är extra knubbiga. De andra verkar behöva en vecka till på flera platser jag besökte. Idag har vi plockat karljohan och det blev 2,6 kg när det var paketerat för att lägga i frysen. Strålande även det :-)
Hälsningar Lena
Ingen dålig skörd det inte! Har förstått att regnen satt fart på svampen, roligt! Och säsongen har nyss börjat…… hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:22
Tack Björn,
det här var en toppenskörd och som sagt, säsongen har bara börjat. Vi plockade mängde med karljohan idag och det stod flera andra bilar längs vägen så det var en hel del folk i skogen. Kantareller hade någon plockat före oss där vi var men soppar fanns det så det räckte.
Hälsningar Lena
Hos oss har vildsvinen bökat upp våra bästa kantarellställen så jag är väldigt avundsjuk på din svampfångst.
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:24
Tack Sten,
jag såg mycket spår och uppbökad mark efter vildsvin men det fanns ändå ställen kvar där de inte rört till det fullständigt. Idag plockade vi karljohan längs en väg där vi aldrig varit förut och plockat svamp. Det fanns mycket gott om dem också.
Hälsningar Lena
Kan bara gratulera till fyndet! Har aldrig sett dess like i storlek. Hade i yngre dar två ställen, båda borta sen länge, skogen förändras.
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:27
Tack Stefan,
jag har hittat riktigt stora kantareller för många år sedan men det var sent på säsongen och de stod väldigt dolda. De var också rätt blöta, dessa var kompakta och helt perfekta. Idag har vi plockat mängder med Karljohan. Det blir en mycket fin svampsäsong i år verkar det som, den har ju bara precis börjat.
Hälsningar Lena
Oj, vad häftigt.. Så stor Kantarell har jag heller aldrig sett! Hoppas det inte beror på några gamla 'Tjernobyler' som ligger kvar och puttrar i marken där.. Själv nöjer jag mig med små vanliga Kantareller, men det blir inte varje år ens!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-08-13 19:32
Tack Jan,
det är nog mest fråga om mycket gynnsam väderlek och att de har fått stå orörda. Jag har kantarellställen som ingen annan har hittat ännu och eftersom ett par ställen är i en stor hage där det går djur (just nu hästar), tror jag de får vara ifred. De flesta jag plockade var normalstora.
Hälsningar Lena
Vilken fångst!
Det ser gott ut
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-08-14 20:34
Tack Bengt,
det blev mycket gott att lägga i frysen och ta fram i vinter till mackor, pizza, omeletter eller svampsås.
Hälsningar Lena
Vilken bamse !
Så härlig tid nu, fick en korg full med kantareller i går men tyvärr bara två Karljohan.
Dom är ju lite luriga, plötsligt kan dom bara dyka upp, hoppas på det i alla fall.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-08-18 20:47
Tack Ing-Marie,
håll utkik ofta. I veckan var jag på ett av mina kantarellställen där hade det gått från 2 karljohan till ca 100 på fyra dagar. Jag plockade en hel korg med små, fina kompakta karljohan och fick mer än jag egentligen behövde. Men det blir bra presenter :-)
Hälsningar Lena