En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Semestern rullar på...

Vi är nu i andra halvan av juli och alla mina övervintrade pelargoner blommar för fullt, plus årets nya som är den lila till höger.

Semestern rullar på och det serveras en mangomartini i växthuset lördag kväll. Men, innan det har flera kilo röda vinbär och  krusbär plockats av hemma i trädgården. Parallellt plockade jag hallon och svarta vinbär hos en kollega. Det gäller att ta till vara allt gott man kan just nu. 

Förhållandena för kantareller är inte så fantastiska som förra året (än), men varje tur till mina svampställen har genererat en stekpanna med de gula godingarna. Jag hittade också karljohansvamp idag, men de var alla maskätna. 

När de egna odlingarna börjat producera grönsaker passar det bra att gör en "Swedish bowl" med blandade grönsaker på en bädd av gula ärtor och matvete, smaksatt med persilja och gräslök. Vi toppade med squash, kantareller och en bit kycklinglårfilé denna gång, men man kan välja vad man har tillgång till. Bönor och sockerärtor serveras till varje måltid.  

En sval morgon med vattendroppar på ärtblommorna...

Innan man vet ordet av har man mer sockerärtor än man kan äta upp. Det är visserligen ett trevligt problem men likväl något som man måste hantera på semestern. 

Sambon skördade vitlök och årets skörd hänger nu i garaget för att torka. Så här stora vitlökar har vi nog inte fått något år tidigare och jag ser att vårt årsbehov är säkrat. 

 

En höjdare på middagsbordet blev det första egna koket av mandelpotatis. Vi åt dem med varmrökt lax (sambon rökte på grillen) samt sockerärtor, gröna bönor och en gräddfilsås laddad med dill, gräslök och persilja. Potatisen var godast.

Jag har fortfarande kontroll över squashplantornas produktion och tomaterna, men färsk gurka får jag ge bort till grannar. Den mognar just nu i ett tempo vi inte hinner äta upp, även om det är små slanggurkor.  

Det häckar vråkar bortåt Vassunda, ganska nära oss "fågelvägen". Nu kommer de ibland flygande över tomten högljutt pipande. Oftast två eller tre tillsammans, men jag har även sett alla fyra. Vi har också familjeflockar med tornseglare som drar förbi på olika höjd och de ska jag utmana med telet på kameran  en dag. 

Hälsningar Lena 

Inlagt 2024-07-21 15:21 | Läst 328 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser väldigt fint ut, sommar i 'kvadrat' blir känslan! Själv gick jag förbi Norrström mellan Riksdagshuset och Statsministerns tjänstebostad nu på eftermiddagen i hopp om att se 'Riksdagshägern', men icke! Däremot så var Gråsälen kvar straxt nedströms 'reglerbommen' för Mälaren, det är väl drygt en vecka sen jag fotade den på samma plats senast.. Den är lite blyg och visar knappt huvet mer än nödvändigt för att få lite luft.. Kul i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-07-21 20:37
Tack Jan,
vi får uppleva sommaren "i kvadrat" eftersom vi valt att stanna hemma under sommarveckororna detta år. Tack för din uppdatering jag har fortfarande med i planeringen att vi ska ta oss till "den stora staden" en dag i sommar.
Hälsningar Lena
Fantastiskt härligt både semester och frodig skörd.
Må väl
/N
Svar från Lena Holm 2024-07-21 20:34
Tack Nini,
faktum är att jag har lite svårt att välja vad som är semester och vardag. Det är ju en hel del som måste skötas under sommaren och oftast har vi rest bort 10-14 dagar. Vi har kommit hem till en trädgård som klarat sej bra (tack vare hjälpsamma grannar och automatbevattning ), men en massa grönsaker som krävt akut omhändertagande. Nu är vi hemma och kan ta allt i den takt det mognar. Vad gör man mer när man är ledig...ny upplevelse. Städar?
Hälsningar Lena
Så härligt att komma hem till den entrén med så fina blommande pelargoner. Jag har också pelargoner vid min entre men det är dåligt med blomningen. Tror det beror på att det inte finns något tak som skyddat blommorna då det har regnat en del.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-07-22 21:33
Tack Ulla,
du har nog rätt om pelargonerna. Jag har mina under tak och måste då vattna dem varje kväll när det är torrt. Jag älskar att ha mycket blommor vid ytterdörren och vårdar dem hela vintern för att fylla de stora urnorna på försommaren.
Hälsningar Lena
Väldigt mycket matnyttigt här. Jag hade varit nöjd med den svampen, var i Kungsbacka och min skörd efter två svampturer blev totalt en matsked stekt kantarell och en halv deciliter KarlJohansvamp 😊. Gul squash har vi nog aldrig haft, den såg trevlig ut. Vår squash börjar sina nu, även gurka börjar avta från att ge för mycket för några veckor sedan så är det nog inte mer än en per vecka nu. Men så brukar det vara, vi har några nya plantar på gång nu. Potatis fick vi iaf skördat en hel del i Kungsbacka samt lök, väldigt fina vitlök du fick här
Svar från Lena Holm 2024-07-22 21:40
Tack Peter,
så trist att dina svampställen inte gav något utdelning. Det finns visst en del sopp nu, men mycket är angripet. Jag borde inte plocka mer svamp för jag har så mycket från förra året, men det är ju så kul. Gul squash brukar jag ha för det är alltid grön i butiken, smaken är dock ungefär den samma. Gurkorna ger fortfarande massor men ni bör ju ligga några veckor före oss. Jag ser en del gulnande blad på våra västeråsgurkor. Vitlökarna blev jättefina och sedan sambon började ösa gräsklipp över dem för ett par år sedan har det blivit så stora och fina.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt vackra mat- och grönsaksbilder. Fint reportage från "mitt i sommaren" . Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-07-22 21:35
Tack Mats,
jag skulle gärna göra en tur till Västkusten men nu har vi bestämt oss för att vara hemma under sommarveckorna detta år. Det finns en hel del att ta hand om.
Hälsningar Lena
Det härliga stilla sommarlivet hemma, som jag och många andra känner igen, behöver inte ut och jaga annat. Skördar och äter, har det bra. Imponerande vitlök, odlat det förr. Riktig mandelpotatis gillar jag, endast lite smör och salt behövs till den nyplockad. Använde en del av våtarven på försommaren, smakade som ärtskott. Toppskotten av svinmålla är också gott. Härlig trädgård du har!
Svar från Lena Holm 2024-07-22 21:31
Tack Stefan,
det är min sambo som odlar vitlöken och han har gjort det i många år. Sedan kan började ösa ut gräsklipp har de bara blivit större och godare. Mandelpotatis är gott att ha som alternativ ibland och man kan dessutom göra ett väldigt gott mos av den.
Våtarv och svinmålla har jag inte provat. Det vi odlar själva räcker för att hålla mej sysselsatt och tidigare på sommaren har jag svårt att hinna med, därför blir det nästan aldrig av att jag plocka nässlor.
Hälsningar Lena
Det var en välkomnande entré, vackert med alla blommor.
Drinken ser väldigt god ut.
Underbart att ha ett så dignande grönsaksland. Både härligt och gott.
Får hoppas på att kantarellerna börjar växa ute i skärgården också, fick massor och det på vår skogstomt förra året så man kan hoppas för det sår så gott ut i din bild.
Svar från Lena Holm 2024-07-22 21:27
Tack Margareta,
jag har alla pelargoner under tak för att de ska blomma, men får då förstås vattna dem varje kväll när det är varmt. Just nu ger trädgården en mycket fin skörd och vi anpassar måltiderna efter det vi har mest av. Jag vill ju ta reda på allt och inte låta något gå förlorat. Färskt är också godast även om vissa grönsaker går bra att frysa eller lägga in.
Hälsningar Lena
Ni verkar vara näst intill självförsörjande med mycket. Det måste kännas tryggt i dessa dagar. Inte bara tryggt, det ser smakligt ut också. Mina svärföräldrar bodde i Lycksele och där var det mandelpotatis som gällde. Eller "kroknäbbar" som min svärfar Evert kallade dem. Själv föredrar jag vanliga "rundpären". Men det fick man hålla tyst om för husfridens skull.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-07-22 21:25
Tack Torbjörn,
jag minns mandelpotatis med smör när vi var i Norrland på semester när jag var barn. Det var väldigt mycket godare än stekt löja med ben som också ofta serverades när vi t ex var i Kalix. Om affären plötsligt stängde skulle jag kunna laga varierade måltider i minst tre månader, bara vi har ström...Tyvärr är det väl strömmen som försvinner först om det skiter sej ordentligt.
Hälsningar Lena