En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägrar

Åkte till Hjälstaviken riktigt tidigt en morgon och kom fram innan solen hunnit upp. Jag hade också tänkt att om jag hade lite tur skulle  pungmesarna visa sej, som de gjorde för Ing-Marie, men när jag kom hade de inte vaknat än. Det hade däremot hägrarna, både ägretterna och de grå.

När solen började gå upp över trädtopparna ändrades färgpaletten ordentligt. 

Det är höstfärger vid gömslet nu och tonerna blev verkligen varma i det låga ljuset. Ägretterna fiskade småfisk och verkar ha en lite annan taktik än gråhägrarna, för de hugger efter allt och står inte alls stilla lika länge som gråhägern.

Det var ganska långt avstånd till fåglarna men ibland flög det förbi någon lite närmare gömslet.

Det stod en gråhäger helt stilla till vänster om gömslet. Jag tror inte den fångade något så länge den stod där. 

Det fanns inte så  många andra arter att spana på, men ett par snatteränder passerade över det guldgula vattnet. Någon pungmes fick jag dock aldrig se och inte någon skäggmes heller, fast jag hörde dem så de var där någonstans.

Gråghägrar och ägretter kunde samsas någorlunda på fiskeplatserna. Här trodde jag att det kanske skulle bli lite mer uppvisning av flaxande fåglar... 

...men de två grå flög bara runt och sedan försvann de bort.

Det var däremot inte OK när en ägretthäger försökte landa på samma flotte som en gråhäger. Den blev bortmotat omgående.

Här var det faktiskt också en ungmås med och otroligt nog är alla fåglarna skarpa. De visade upp sej på rad.

Gråhägrarna flög närmare gömslet några gånger.

Här hann jag inte zooma ut för den kom på tok för nära.

Sedan vek den av över den mörka delen av vattnet som fortfarande låg i skugga och jag hade inte tid att sitta kvar längre. Det var ju vanlig vardag och jag skulle jobba.

Men i morgon är det fredag, yeah....

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-08-29 20:09 | Läst 528 ggr. | Permalink

"Vad fina färger på växterna när solen når vattnet. Synd att du inte fick syn på rätta mesarna Men härlig morgon /N"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hög igenkänningsfaktor på dina bilder här. Var också där när ljuset kom på morgonen. Tycker det är så vackert när man får färgerna där i bakgrunden.
Många fina bilder hann du med på din korta stund, men lite synd att du inte fick se pungmesarna. Mina första bilder på dem var fotade strax före kl. 8.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-08-29 20:29
Tack Ing-Marie,
jag kunde inte stanna så länge som till åtta och jag mötte folk som började samlas när jag lämnade strax efter sju. Småfåglarna var inte så aktiva när jag var där, mer än blåmesar. Jag mötte dock ett par fasaner. De kommer kanske någon annan dag. Inga pungmesar har rapporterats idag, de kanske inte är kvar.
Hälsningar Lena
Härliga bilder (som vanligt!). Dock smyger det sig in en tanke om att man måste vara uppe väldigt tidigt för att få till det så där. Så trots att bilderna inspirerar i synnerligen hög grad, så faller det för mig.
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:10
Tack Göran,
det riktigt tidiga morgonljuset är oslagbart men ju senare på hösten vi kommer desto längre kan du ligga i sängen. Håll ut till november så kanske du kan hinna ut i soluppgången (om solen behagar visa sej då).
Hälsningar Lena
Jättefina bilder, som så ofta skämmer du bort oss!

Jag fastnar för bilder där man anar aerodynamiken som de tre mot slutet. Sista bilden har allt det och så landningsstället som nuddar vattenytan, wow!
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:11
Tack Måns,
det är bilderna mot slutet som är de bästa tycker jag, även om de vita ägretterna blir fina i morgonljuset.
Hälsningar Lena
Fina bilder i fantastiskt ljus på morgonen och goa färger.

Daniel
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:11
Tack Daniel,
gryningsljus är svårslaget.
Hälsningar Lena
Vad fina färger på växterna när solen når vattnet. Synd att du inte fick syn på rätta mesarna
Men härlig morgon
/N
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:27
Tack Nini,
det var rätt trevligt ändå och ägretter är stiliga även om de är ganska vanliga numera.
Hälsningar Lena
Här ser man verkligen belöningen med att vara uppe i den tidiga timmen. Utsökta flygbilder och det är ju klart man inte vill dela med sig av en så fin plattform :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:28
Tack Gunte,
det är svårt att komma ifrån att tidig morgon är speciellt. Det blir alltid utdelning om man stiger upp.
Hälsningar Lena
Så vackert i det fina morgonljuset och höstfärgerna hjälper också till. Här nere har vi inga höstfärger än, kan ifs bero på att det känns att det är nu vi har fått sommaren, betydligt bättre väder nu är i juli
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:29
Tack Peter,
det har kommit en del höstfärger och blivit kyligare, men det verkar som att det blir varmt igen nästa vecka. Morgonljus är alltid lite extra.
Hälsningar Lena
Vad fint med höstfärgerna mot dom vita ägretterna. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:30
Tack Mari,
ägretterna sticker ut lite extra mot dessa mörka blad och de blir extra fina i det varma ljuset.
Hälsningar Lena
Bra bilder här! Hägrar oavsett ras är ju alltid lite roliga att se och fota.. Det är nått komiskt över dom och deras rörelsemönster och olika 'beteenden'! Det är väl två år sen jag såg min första, den kom flygandes rätt lågt över morsans tomt i Västmanland, troligen på väg mellan två olika sjöar när jag stod och pratade med en granne till morsan där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-09-01 21:33
Tack Jan,
ägretthäger är en egen art men den hör till familjen hägrar, men jag förstår var du menar. Den liknar gråhägern i vissa beteenden men har också en helt egen repertoar. De sticker också ut mer med sin vita färg.
Hälsningar Lena
Vilka otroliga bilder!
Snatteranden med de gula färgerna och speglingen är min favorit.
Gråhägrarna har ju ett alldeles speciellt utseende när de flyger och drar tillbaka huvudet så kroppen får en "bulb". Har de blivit vanligare? Tror också att jag såg min första för ett par år sedan, men nu har vi ett gäng dysterkvistar som hänger nere på bryggorna och lyfter förnärmat om man kommer i närheten.
Svar från Lena Holm 2024-09-04 07:54
Tack Ylva,
det var två snatteränder som flög förbi väldigt nära gömslet och bilden blev egentligen väldigt underexponerad, med med raw går det ju att fixa till rätt bra. Jag vet inte om gråhägrarna blivit vanligare, de kanske bara hittar nya ställen att hänga på. Ägretterna är i alla fall inte längre så ovanliga.
Hälsningar Lena