En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Påsken är till ända och ett till nytt tomtkryss

Påskledigheten är nu inne på sin sista dag.

Påskmaten är uppäten. Här en pepparrotscheesecake med rökt lax som var väldigt kul att garnera. Den gröna persiljegelén blev lite ojämn för jag hade inte plats att ställa kakan helt plant i kylskåpet då den skulle stelna. Därför la jag på gurka och rädisor för att det inte skulle bli så uppenbart. 

Den ganska varma väderleken gjorde att vi kunde ha växthuspremiär i helgen dvs sitta ute i växthuset och äta middag. Redan på skärtorsdag satt vi ute och åt födelsedagshummer med lite gott bubbel. Det kom en regnskur, men det var ändå mysigt.

Det blev också grillpremiär på påskafton. Då serverades grillspett med vildsvinsfilé, het chorizo och grönsaker. Grillad spetskål passade väldigt bra till. 

Våra tomatplantor har också fått flytta ut i växthuset. De får tills vidare stå i ett litet plasttält, på frigolit och med en värmefläkt som håller det frostfritt. Gurkan till höger står nu i vardagsrumsfönstret. Den ska ge små goda gurkor fram till vi kan börja skörda i växthuset. Förra året fick vi minst 15 gurkor inne på detta sätt. Vi har stora fönster och då kan man dra nytta av vårljuset. Sorten heter Piccolino.

Påskafton var solig och vi gjorde en tur till norra Uppland med en kompis för att bl a fylla på ärtor i en åtel. Det var tur att vi åkte med en bil som hade såväl hög frigång som fyrhjulsdrift och dubbdäck, för skogarna i Norra Uppland har inte tinat fram ännu. Vi behövde dock inte använda vinschen i fronten, men jag fick förstås utpekat de platser där de tidigare i vinter fått dra upp bilen på det sättet. 

Vi hittade i alla fall en något mer framtinad plats för en fikastund i solen.

Runt Uppsala har det börjat bli grönt men här har det inte börjat spira ännu, inte för två dagar sedan i alla fall. Här hade vildsvinen varit framme och letat efter ekollon.

Den här vägen behövde vi inte köra längre på än till där vi var. 

Det varma vädret har gjort att det varit väldigt låg aktivitet i fågelrestaurangen under helgdagarna. Fasanen har varit på något kort besök och jag har sett två ringduvor. Ekorren kom en dag och fann en hel hög med frön som den kunde frossa på. 

När jag kom ner i köket i morse fick jag dock tidernas överraskning och ett nytt tomtkryss, en rosenkakadua hade hittat till oss i Knivsta. Tänk att det ofta dyker upp udda och roliga arter just den här tiden på året :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-01 13:54 | Läst 470 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Haha 😅 a eller hur vilken lycka ;)
Annars ser ni ut att ha haft en mysig helg
👍🏻
/N
Svar från Lena Holm 2024-04-01 20:57
Tack Nini,
det har varit en bra helg med både såväl familjemiddag som umgänge med kompisar och lite pyssel hemma. Kakaduan var en kul bonus just idag.
Hälsningar Lena
Även jag har en terränggående Jeep maskerad till personbil. Behövs i vårt klimat rätt ofta.
Det verkar vara fint att ha dig till matmamma. Och Rosenkakaduor minsann! Kanske efter glasens innehåll - eller någon annan dag... :-)
Svar från Lena Holm 2024-04-01 21:00
Tack Peter,
jag har noterat någon gång att det finns ganska gott om stora, terränggående fordon i Stockholm. Jag kan förstå att de kan behövas med tanke på hur snöröjningen kan se ut i huvudstaden :-) Rosenkakaduan tittade förbi just idag. Tveksamt om den dyker upp i morgon.
Hälsningar Lena
Helt otroligt att du får nya kryss, samma datum varje år :-)
Vatten kan ju vara grönt så jag trodde det skulle föreställa näckrosor och näckrosblad på din "tårta", snyggt blev det !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-04-01 21:04
Tack Ing-Marie,
ja, just den här dagen verkar vi har särskilt stor tur med nya roliga arter :-) Det är tänkt att vara näckrosor och blad för att dölja den ojämna gröna. På bilden i receptet var det klargrön perfekt gel, som en spegel. Man skulle nog ha silat bort en del av den hackade persiljan men det läste jag inte förrän det var för sent.
Hälsningar Lena
Fint med näckrostårtan ;) Synd om kakaduan, inga fötter, måste ha frusit av på hitvägen :) Ekorren som vanligt söt så det räcker till.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-01 21:06
Tack Gunte,
kakaduan har krafsat så mycket i jorden att fötterna inte syns :-) Ekorren var en söt bonus för vi ser dem inte så ofta längre. Det har röjts bort en del stora träd och då "försvann" ekorrarna.
Hälsningar Lena
Trevliga läckra påskbilder, gratulerar till rosenkakaduan, de är väldigt fina, mina närmaste fynd av denna fågel är i en fågelpark utanför Helsingborg! Jag utgår från att den tagit tåget upp, då rosenkakaduor reser gratis denna dag varje år!
Svar från Lena Holm 2024-04-01 21:08
Tack Stefan,
aha, då förstår jag hur kakaduan tagit sej till Knivsta. Den måste ju vara minst lika smart som duvorna som åker med tunnelbanan i Stockholm istället för att flyga mellan stationerna.
Hälsningar Lena
Spännande besökare du har på tomten 😊. Plantorna ser fina ut. God mat, pepparrot och rökt lax är en god kombo
Svar från Lena Holm 2024-04-01 21:58
Tack Peter,
färsk riven pepparrot till rökt lax eller kraftigt rök kött som t ex älghjärta eller rökt, torkat renkött är otroligt gott. Vi kommer att få kallt nu några dagar så vi har "bäddat" med lite extra duk runt tomaterna. Det gäller ju att ta till vara ljuset och få stadiga plantor.
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-04-02 07:26
Har gjort en hel del laxrullar med tunnbröd och rökt lax med en pepparrotsvisp, betydligt enklare än din tårta men gott ändå
En fin påskhelg verkar ni ha haft.
Vi har haft det lugnt hela helgen med promenader i Stan.
Jag och Björn gjorde en utflykt till Ågesta för lite fågelspaning, inga kakaduor dock, men jag tror det är lokala den 1 april ;-)

Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-04-02 18:20
Tack Bengt,
jag såg just dina bilder från Ågesta. Kakaduan här var väldigt lokal och den kommer bara på ett specifikt datum som du förstått.
Hälsningar Lena
Ser jättetrevligt ut, dina matbilder är alltid vältagna och maten ser otroligt vällagad ut. Pepparrotscheesecaken ser bara suveränt god ut! Och tänk att fåglarna håller reda på datum, inte illa! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-04-02 18:22
Tack Björn,
den cheesecaken är väldigt god men det blir så stor att jag kan bara göra den när det är samling med hela Fredriks familj. Nu var vi 14 stycken och då går det bra. Vissa exotiska fågelarter är bra på att hålla redan på datum :-)
Hälsningar Lena