En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dubbelexponering i photoshop

En kväll fastnade jag i photoshop och pillade med en variant av dubbelexponeringar där man blandar två helt olika motiv. Det var en artikel i förra numret av FS magasin av Kristoffer Relander som ledde mej in på den här typen av bilder. Det var svårt och för mej helt omöjligt att lista ut hur slutresultatet skulle bli. Alltså blev det mycket testande.  Den första bilden fick i alla fall bli ett födelsedagskort (efter lite mer trixande). 

Jag har många bra örnbilder med stor kontrast dvs örn mot vit eller nästan vit bakgrund, men det visade sej vara väldigt svårt att välja en lämplig bild att lägga ihop örnen med. Det här är nog egentligen inte min grej men det är ju kul att testa någon gång ibland och nu fräschade jag upp lite tekniker i PS som jag hade glömt. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-03-21 21:05 | Läst 1084 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ska man vara petig så är det väl någon sorts sandwichteknik men örnen blev ju kul och skulle kanske passa som reklambild i något naturvårdssyfte eller liknande..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-21 21:44
Tack Gunte,
det är möjligt att det ska kallas något annat men den beskrivning jag följde hade valt att kalla det dubbelexponering. Vi får väl se om jag testar detta någon mer gång.
Hälsningar Lena
Ja jisses - den där hägern verkar vara klar för sitt cirkusframträdande 😁. Bilden blev onekligen kul!
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-03-21 21:45
Tack Christina,
jag är mest nöjd med hägern och den är ändå en av de första bilderna jag gjorde. Jag har slängt många andra.
Hälsningar Lena
Örnen var ju fräck, men du skulle försöka att få ut det i fingrarna också. Jag har fullt upp att lära mig det jag verkligheten behöver i PS, så denna typ av fotokonst får nog vänta ett bra tag
Svar från Lena Holm 2023-03-21 21:42
Tack Peter,
jag är inte helt överens med maskeringsverktyget och spretiga fågelfjädrar hörde inte till den film jag försökte följa. Det här går att förfina väldigt mycket mer om man vill hålla på med den här typen av bilder.
Hälsningar Lena
Kul! Det är mycket man kan göra i Photoshop, känns som man aldrig blir fullärd heller! Gick en '3-dagars' kurs en gång, men det räckte inte för att lära sig så jättemycket mer än jag redan kunde då.. för drygt 15 år sen.. Och hälften kanske jag har glömt nu! Det blev bra här i alla fall! Och det är nog att lära sig 'lagertekniken', att skapa nya lager med 'effekter' som man till sist lägger ihop till ett enda lager som är rätt knepigt att lära sig, som här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3696280.htm?set=mp
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:09
Tack Jan,
den var kul den semlan och fyndigt gjort. Jag jobbar sällan i PS med så här pass avancerade saker att jag hinner glömma en massa kortkommandon och rutiner mellan gångerna. Den här gången höll jag på ganska länge men man måste ju hålla igång för att få flyt i arbetet.
Hälsningar Lena
Kan inte säga annat än mycket spännande!
kanske skulle jag hänge mig mer till FS magasin som jag inte har för att börja använda PS igen.
Verkligen kul om man börjar tror jag.
Vet inte vilken jag gillar mest, om man nu måste det.
Båda är verkligen bra och hägern har sannerligen gjort sig fin till påsk.

/Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:07
Tack Lena,
jag läste reportaget i FS magasin men sedan var jag tvungen att titta på Youtube för att hitta bra och tillräckligt detaljerade beskrivningar om hur man jobbar fram den här typen av bilder. Häger blev bäst tycker jag ock kanske att jag testar med påskblommor också.
Hälsningar Lena
Första bilden tycker jag är
RIGTIGT BRA den lever !

/peter
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:05
Tack Peter,
för den uppmuntrande kommentaren! Första bilden är den jag är mest nöjd med.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena
Den första bättre än den andra, men jag vet hur det är att pilla med detaljer i PS.
Kräver mycket tålamod.
Och det är som du skriver otroligt roligt att leka och testa.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:04
Tack Bengt,
jag tycker också att den första bilden blev bäst. Där stämde det så fint med de stora röda blommorna. Det krävs massor med tålamod och jag gör dessutom fel rätt ofta och får börja om.
Hälsningar Lena
Kul, Lena, att leka med bilderna! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:03
Tack Wolfgang,
ibland får jag för mej att jag ska göra något annorlunda. Tyvärr är det så långt mellan gångerna att jag hinner glömma en massa om hur man arbetar i PS.
Hälsningar Lena
En kul och kreativ lek med två av dina fina fågelbilder! Den första blev lekfull och bör passa utmärkt som födelsedagskort. Den andra uppfattar jag som mer "seriös" genom att örnen blir ett med bakgrunden på ett finstämt sätt. Jag tycker mycket om båda och blir inspirerad att prova själv!
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:02
Tack Sven,
det var kul att testa och jag kan rekommendera youtube för att hitta bra beskrivningar av hur man kan jobba. Jag läser gärna beskrivningar men det finns faktiskt mer om man tittar på film.
Hälsningar Lena
Blir fint med konstfoto ibland. Örnen blev bra. Dock föredrag jag originalen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-03-24 17:00
Tack Johnny,
jag föredrar också originalen och det är väl orsaken till att jag bara testar sånt här ibland och med ganska långa mellanrum. Jag hinner glömma mycket mellan tillfällena.
Hälsningar Lena
Måste säga du har en gåva här, gillar resultatet helt klart. Testade trixande i Photoshop för 22 år sedan, det var lite segt och instabilt i datorn då minns jag, men det gick bra, tyvärr tog det tid också. Känner inte för det själv, vill hellre ut.
Svar från Lena Holm 2023-03-24 16:59
Tack Stefan,
för mej går det i vågor och ibland lär jag mej ganska omständiga arbetsprocesser i PS, tyvärr glömmer jag dem efter ett tag. Jag är kanske inte alltför helhjärtad för det är egentligen den "vanliga bilden" som intresserar mej mest. Men det här var kul och i helgen ska det regna...:-)
Hälsningar Lena
Coola bilder Lena. Jag gillar dem skarpt. Kul när man leker runt lite med bilderna :)
Kanske kommer det någon mer örnblogg från Norge? :)
Svar från Lena Holm 2023-03-24 16:57
Tack Joakim,
det var kul att testa lite nya saker och länge sedan jag jobbade med så många lager och processer i PS. VI får se med örnarna från Norge. När jag började lägga upp bilder blossade en diskussion upp om gömslefotografering och liknande "tillrättalagda" sessioner (som man betalade för, din egen aktivitet lovprisades). Det var i alla fall så trist att jag helt tappade sugen att visa bilderna.
Hälsningar Lena
Mycket fräcka bilder :-) Härligt med lite annorlunda syn på naturen.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-03-26 19:50
Tack Halina,
jag tycker det här är kul ibland och det förekommer ju inte så mycket av den här typen av bildmanipulation här bland bloggarna. Det är dock ganska svårt och tekniken är absolut inte "självinstruerande", inte för mej i alla fall.
Hälsningar Lena