Bofinken som inte ville landa
Vi har ett antal bofinkar i trädgården, både honor och hannar. Jag satt ute idag och hoppades kunna fånga någon på bild men de var väldigt ovilliga att landa på någon av mina "fotoplatser". Men den här kom i alla fall och tog ett frö. Här spanar den in utbudet av frön och nötter.
Ni känner kanske igen stubben. Kameran stod på stativ, tid 1/3200 s, bländare 5,6 ISO 1250. Bilderna i dagens inlägg är tagna på en och en halv sekund, dvs totalt 30 bilder.
Alla bilderna har samma skärpa som de jag visar. Det var svårt att välja och någon tycker kanske att det är för många. Men jag kan inte låta bli att häpna hur autofokus fungerar på kameran och jag blir fortfarande överraskad när jag ser vissa bilder på en stor skärm.
Fågel rör sej i sidled och verkar ha spanat in ett frö som ser gott ut.
Den har bestämt sej.
Manövrerar sej i position.
Går in för att plocka sin godsak.
Yes, frö säkrat. Fast jag hann förstås inte se det när jag tog bilderna.
Det var inte förrän jag laddat ner bilderna och tittade i datorn som jag såg att den faktiskt tagit ett skalat solrosfrö. Men den måste ha bränt energi motsvarande många frön på den manövern. Det här är bild 30 och fågeln var helt i skugga, så den är ganska kraftigt redigerad. Bilden efter denna var fågeln oskarp sedan försvann den ur bildfältet.
Hälsningar Lena
Tycker du det funkar bättre med kamera på stativ?
Eller ville du ha på en ställe/punkt å vänta in fåglar?
Tycker om näst sista å foto innan den
/N
jag blir fortfarande förvånad över hur häftiga och skarpa bilder det kan bli. I synnerhet då det bara är ett "blurr" som är över på en sekund när man tar bilderna. Jag har sällan kameran på stativ, men här hade jag lagt mat på stubben och då kan jag lika gärna använda stativet och slipper hålla kameran still så länge. Jag satt och tittade genom sökaren på en tom stubbe med fingret på "avtryckaren" när bofinken dök upp. Annars är det mycket svårt att fånga en liten fågel när den flyger in mot en matning. Lättare när den lämnar men inte alls lika fint och ofta har den då också något i näbben.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag är mycket nöjd och det har jag nog skrivit tidigare, flera gånger. Vi har haft starar i trädgården sedan i fredags. Sex stycken och jag har bilder på dem som kommer i nästa inlägg. Starar blev ett nytt tomtkryss för oss. Vi har aldrig haft starar i matningen förut. I helgen har de frossat på både frön och talg.
Hälsningar Lena
jag kan ju bara jämföra med mina digitala kameror och då är den nyaste så otroligt mycket bättre på ffa autofokus. Men min 5D MKIV har bättre brusegenskaper vid höga ISO, men också färre pixlar, och det hänger ju ihop till viss del. Jag känner inte till så mycket om Olympus kameror, men något förvånande kostar en Canon R5 (Rajalas deal) nästan bara hälften av en Nikon Z9 eller en Sony A1.
Hälsningar Lena
/Stephan
jag har tittat på ganska många bofinkar i helgen och precis som du säger spatserar några omkring på marken och några flyger runt till synes planlöst, men försöker undvika koltrastar. Vi har nog 6-8 stycken nu och de brukar dyka upp vid den här tiden. De första kom under förra helgens snöoväder och de verkade helt förvirrade. Jag var orolig att de ens skulle hitta något att äta.
Hälsningar Lena
Bilden "Den har bestämt sig" övertygar åtminstone mig om att fågeln har bestämt sig, ser ut som vilken shoppare som helst som bestämt sig.
Undrar också över energiförbrukningen. Våra hjärnor drar ju 20 Watt i tomgång, inte så mycket mert vid full belastning. Fågelhjärnan är liten men effektivt organiserad och beslutsvägarna är korta. Den drar nog mindre per gram än vår. Men fågeln måste ju hålla värmen och flyga också, märkligt att det funkar alls.
det går fort i småfåglarnas värld och det var bara ett snabbt flaxande som man inte ens hade lagt märke till om man inte specifikt tittade på stubben.
Intressanta tankar om energiförbrukningen. Muskelaktiviteten genererar värme när fågeln flyger och jobbar den på det här sättet är det inte ett problem, fast det är kallt. Det som är häpnadsväckande är hur de hinner stoppa i sej tillräckligt med energi under dygnets ljusa timmar. Ju mindre fågel desto mer mat/kg kroppsvikt måste de ju få i sej. Hur kan en kungsfågel övervintra i Sverige?
Hälsningar Lena
Hade också några bofinkar hos mig i helgen. Men de höll sig i skuggan/växtligheten när jag låg där ute och fotograferade.
det här är den enda bofinken jag lyckades fånga på bild för de är väldigt blyga. Jag fattar fortfarande inte riktigt hur det här gick till men jag hade fingret på avtryckaren när den plötsligt dök upp. Annars smög de bara runt i skuggan eller utkanten av matningen.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
jag lyckades faktiskt inte få en bild på en stillasittande bofink :-)
Hälsningar Lena
det var ju så jag gjorde då jag började fotografera koltrastarna vid denna plats. Då hade jag kanske fått en eller ett par skarpa bilder. Det är därför detta är så osannolikt bra.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
jag lyckades inte få någon bild på stillasittande bofink :-) De var rätt nerviga av sej, både hannar och honor.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
här hade jag möjlighet att välja "skådeplatsen" och kunde rigga kameran på stativet på lagom avstånd. Då är det mest bara att sitta stilla och vänta på att det ska komma en fågel. Helst ska man då börja ta bilder ögonblicket "innan den har kommit" :-)
Hälsningar Lena
Med mange venlige hilsener og tak for synet.
//ERIK//
för det oerhört fina omdömet. Glädjande att få ta del av.
Hälsningar Lena