B. LOGGBOKEN
NM i undervattensfoto 2013
Nu har det gått ett helt år sedan posten klantade till min försändelse med bilder till NM 2012 i Helsingfors (tiden går ruggigt fort). I år är det Norge som är värdland och bilderna ska skickas elektroniskt, tack och lov (hoppas jag ). Mina bidrag gick i alla fall iväg i kväll och jag hoppas få en bekräftelse i morgon. Reglerna är också nya i år och klassen "poolfoto" är borttagen. Poolbilden som inte fick vara med förra året får sålunda inte vara med detta år heller, så ni får se den här istället.
Den här bilden kom till när jag och Jonna var kreativa i poolen på Gozo i september förra året. Effekten heter "Snells fönster" och efter lite trixande lyckades vi få in livbojen precis i det runda "fönstret". Det blåmönstrade på höger sida är kanten på poolen. Min nuvarande profilbild kom till i samma pool.
Ha en bra kväll
Lena
Rött under vatten
För dykare och undervattensfotografer är artificiellt ljus helt avgörande för upplevelsen och resultatet. När det naturliga ljuset färdas genom vatten absorberas ljuset och färgerna i takt med att vattendjupet blir större. Färgerna försvinner i följande ordning: rött, gult, orange, grönt och slutligen blått. Redan efter några få meter försvinner den röda färgen, men om man lyser med en ficklampa eller slår med blixt upptäcker man snart att det finns mängder med röda djur under vatten.
Jag tror att detta är en "red trumpet tube worm" dvs en typ av mask som har vackert röda mundelar som den visar på bilden.
Det här är en "crimson anemone" med en "candy stripe shrimp" . Anemonens färger kan variera men en del är mycket kraftigt röda och de små genomskinliga räkorna är vackert randiga i blått, gult och rött.
En "orange hermitcrab" lyser verkligen upp på den brunaktiga botten. Den använder sin stora högra klo till att sluta för öppningen på skalet när den kryper in och gömmer sej.
Den här orangeröda eremitkräftan hade gjort sej extra spektakulär genom att klä sej med en röd svamp istället för ett vanligt skal. Det kan möjligen vara så att svampdjuret växer på skalet. Den håller också en liten tjej i sin ena klo som inte ville vara med på bild.
Nakensnäckorna har ofta spektakulära färger och ser nästan ut som smycken då man finner dem på stenar eller tareblad. Denna "Opalescent nudibranch" sitter på en sten som är klädd med en typ av rosa korall.
Sjöstjärnor finns i många olika färger och former. Just denna ser lite annorlunda ut och heter "cookie star", vilket känns passande för den ser verkligen ut som en liten fin kaka. Stor som en handflata ungefär. Tyvärr så var underlaget orange vilket inte var helt optimalt.
Puget sound king crab är stor och färggrann och dess småttingar ser ut som stora ädelstenar när de traskar fram på botten. Den här juvenila krabban var stor som en tennisboll ungefär.
Ibland är hela miljön väldigt röd och orange och det kan vara bra om man kan byta färg för att smälta in bättre. Bläckfisken på bilden kan växla mellan knallröd till nästan helt vit eller brunspräcklig på mycket kort tid. Genom att även ändra struktur på huden kan den se ut som sten eller mjukkorall. Om ni tycker färgerna ser kraftiga ut på denna bild lägg då märke till att det är grönt vatten i hörnet. Det såg ut så här.
Alla bilderna är tagna i vattnen längs Alaskas södra kust och med dubbla blixtar. Utan blixt hade alla dessa bilder bara visat olika toner av blågrönt.
Hälsningar Lena
Den randiga fuskräkan
Vi skickade en liten fotobok med bilder till våra vänner i British Columbia, som bjöd med oss på resan till Alaska. Andy Lamb har skrivit flera böcker om det marina livet i norra stilla havet och lade märke till en udda räka på en bild i boken.
Den här bilden visar "Candy stripe shrimp" på favoritanemonen. Räkan mitt i bilden saknar den blå randen på kroppen, vilket jag inte hade sett tidigare, men som Andy förstås såg direkt. Det är också en räka på väg ut ur bilden på höger sida som saknar randen. Han mailade och ville veta om jag hade mer bilder på dessa räkor.
På denna bild kan man se två eller möjligen tre utan blå ränder, de är också lite mindre. Andy misstänker att det är en art som heter "False candy stripe shrimp" (Lebbeus acudactylus), men vill skicka bilder en räkforskare.
Här är två exemplar på en rejält beskuren bild. Andy vill också publicera ett par av mina bilder för få veta om det finns fler som sett eller fotograferat dessa i Alaska. Det finns bara ett fotobevis sedan tidigare, men man har fått upp enstaka i djuphavstrål. Jag kollade igenom alla mina bilder där de små räkorna fanns med men det var bara bilder från denna anemon som hade just dessa.
För övrigt planerar de en resa sommaren 2015, längs en annan rutt i Alaska och det känns mycket lockande...
Bye for now,
Lena
Höstcollage
Bläddrade runt bland höstbilderna och pillade ihop tre höstcollage. Nu när den färggranna årstiden lider mot sitt slut får man ta vara på det som finns.
Kan någon berätta för mej hur man laddar upp större bilder i bloggen?
Naturen kan verkligen skifta under hösten.
Nu är det bara att förbereda sej för den mörka årstiden ....och vänta på snön.
Hälsningar Lena
Hunden i människans tjänst
Det finns jakthundar, sökhundar, olika sorters polishundar, kadaver- och bombhundar, ledarhundar, vallhundar, lavinhundar och .....
...så finns det hundar som Fenix, vars huvudsakliga uppgift i livet är att vara söt...
...och naturligtvis en snäll och trogen sällskapshund. Nu kan man t o m få vara det som tjänstehund inom vård och äldreomsorg sk vårdhund. Människor som har hund mår bättre och det är inte bara promenaderna, bara att klappa och umgås med hunden bidrar till hälsan och ger mer meningsfullhet i vardagen.
Ofta är det raser som vi inte direkt förknippar med tjänstehundar som t ex en whippet som känner av när husse är på väg att få ett epilepsianfall, dvärpudeln som lugnar patienterna i väntrummet hos tandläkaren, eller spanieln som jobbar som vårdhund.
Fenix är inte tjänstehund men vaktar en av mina arbetskamrater på sitt tjänsterum dagligen. Han var på besök hos oss i helgen...
...och det går ju inte att låta bli att ta några bilder när man ser denna uppsyn.
Hälsningar Lena