B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dagen efter och början på vår Skottlandresa

Dagen efter bröllopet träffades alla som ville för brunch på ett ställe som liknade en marknad, fast inomhus. Vi hade några bokade bord och de fylldes snabbt med hungriga gäster. Det var söndag och dagen efter en stor fest. Då passade engelsk frukost med "chips" bra och varför inte en bloody mary.

Pocherade ägg på avocado.

Kalla drycker från en välförsedd bar.

The och kaffe kan man också skåla i och vatten gick det åt en hel del.

Vi hade varit uppe ganska länge och hunnit äta en frukost redan. Men en pizza till lunch var inte helt fel, vi delade.

Det var trevligt att träffa kompisarna igen och få möjlighet att prata med dem utan dansmusik i bakgrunden.

Lite trötta kanske.

Nygifta och nöjda.

Vi tackade för oss och lämnade de nygifta med sina kompisar. 

Vi promenerade längs en kanal och nu kom regnet, men ganska stilla.

Jag hittade några motiv bland båtarna t ex en sothöna som stretchade. 

Den här rörhönan hade antingen ett bo i krukan eller så förberedde den sej för att "sandbada". 

Vid åttatiden på kvällen hade vi hämtat vårt bagage och tagit oss till Londons centralstation och perrong 1. Det fanns t o m en lounge som man kunde sitta i om man skulle åka med detta tåg, men jag skippar det här. 

Vi hade bokat (för över ett år sedan) nattåget från London till Inverness med avgångstid 21:00. 

I den privata tvåmanskupén var det bäddat med mjuka "hotellakan", dunkuddar och fluffiga täcken. Det fanns t o m vissa kupéer med dubbelsäng, men det tyckte vi inte riktigt var värt priset. Här var det våningssängar samt att vi hade eget badrum med dusch (!). Men jag hade behövt en extrem vidvinkel för att kunna dokumentera det utrymmet.

Om man har egen kupé på Caledonian sleeper har man tillgång till en vagn med bar och restaurang. När tåget rullade ut från London avrundade vi dagen med en single malt och beställde frukost till klockan sju nästa morgon. Då skulle vi ha det Skotska landskapet utanför fönstret. 

Hälsningar Lena

Postat 2023-07-03 21:36 | Läst 633 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nyskördat och äntligen regn

Nu har trädgården och växthuset börjat ge rejält med skörd och jag behöver knappt köpa några grönsaker alls i affären. Utom lök och morötter som vi inte odlar, mest för att det är så billigt och vi har inte plats för mer odlingar. Idag skördade jag en stor aubergine som kommer att vara en del av vår middag ikväll. Jag frös också in två burkar med persilja och de första chilifrukterna av Hot wax hade blivit röda. 

Västeråsgurkor har jag skördat flera omgångar av och det har blivit både saltgurka, som jag la in igår och ättiksgurka. Tomaterna mognar i lagom takt så vi hinner äta upp dem. Slangurka får vi ungefär en mogen om dagen, men de är korta så vi kan dela en hel gurka på två när vi äter middag. 

Västeråsgurkorna började mogna väldigt tidigt i år men vi är nog lite senare med tomaterna. Vi har dock stora mängder gröna tomater och snart kommer vi in i perioden då man måste börja hitta på olika sätt att använda tomater för att kunna ta hand om alla som mognar. 

Till slut kom också det efterlängtade regnet. Lite trevande först, med nu faller det rejält med vatten från himlen och trädgården suger tacksamt upp varenda droppe.

Jag fick skyndsamt dra in ett par av mina pelargonkrukor under taket. De blommar fantastiskt just, nu men mår inte bra av vatten på vare sej blommor eller blad.

Honeywood Susanne, min favoritpelargon är som en rosa dröm just nu med små blomställningar (för att vara pelargon) på späda stjälkar.

Jag samplanterar olika färger i stora urnor och blandar gärna med lobelior i olika blå och lila nyanser, eller vita. Alla utom en är antingen övervintrade eller sticklingar från förra årets plantor.

Det här är nog den konstigaste jag har och jag vet inte ens vad den heter. Den har mörk orange blommor blandar med vita/svagt orangerosa. Det är t o m så att vissa blommor har några kronblad av varje färg. Jag har fått den här av svärmor som liten stickling och första året blev det bara enfärgade vita blommor med lite rosa i mitten. Jag kunde inte förstå vad hon menade när hon sa att den var tvåfärgad. Plantan jag har nu har jag övervintrat två gånger och förra året kom de tvåfärgade blommorna för första gången.

Nu står alla mina krukor under tak och blommorna är skyddade. Vi har grönsakerna till middagen inomhus redan och jag insåg plötsligt att jag kan nå salladen genom att öppna ett fönster. Då fattas bara koriander...som står i växthuset. 

Det får gärna regna i flera dagar. Jag jobbar en vecka till och jag vill väldigt gärna ha kantareller senare i sommar.

Hälsningar Lena

Postat 2023-07-02 16:26 | Läst 759 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fotofika i Uppsala

Nypremiär för Fotofika i Uppsala och kajan är förstås på plats. Jag hade bara 24-105 på kameran och smög iväg för att fånga kajan på bild när den huserade vid några bord en bit bort. Då passade den på att sätta sej på min plats istället. Man ska inte gå över ån efter vatten tror jag den ville säga.

Kajorna är inte så uppskattade på konditori Fågelsången i Uppsala. Numera finns det sprayflaskor med vatten på uteserveringen som man kan spruta på fåglarna för att hålla dem borta från borden. Samtidigt smider den smarta kajan planer uppe på parasollen, med sina unga telningar, hur de bästa ska komma över fikabrödsresterna som folk inte orkar bära in. Gjorde man bara det skulle problemen antagligen minska.  

Här är det i alla fall någon som vet hur man "fotofikar". 

Rauni som var med och startade Uppsalas fotofika, och gör sin första dag som pensionär, deltog med sin sprudlande energi och tankar om fotografering, samt allt som man nu kan göra då man inte jobbar längre. Jag tipsade om några fina resrutter i Nordnorge. 

Vi var bara fyra men det är ju mitt i sommaren och många har annat för sej. Vi fick i alla fall en mycket trevlig fika och är man inte mer än fyra hinner ju pratas vid ordentligt.

Kajan funderar ut en ny plan för hur den ska kunna komma åt smaskiga rester som lämnas på borden. Vi (Rauni) städade efter oss. Jag ser fram emot nästa fika. Uppsala fotofika som faktiskt hade lika många kvinnliga som manliga fotografer vid detta tillfälle.

Hälsningar Lena

Postat 2023-07-01 22:29 | Läst 634 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera