B. LOGGBOKEN
Sol och sidensvansar
Solen strålade från en blå himmel idag, dessutom helt otippat för enligt SMHI skulle det vara mulet. Jag gav mej ut med kameran och tänkte att jag skulle leta efter sidensvansarna som brukar hålla till i Knivsta. Jag vet några ställen där de brukar hålla till, dessutom hör man dem på långt håll. Jag behövde inte gå långt innan jag hörde deras karaktäristiska ljud. De satt högt upp i en björk, för högt...
När jag stod där och tittade så lättade alla sidensvansar och flög iväg. Jag höjde kameran och tog några bilder rakt upp och för första gången under de senaste två månaderna hade jag en slutartid som kunde "frysa" flygande småfåglar (1/2000 s). Dessa fåglar landade så småningom i en häck med bär, i skuggan, häcken var dessutom mörk...hmm. Jag tog några bilder men fåglarna kunde inte komma till ro för det rörde sej folk för nära. Mörka bilder med högt ISO, det dög inte heller.
Jag fortsatte gå längs en cykelbana mot några träd och buskar där jag hittat dem tidigare år (ca 1,5 km bort). Trädet hade röda äpplen och stod i solen. En annan flock sidensvansar satt längre bort längs cykelbanan så jag stannade och väntade. Det tog ca 10 minuter sedan landade de bland de röda äpplena. Bara att njuta.
De började förstås äta av äpplena men de ska ju kivas också.
Ibland verkar de ägna mer tid åt att bråka än att äta, men underhållande blir det ju.
Om man gapar tillräckligt mycket verkar snart en ge sej, för stunden i alla fall. Jag såg samma fågel komma tillbaka till det äpple och den sidensvans den nyligen bråkat med för en ny rond.
Lägg märke till de små röda "bihangen" på vingpennorna om ni inte sett det förut.
Vintertid är sidensvansar sk strykfåglar, dvs de flyttar runt (partiella flyttfåglar), ofta i stora flockar. Ibland har man tur och får en gäng i trädgården, som både Ing-Marie och Lena visar i fina inlägg. Vi har haft två individer i vår matning, vid ett tillfälle för flera år sedan.
Ibland var det tre fåglar som absolut skulle ha samma äpple eller åtminstone sitta på samma gren.
Det är omöjligt att se vilken som ska "vinna"...
...man hinner inte med att så något av dessa kontroverser, men kameran tar 7 bilder per sekund, så man kan titta hemma i lugn och ro.
Det är inte alltid den som ser ut att ligga sämst till som ger sej.
ISO 800 och 1/2000s hela serien, vilken lycka.
Hälsningar Lena
Mandarinerna passar verkligen i herrgårdsmiljö
Det är välkänt att det finns ett par mandarinänder vid Lövstabruks herrgård i norra Uppland och ni som läser bloggarna har redan sett bilder på dessa fåglar. Jag kunde ändå inte motstå att åka dit och det slog mej när jag såg alla byggnader, som alla hade samma färgsättning, att mandarinhannen matchade perfekt i denna miljö. Mandarinänder spreds från Östasien då de genom sin spektakulära fjäderdräkt blev populära som "prydnadsfåglar" i parker och trädgårdar.
Lövstabruks herrgård har många byggnader och alla är i olika nyanser av den gula färgen som går igen i mandarinandens fjäderdräkt.
Honan är lite mer diskret men väldigt vacker i sin svartvita kostym.
Vattnet var hel stilla i den stora parken. Ett besök kan rekommenderas men kanske lite senare på säsongen.
Hälsningar Lena
PS. Om man "kryssar" fåglar är det nu fritt fram även för ett kryss även för mandarinand...
Grillpremiär 2021
Nytt år och allt ska väl bli bättre 2021. Men för tillfället kvarstår samma restriktioner som för några dagar sedan så vi fixade återigen en middag för två. Eftersom det inte var särskilt kallt eller regnade bestämde vi oss för att grilla lite gott kött och grönsaker.
Glöden blev mycket bra....
...lite pyssel bara innan man kan lägga på.
Vi hade en flankstek och blandade grönsaker i en korg, de grönsaker som var över från helgerna och började se lite trötta ut. De fungerade utmärkt på grillen med lite olja och salt.
Det var varmt på grillen men flanksteken blev ändå mycket bra, trots att det ser lite välstekt ut på denna bild. Vi hade också en varm vitkålssallad med grönmögelost och valnötter samt ett kraftigt vitlökssmör med persilja.
En trevande början på 2021...
Hälsningar Lena