En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fisktärnor och tornseglare

Förra veckan var vi på besök hos svärföräldrarna som har en stuga på Vindö (Stockholm). Jag tog en promenad ner till småbåtshamnen och mötte det lokala gänget med fisktärnor. 

Mycket eleganta fåglar som inbjuder till high key lek mot den vita bakgrund som molnen gav.

Jag gillar att det blir i stort sett svartvita bilder med enbart en röd näbb och eventuellt att man kan se de röda fötterna.

Det blev också några bilder med klipporna och havet som bakgrund. 

Jag bommade dyket, men den kom in lågt och tog en fisk i farten såg det ut som. Annars dyker de ju från höjden och då brukar man kunna fånga en del på bild. 

Varje dag hemma i trädgården flyger nu tornseglarna med sina telningar i yra cirklar under ljudliga pipande. Jag har flera gånger tänkt att jag borde ta ut kameran med 100-500 mm och se vad jag kan fånga på bild. Ikväll gjorde jag det och det är minsann inte lätt.

Kameran riktad rakt upp och jag följer fågeln tills den inte längre är i bild. Det är inte så svårt, men avståndet är alltid långt fast de flyger in på lägre höjder ibland. Rejält beskuret förstås, även första bilden var det.

Den här kom rakt mot mej och jag satte första bilden, sedan kom den visserligen närmare men då tappade den också i skärpa. 

Vad jag egentligen ville göra var ju att ta bildserier för att sedan försöka montera ihop dessa så man förstår hur fågeln flyger. Här är det nog mest förvånande hur olika ljuset träffar fågelns vingar när den flyger.  Det var halvklart vid tillfället och bilderna är medvetet överexponerade för att visa fåglarna mer än bara som siluetter.  

Här tyckte jag det var intressant att se hur fågeln använder stjärtfjädrarna. Bilderna är tagna med en hastighet av 12 per sekund, slutartid 1/1600 eller 1/2000, bländare 7,1 och ISO 640. De två sista bilderna består av lika många bilder som det är fåglar.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-07-22 22:33 | Läst 496 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vackert med tärnorna och både snyggt och intressant med tornseglarna. Gillar de två sista kollagen, måste prova detta någon gång. Lyckas du hålla kameran så still så att det blir en verklig förflyttning mellan bilderna. Kan tänka mig själv när man fotograferar tornseglare iaf om de är nära att man ser ut som en korkskruv när man är färdig och följt fågeln, kan tänka mig att det är svårt att låta bli att följa efter. Man får väl ha en inställning så man får fokus över hela bildytan och inte bara i centrum
Svar från Lena Holm 2024-07-23 12:06
Tack Peter,
det var betydligt lättare med de fåglar jag fotat och gjort kollage av tidigare, då jag hade en bakgrund att gå efter vid monteringen. Nu fick jag chansa lite och la hela bilden på föregående bild. De här är inte så exakta i avstånden som t ex tofsviporna och jag valde därför också bara fem bilder till varje serie. Man står väldigt mycket mer still när man har följande autofokus. Den låser ganska lätt på en flygande fågel mot en så pass ljus bakgrund. Om det dessutom går fort blir det att man trycker av en bildserie och sedan är fågeln inte längre kvar i bildfältet. Kameran följer fågel och du behöver inte röra dej.
Hälsningar Lena
Mycket bra, och härligt 'somriga' motiv! Gillar också vita fåglar mot vit bakgrund det blir alltid bra, och är extra lätta att redigera dessutom.. Bra bildserier på Tornseglarna dessutom, de är inte enkla att fota på ett bra sätt, dom är för snabba! Längre och därmed tyngre tele är ofta lite löjligt,
det gäller att få in dom i sökaren och behålla dom där så länge som möjligt, och inte att få dom så stora som möjligt i sökaren.. Då tappar man dom bara snabbare 'ur' sökaren.. Däremot är många pixlar extra bra! Extra fint blir det när Tornseglarnas vingar belyses av ett rött solnedgångsljus, vilket händer ibland.. Och dom far ofta runt ända in i kvällsmörkret, men i minskad grad..

Själv använder jag mig i år mest av min Nikon D750 + F 14-24 mm. f/2,8 inställt på 24 mm. och ett förinställt fokusavstånd på c:a 4m. Sen väntar jag bara in ett speciellt skriande som dom har när dom kommer i grupp, sen grovriktar jag bara kameran mot gruppen som kommer farandes förbi i 100 km./tim. Vald bländare eller 'autobländare' i bra ljus ger ofta ett längre skärpedjup än bara 4 m. och kan bli riktigt 'täckande' den grupp som far förbi, Missar man första 'förbiflygningen' så kommer nästan alltid en andra runda förbi.. och ibland en tredje, men gruppen glesar ur lite för varje runda, och kan komma lite från olika håll dessutom, men skriandet finns alltid där som oftast gör att man vet från vilket håll dom är på gång!

Kul är det i alla fall, och ger verkligen en sommarkänsla i kvadrat! Men i sommar är mitt sommarfotande på Tornseglarna rejält begränsat, viss balkongrenovering och annat pågår generellt i föreningen just nu med EU-sponsrade åtgärder för minskning av energiåtgången bl.a, solceller på alla tak bl.a. och 'omgörning' av alla fönster från 2-glas till 3-glas fönster och mer, allt för att minska CO2 utsläppen generellt.. Så min balkong är i stort sett helt tömd för tillfället, men går ändå att gå ut på och fota, men jag sitter sällan där..
Hälsn!
ehrsa 2024-07-24 11:34
Apropå de utspärrade stjärtfjädrarna på Tornseglarna i sista bilden så är det så där dom beter sig när dom bromsar upp i luften, ihop med en 'uppåtgående' båge för att få ner farten innan dom sen klättrar in i boet, ovanför min balkong.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-07-24 14:55
Tack Jan,
jag tänkte faktiskt på dej och din teknik att fotografera tornseglare från balkongen, när jag stod på marken och försökte fånga dessa bilder. Du är ju uppe "på samma nivå" som dina tornseglare men jag för nöja mej med att se dem från marken. Tack för tillägget om hur de bromsar med stjärten. Det kan man tänka sej när man tittar på bilderna.
Fisktärnor mot mulen himmel har jag ju tagit några gånger tidigare och vet hur det blir samt vad man kan göra med den sortens bilder. Går inte att motstå.
Hälsningar Lena
Eleganta bilder. Bildserierna på tornseglarna skulle säkert göra gamle Muybridge avundsjuk.
Svar från Lena Holm 2024-07-24 14:57
Tack Sten ,
om inte annat skulle han nog uppskatta "enkelheten" i att ta serier med bilder på ett rörligt motiv, som man lätt kan göra med dagens kameror. Men han löste ju ändå problemet, på sitt sätt.
Hälsningar Lena
Tärnorna är både vackra och underhållande att se på. Snyggt med vit bakgrund.
Hör tornseglarna här ibland också men det har bara blivit några långskott.
Kul att se skillnaden på ljuset här och undrar när och varför de använder stjärten som de gör på sista bilden
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-07-24 14:59
Tack Ing-Marie,
vi har tornseglarna ovanför huset varje kväll numera men de flyger ofta väldigt högt. Denna gång gick jag en bit ut på en vändplan där de ibland kan komma lägre. Det blev ändå mest väldigt långt avstånd. Jan har angett en möjligt förklaring till stjärtmanövern, som du kan se ovan.
Hälsningar Lena
Du är så duktig både på att berätta, foto, och det tekniska. Det imponerar på mig. Mvh Nina
Ja det är näbbarnas färg som gör DET..
Trevligt fångat och ett under att du hinner med.
HaD/Gunte..