B. LOGGBOKEN
Dagens bild 298...
..färska, nykokta rödbetor med svenskt smör och en nypa salt. Det hör hösten till :-)
Hälsningar Lena
Bläckfisk special, ett dyk i arkivet
Det regnar ute och inspirationen är inte på topp. Jag drömmer mej tillbaka till Mexico, där vi var och dök i slutet av mars. Varmt blått vatten och färggranna fiskar. Bläddrar i Lightroom...
Tänk att en blåprickig plattfisk kan vara så kamouflerad. Den smälter in ännu bättre om man inte lyser upp den med blixt.
Jag hoppas ni ser den här ordentligt, den är nämligen giftig och inte något man ska sätta handen på av misstag.
Bläckfiskar kan vara oerhört väl kamouflerade och den här såg inte jag förrän den rörde på sej. Lägg märke till fisken till höger om bläckisen.
Bläckfisken vill ha den skrevan som fisken håller till i...
Sådär, bläckfisken är nöjd och fisken fick flytta på sej. Jag är mest förvånad att fisken stannade kvar. Betänk att de har en dykare med kamera och blixtar väldigt nära (bilden är tagen med fisheye, 17 mm) och något beskuren.
Den här vackra bläckfisken hittade jag senare på samma dyk. Den bjöd på lite orange färg när jag kröp riktigt nära med kameran.
Det här är samma bläckfisk fotograferad från andra hållet. Fredrik försöker "prata" med den genom att erbjuda sina fingrar och skrapa lite på stenen. Ibland skickar bläckfisken ut en tentakel för att undersöka och "smaka" med sina sugkoppar. Den här ville inte interagera med oss men handen ger er åtminstone en uppfattning om bläckfiskens storlek.
Den satt förnöjt kvar och lät mej komma mycket nära med kameran.
Det här är väl en mindre lyckad bild på fiskar men jag upptäckte också att det finns en simmande bläckfisk med i högra hörnet. Mexico bjöd på många bläckfiskmöten.
" - Hallå ! Men jag då? Kan inte jag få vara med på bild ??? "
Hej så länge,
Lena
Det kommer en dagens bild vad det lider....kanske flyger det in något nytt i trädgården...
Fredagsmys,... for two
The Introduction: Opal Martini.....gin, cointreau och färskpressad apelsinjuice.
The assembly, part I: Bröd, inte för komplicerat...
The assembly, part II: Grundar med bordsmargarin, bladgrönt och gurka.
The assembly, part III: Skivat ägg...
The assembly, part IV: Skivat ägg och skivad avokado. Trist att man måste köpa två avokado för att vara på säkra sidan.
The assembly, part V: Det som ger den rätta smaken. Äkta majonäs (med måtta), finstrimlad purjolök, citronpeppar, finhackad dill och en nypa salt.
The assembly, part VI: Färska ( av fotografen) skalade västkusträkor, dill och färsk citron. Dessutom dagens bild 297.
Resultatet serverades med en välkyld Stoneleigh Riesling. För de som undrar kan jag intyga att man blir mätt på EN räkmacka. Åtminstone de räkmackor som serveras på Plommonvägen 171 i Knivsta.
Ha en fin helg allihopa,
hälsningar Lena
Vyer från balkong
Tog en kopp morgonkaffe på översta planet i huset där jag jobbar. Trots vädret gick jag ut på balkongen.
Solen orkade precis tränga igenom molnen vid horisonten klockan 08:02. Den får bli dagens bild 296.
Bakom barackerna ser man taket på vårt "gamla" hus, som vi flyttade ifrån i somras. Vi vet fortfarande inte vilken typ av verksamhet som ska flytta in där. Det var isande kallt på balkongen så det blir allt för idag.
Hälsningar Lena
Hos de riktigt stora fåglarna
Idag fick jag möjlighet att besöka dessa pampiga fåglar medans det fortfarande var en aning dagsljus kvar. Den här hannen tittade ner på mej....den var ca 2,5 m hög och vägde över 100 kg.
Detta är avelsdjur och de bor i ett specialbyggt stall med stora boxar som hyser en hanne med en eller två honor. Till varje box hör en lång, tårtbitsformad hage. Med den formen på hagen får strutsarna möjlighet att sträcka ut och springa.
På dagtid går de ut och in som de vill. Här kommer den svarta hannen ut för att hålla koll på sina tjejer . Stallet är bakom min rygg.
Hittade en bättre fotoplats och mötte detta förtjusande par som snabbt kom alldeles för nära.
Den bestämda honan kom snabbt mot mej med siktet inställt på min kamera. De gillar blanka saker och undersöker gärna med näbben. Den får bli dagens bild 295.
Strutsen äter grovfoder och ska ha tillgång till bete och hö. De har också rikligt med halm att ligga på inne i sina boxar.
Den här hannen plockar lite förstrött i det som växer på marken. Näbben används för att undersöka saker med, mat givetvis, men också annat som kommer i dess väg. Man ska inte ha stora örhängen eller blanka glasögon om man går in till strutsar. Som många andra fåglar gillar den bling bling. Mönstrade kläder kan också vara värt att nypa i. Det kan bli blåmärken och göra ont, men det är inte aggressivt.
Det man ska passa sej för är fötterna. Lägg märke till den stora klon. Dessa fötter kan lätt leverera sparkar upp till brösthöjd på en människa. Men de ger en varning först har jag fått höra....Jag har också sett hålet i väggen där varningen landade.
Strutsens stora vackra ögon är betydligt större än man kan tro. De är klotrunda och ca 5 cm i diameter, vilket betyder att de nästan möts i skallens mitt. Det finns alltså inte så mycket plats över för ett annat viktigt organ som också sitter i huvudet. Något man bör ha i åtanke om man någonsin ska ha med dessa djur att göra. Jag talar noga om det för alla veterinärstudenter.
De väger som en mindre ponny men något under av intelligens är det inte frågan om. Det finns många fågelarter som är betydligt smartare än strutsar. De gömmer dock inte huvudet i sanden, så dumma är de inte....
Här ser man de långa tårtbitshägnen i en annan vinkel och en strutstrio som definitivt tappat intresset för fotografen.
Hälsningar Lena