En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Odla tomater på balkong

Min sambo har ofta ett odlingsexperiment varje sommar och i år ville han odla tomater på höjden. Han skapade då en odling längs ena balkongstolpen och snart kan vi plocka tomater från balkongen. Det har tagit lite längre tid än i växthuset, men nu blir de mer och mer vackert röda tomater varje dag. Det bodde blåmesar i holken tidigare i sommar och de verkade trivas med grönsaksplantorna. 

Nyplockade, bara att stoppa i munnen.

Nu är vi inne i en fas där mängden tomater som mognar överskrider vad två personer kan konsumera. Tomaterna ligger i skålar på köksbordet sorterade efter den ordning de ska ätas, den lilla skålen i förgrunden är tomater som ska ätas NU, den blå skålen inom en vecka och de mörkare tomaterna håller betydligt längre. 

Dagens tomatsåsberedning. Övermogna tomater från den gångna veckan och såna som har spruckit när jag plockade dem. Den stora blir dock inte sås, den blir tomatsallad med rödlök och olivolja någon kväll i veckan. Den stora brandywine tomaten kom för övrigt från "balkongodlingen".

De här blir nog tomatsoppa nästa helg...

Lördag kväll och vi dukar i växthuset. Kvällen till ära har jag lagt på en ren vit duk och dekorerat med en röd blomma (pelargon och persilja, man får ta vad som finns). Före middagen serverades en clover club. En vackert röd cocktail på gin, hallonsockerlag och pressad citron. 

Middagen är också röd. 

Vi har också plockat svamp. Det här är ungefär en tredjedel av helgens kantarellskörd. Karljohansvampen från den här turen gav jag till grannen. I bakgrunden skymtar mina "soltorkade tomater" som jag ska lägga på burk med olja. Torkade i ugnen förstås. De vita pappersbitarna är tomatfrön så vi säkert kan odla tomater även nästa år. 

Ny arbetsvecka stundar, nya tomater kommer att mogna och de små kantarellerna vi lämnade i skogen kommer att växa.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-20 22:04 | Läst 441 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det ser så riktigt härligt ut. Och intressant idé att odla på höjden. Tål att tänkas på.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:42
Tack Göran,
iden med de höga plantorna kommer från en man i Stockholm som odlar tomater på sin kolonilott. Se gärna beskrivningen i Jans kommentar.
Hälsningar Lena
Vad läckert med tomaterna som slingrar sig upp. Ser ut som ett hus vid medelhavet. Mysig kväll ni hade.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:43
Tack Johnny,
tyvärr är det nog lite för skuggigt vid vår balkong för att ge rätt medelhavskänsla, men det fungerar i alla fall och blåmesarna hade inget emot odlingen. Kräftor är alltid mysigt.
Hälsningar Lena
Trevligt att ni provat detta med odling på 'höjden', det tycks fungera väldigt bra har jag själv sett! Det finns en kolonilott mellan Södersjukhuset och Eriksdalsskolan där 'odlaren' förra året fick 300 kg. tomater enligt lokaltidningen 'Södermalmsnytt'.. Tog ett mobilfoto på odlingarna där för nån vecka sen, och gissar att han får lika mycket i år, men den bilden finns kvar i mobilen..
Hälsn!

Här ligger den kolonilotten, zooma gärna ut: https://kartor.eniro.se/?c=59.308040,18.061088&z=20&l=hybrid&g=59.308040,18.061088
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:41
Tack Jan,
kul att du visar den kolonilotten, för det är från den som min sambo fått iden om att låta plantorna växa på höjden. Den här killen är känd för många som odlar tomater tror jag och jag såg också en film om honom, hur han driver upp sina plantor på våren i en lägenhet + på balkongen , innan de planteras på lotten. Trots att våra plats är ganska skuggig har plantorna växt otroligt bra men det blir inte lika mycket tomater som i växthuset.
Hälsningar Lena
ehrsa 2023-08-21 21:16
Vad roligt! Det är bara 650 m. från pendeltågsstationen 'Stockholms södra'.. Ja, jag läste om honom redan förra året, det verkar vara då som han blev 'berömd' för alla sina tomater!
Hälsn!
Hänger inte riktigt med i balkongodlingen är det planterade tomater längs stolpen upp? Om tomaterna utgår från marken så borde de vara 4-5m höga, vilket skulle vara en imponerande höjd ute. Jo det är mycket tomater att ta vara på just nu, testar i år att frysa de mindre tomaterna i halvor så man kan ha dem direkt på en paj. I vintras gick det fint att använda 100/1000 rakt av som puttekulor på pizza eller paj. Det har blivit några större kok av tomatsås också, jag gör soppa på samma blandning, blandar bara i lite grädde. Jag hade nog trott det skulle bli en Bloody Mary, men du fullföljde det röda temat. Jag slog rekord i svampplockning i Danmark förra veckan, ska ut i veckan i Kungsbacka så får vi se
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:48
Tack Peter,
det är tomatplantor som vi dragit upp själva och ja, de är flera meter höga. Vi tog de fyra plantorna som blev över vilket var en super sweet (den ger mest tomater), en blush tiger (mognade först), en brandywine (ger minst) och en chocolate sherry. Titta gärna på Jans kommentar för vi har inspirerats av den kille han nämner. Den mannen ger bort tomater till alla som kommer förbi hans lott. Kul att du hittat så mycket svamp. Jag skulle egentligen inte behöva plocka mer men det är svårt att motstå. I synnerhet gula kantareller och det kommer snabbt nya så länge vi har sånt här väder.
Hälsningar Lena
Kan bara gratulera till sådan skörd, våldsamt mycket kantareller och redan så fina tomater, själv brukade jag inte få mycket förrän lite väl många sprack, är väl bekant med tomatsoppa då. Men får nuförtiden ibland av en kamrat som har drivhus och jag har lyckats med egenkomponerad tomatgratäng. Förstår din mans odling på höjden, många tomatsorter växer ju lätt ett par meter om sommaren.
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:50
Tack Stefan,
det går att göra mycket gott med tomater och man kan alltid hacka dem och frysa för att använda i matlagning under vintern (men det tar plats i frysen tillsammans med allt annat vi skördar nu). Tomatplantorna vi har ute är flera meter höga och det kommer att bli en hel del tomater där innan frosten tar plantorna.
Hälsningar Lena