Advertisement

B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Starar!

När jag åt lunch i fredags (jobbade hemma) upptäckte jag att det satt svarta fåglar i talgblocket. Konstigt, för koltrastarna är för stora för att ta sej in genom nätet. Jag såg fåglarna i motljus och det tog en stund innan jag insåg att det var starar. Nytt tomtkryss! Det är ju inte en ovanlig fågel direkt men vi har aldrig haft starar i matningen förut. 

I helgen har jag försökt fota dem men stararna var på sin vakt. De frossade i fågelrestaurangens alla avdelningar men blev väldigt misstänksamma så fort jag satte mej ute. 

Jag fick i alla fall några bilder och när ljuset är bra framgår starens prakt till fulländning. Den skiftar från en svart fågel med gul näbb till en färgsprakande individ med guldkantade fjädrar när den sitter i solen. 

Jösses vilken spektakulär fågel det är!

Vid första sittningen landade flera fåglar på en av matplatserna och även om det var kortvarigt blev det några bilder. Här hade jag fokus på den högra fågeln när den i mitten flög in och landade.

De var mycket intensiva när de insett var maten fanns och glufsade i sej så fort de kunde. De var medvetna om att jag satt i cykelförrådet och fotade. När jag bara tittade på dem från köket var de nonchalanta och nästan showiga när de kom för att äta. 

Mitt i glufsande kan man väl säga.

Ljuset var inte helt optimalt vid detta tillfälle men man kan ana den metalliska färgprakten hos vissa av dem.

De var lättstörda och här hände det något hos grannen så de flög upp och försvann för stunden. Jag var ändå helt lyrisk för starar var ju helt nytt för oss.

Stararna har stannat över helgen och verkar gilla det vi bjuder på. Nu kan jag inte ha så bra koll på dem förrän till påsk. 

Hälsningar Lena

Postat 2023-04-04 06:45 | Läst 707 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Bofinken som inte ville landa

Vi har ett antal bofinkar i trädgården, både honor och hannar. Jag satt ute idag och hoppades kunna fånga någon på bild men de var väldigt ovilliga att landa på någon av mina "fotoplatser". Men den här kom i alla fall och tog ett frö. Här spanar den in utbudet av frön och nötter.

Ni känner kanske igen stubben. Kameran stod på stativ, tid 1/3200 s, bländare 5,6 ISO 1250. Bilderna i dagens inlägg är tagna på en och en halv sekund, dvs totalt 30 bilder.

Alla bilderna har samma skärpa som de jag visar. Det var svårt att välja och någon tycker kanske att det är för många. Men jag kan inte låta bli att häpna hur autofokus fungerar på kameran och jag blir fortfarande överraskad när jag ser vissa bilder på en stor skärm.

Fågel rör sej i sidled och verkar ha spanat in ett frö som ser gott ut.

Den har bestämt sej.

Manövrerar sej i position.

Går in för att plocka sin godsak.

Yes, frö säkrat. Fast jag hann förstås inte se det när jag tog bilderna.

Det var inte förrän jag laddat ner bilderna och tittade i datorn som jag såg att den faktiskt tagit ett skalat solrosfrö. Men den måste ha bränt energi motsvarande många frön på den manövern. Det här är bild 30 och fågeln var helt i skugga, så den är ganska kraftigt redigerad. Bilden efter denna var fågeln oskarp sedan försvann den ur bildfältet. 

Hälsningar Lena

Postat 2023-04-02 17:16 | Läst 673 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Kungligt besök utanför cykelförrådet!

Jag var tidigt ute i cykelförrådet i morse. Jag fick reparera min planka där jag lägger fågelmaten för rådjuren hade ju varit där och röjt. Jag hade inga frysta fiskar att lägga ut som jag lärt mej av Joakim, så jag öppnade en burk fiskbullar. Fisk som fisk tänkte jag och de vita bollarna var lätta att dölja i snön. Jag har inte någon "ghilliesuit" heller, men eftersom det var snö tog jag på mej min vita "bigfoot" utstyrsel som jag köpt på Amazon. Riggade kameran på stativ i cykelförrådet och slog mej ner på en pall. Jag behövde inte vänta särskilt länge förrän jag fick kungligt besök och snön yrde när den stora fågeln landade mitt i matningen. Blåmesen försökte visa att det fanns goda jordnötter men det var helt klart att det var fiskbullarna den var ute efter. Den du Joakim ! 

Hälsningar Lena

Postat 2023-04-01 08:08 | Läst 1117 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera