En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nyskördat och äntligen regn

Nu har trädgården och växthuset börjat ge rejält med skörd och jag behöver knappt köpa några grönsaker alls i affären. Utom lök och morötter som vi inte odlar, mest för att det är så billigt och vi har inte plats för mer odlingar. Idag skördade jag en stor aubergine som kommer att vara en del av vår middag ikväll. Jag frös också in två burkar med persilja och de första chilifrukterna av Hot wax hade blivit röda. 

Västeråsgurkor har jag skördat flera omgångar av och det har blivit både saltgurka, som jag la in igår och ättiksgurka. Tomaterna mognar i lagom takt så vi hinner äta upp dem. Slangurka får vi ungefär en mogen om dagen, men de är korta så vi kan dela en hel gurka på två när vi äter middag. 

Västeråsgurkorna började mogna väldigt tidigt i år men vi är nog lite senare med tomaterna. Vi har dock stora mängder gröna tomater och snart kommer vi in i perioden då man måste börja hitta på olika sätt att använda tomater för att kunna ta hand om alla som mognar. 

Till slut kom också det efterlängtade regnet. Lite trevande först, med nu faller det rejält med vatten från himlen och trädgården suger tacksamt upp varenda droppe.

Jag fick skyndsamt dra in ett par av mina pelargonkrukor under taket. De blommar fantastiskt just, nu men mår inte bra av vatten på vare sej blommor eller blad.

Honeywood Susanne, min favoritpelargon är som en rosa dröm just nu med små blomställningar (för att vara pelargon) på späda stjälkar.

Jag samplanterar olika färger i stora urnor och blandar gärna med lobelior i olika blå och lila nyanser, eller vita. Alla utom en är antingen övervintrade eller sticklingar från förra årets plantor.

Det här är nog den konstigaste jag har och jag vet inte ens vad den heter. Den har mörk orange blommor blandar med vita/svagt orangerosa. Det är t o m så att vissa blommor har några kronblad av varje färg. Jag har fått den här av svärmor som liten stickling och första året blev det bara enfärgade vita blommor med lite rosa i mitten. Jag kunde inte förstå vad hon menade när hon sa att den var tvåfärgad. Plantan jag har nu har jag övervintrat två gånger och förra året kom de tvåfärgade blommorna för första gången.

Nu står alla mina krukor under tak och blommorna är skyddade. Vi har grönsakerna till middagen inomhus redan och jag insåg plötsligt att jag kan nå salladen genom att öppna ett fönster. Då fattas bara koriander...som står i växthuset. 

Det får gärna regna i flera dagar. Jag jobbar en vecka till och jag vill väldigt gärna ha kantareller senare i sommar.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-07-02 16:26 | Läst 764 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag är så avundsjuk på ditt växthus, eller kanske främst på alla godsaker som chili och tomater du skördar!
Svar från Lena Holm 2023-07-03 08:01
TAck Anders,
om du hade bott lite närmare hade du gärna fått sköta om växthuset när vi är borta senare i sommar. Då ingår att man får skörda. Ni får väl försöka hitta ett hus med växthus på tomten, eller åtminstone se till att det finns en lämplig plats att ställa ett växthus på. Det är en del jobb men om man drar in vatten och ström samt automatiserar en del är det helt OK. Vi brukar ha egna tomater fram till början på november, de sista får förstås mogna inne. Vi använder också vårt växthus som uterum, när det inte är för varmt eller för mycket växtlighet. Det beror också på hur man planerar sina odlingar.
Hälsningar Lena
Imponerande skörd. Aubergine har vi inte men squash och de har långt kvar till blomning, tror inte vi får några förrän i början av augusti. Du har gått om oss i tomater också, vi har väl skördat 4-5st. Förutom jordgubbarna som gav bra, så är sallad, gräslök, gurka och silverlök som går fint här nere nu. De röd/vita blommorna var fräcka och vackra
Svar från Lena Holm 2023-07-03 07:56
Tack Peter,
vi har små squash på gång och räknar med att kunna skörda en till helgen. De brukar gå fort när de börjar växa. Fler aubergine också. Gurka har gett en strålande skörd så här långt. De började mogna tidigare än vi någonsin haft gurkor förut. Jordgubbar har vi provat men vi har ingen bra plats för dem och dessutom var det andra djur som tyckte de var väldigt goda.
Hälsningar Lena
Jag blir hungrig när jag ser dina grönsaker!
//Stephen
Svar från Lena Holm 2023-07-03 07:52
Tack Stephen,
det blir mycket att ta reda på och vi brukar ha tomater fram till november, den sista månaden ligger de inne och mognar. Ättiksgurka och saltgurka har jag inte köpt sedan vi skaffade växthuset, dessutom räcker det även till svärföräldrarna.
Hälsningar Lena
Härligt att få skörda egna grönsaker! Har försökt lite här i Korsheden men det är för mörkt så det vill sig inte.
Min semester har börjat med regn som väl behövs men så mycket att det är svårt att vara ute. Gillar inte 30 grader i skuggan som vi har haft senaste tiden men hoppas på väder så jag kan vara ute iallafall. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-07-03 07:49
Tack Nina,
jag jobbar ytterligare en vecka så för mej får det gärna regna hela denna vecka, för det behövs som sagt. Men jag förstår hur det känns. Jag sitter med mitt morgonkaffe nu och ska stax ta itu med dagens jobb. Det ser ut att klarna upp fläckvis över Uppsala.
Hälsningar Lena
Erkenius 2023-07-03 08:54
Ja regnet behövs och jag har ju min dotter från Portugal här och hon tycker det blir tråkigt om jag fotar. Men i det regn som varit har det inte gått att vara ute. Men vi har ju varandra :-)
Härligt att se din skörd. Har inget växthus så mina gurkor är långt i från färdiga. Jag hoppas också på mer regn så att jag kan plocka svamp, gärna mycket svamp.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-07-03 07:47
Tack Ulla,
nästa säsong kan du prova att odla en gurka inomhus under våren. Vi hade en minislanggurka (Piccolino) i ett fönster i vardagsrummet som gav minst 20 gurkor innan vi nyligen rev ut den. Jag vet att Tomas N Meldert här på bloggsidan också har odlat gurka inomhus och att de fick mängder med små goda gurkor.
Hälsningar Lena
Vilken skatt att kunna skörda dessa grönsaker hemmavid.
Har inte ambitionen att strata upp någon större odling, men dill och persilja växer bra på altanen, även några andra kryddor. Testade tre potatisar borta hos pepparroten och de växer bra, i alla fall, blasten, och ingen har nafsat på dem.
Vackra pelargoner har du också, den tvåfärgade är nog helt unik.
Regn här i dag, så pass att hunden inte ville gå ut och ändå är hon en labrador, men som du säger bra för kantarellerna.
Svar från Lena Holm 2023-07-03 21:21
Tack Margareta,
du skulle nog behöva hägna in dina odlingar om du börja de dra upp mer grönsaker. Vi har haft besök för flera år sedan då vi hade satt sockerärtor lite för nära skogen. De kunde rådjuren inte motstå. Dill och persilja är fint att ha tillgängligt på sommaren. Odlingarna tar en del tid och det är tur att min sambo också gillar att hålla på med det, annars skulle de inte bli ens hälften av vad vi har nu.
Hälsningar Lena
Kan inte minnas mig ha sett en tvåfärgad pelargon på det sättet någon gång, måste vara en unik art (hybrid). Det är en väldigt nyttig och läcker serie du presenterar här, garanterat giftfri och nära att nå utan att fara till butiken. Garanterat färskt. Har själv sen länge gett upp grönsaksodlandet, särskilt som jag bor på ett extra torrt ställe - sandjord och skulle det regna någon gång 3mm så avdunstar det lika fort. När jag en gång i tiden grävde en håla för jordgubbsplantornas slutförvaring en och en halv meter ner så rök det fortfarande om spaden.
Svar från Lena Holm 2023-07-03 21:28
Tack Stefan,
jag sökte på nätet efter pelargonblommor som har olika färg på kronbladen och lyckades bara hitta ett par exempel bland hundratals bilder. Det är mycket krävande att odla om man måste vattna jämt. En de av det vi har är automatbevattnat och min sambo är mycket intresserad av själva odlandet. Det underlättar att man är två som håller på. Jag får ta en större del av arbetet kring skörd och bevarande, samt blommorna.
Hälsningar Lena
WOW för en skörd av härliga grönsaker.
Vi har även haft regn i Roskilde - skurar - sol - vind och skurar igen. Från i lördags till idag mätte frun bara 9 mm i koliniträdgården. Det fortsätter på det viset till fredag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vi odlar inga grönsaker i koloniträdgården.
Svar från Lena Holm 2023-07-03 21:17
Tack Erik,
vi har fått mer regn ikväll och jag är mycket nöjd. Det kom 30 mm igår och runt 10 idag verkar det som. Det är fint att skörda sina egna grönsaker men en koloniträdgård kan man ju njuta av utan att hålla på med grönsaksodlingar.
Hälsningar Lena