Vindkraft är kärnkraft.

En grej jag inte riktigt förstått är det här med kärnkraftsförespråkarnas vurm för kärnkraft. Vår planet har sen begynnelsen drivits med kärnkraft, fusionsenergi dessutom, denna hett eftertraktade energiformen  som är så svår att få till konstgjort. Men vår sol levererar sådan och ha så gjort i milliarder år och kommer att fortsätta i milliarder år på detta vis. Det är liksom inget nytt under solen.

I den ljusa tiden blir det en del lite tillbakalutat makrofotografi i spenaten. Kan det ha att göra med pappans stora intresse för flora. Han byggde herbarier han. Nikon D800 och ett Nikkor 55mm är utrustningen som i huvudsak gäller.

Hur fungerar ett kärnkraftverk? Man skapar värme genom att klyva atomer, koka vatten som blir ånga och driver turbin som i sin tur driver en generator som i sin tur genererar elektricitet.  En energiform som kan användas till lite allt möjligt. Skapa värme till exempel. Vilket är lite att gå över ån efter vatten. Men elektricitet kan omvandlas till andra saker också,  att få  tåg och elbilar och sånt att rulla. Eller värma upp badrumsgolvet eller sätta snurr på en hjärt-lungmaskin och en hel del andra mer eller mindre nyttiga grejer. Man kan också utnyttja lägesenergi genom att använda den kondenserade vattenångan som kan samlas upp i dammar och sen med hjälp av lite fallhöjd få en turbin att snurra och i sin tur en generator skapa elektricitet den vägen. Som man kan använda till lite allt möjligt. Fast just det sättet är kanske lite osmart att göra med ett kärnkraftverk. Pysslar man med solenergi kan man såklart plocka hem energin direkt via solceller eller andra mer spektakulära projekt som man gör i Marocko till exempel. Eller att med hjälp av nanoteknik och tunna filmer utvinna elektricitet direkt. Den tekniken är de bra på vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
  För visst är det nu så att det helt enkelt finns tillräckligt med energi tillgängligt väldigt många gånger om för att täcka ett konsumistiskt ohållbart leverne redan nu. Plus en hel del annat också. Kärnkraft är liksom bara dumt. Som sagt, bättre att ta vara på det som redan finns. 
   Eller kan det vara så att vindkraftverk inom synhåll är en alltför tydlig påminnelse om det här med överdriven konsumism?

Hagtorn inte riktigt utslaget men berett på att utnyttja fusionsenergin som fullkomligt sköljer över trädet, och mig, och det mesta i grannskapet.

Inlagt 2022-06-09 20:58 | Läst 1680 ggr. | Permalink
Jag förstår din intention men det där var lite väl lekmannamässigt överstökat tycker jag. Om vi ska blunda för alla diverse svårigheter med alla typer av energiutvinning så kan vi väl säga "Fiat lux, hur svårt kan det vara?"

Allt gott! /Thomas
Svar från mombasa 2022-06-09 23:15
Hej. naturligtvis är mitt tilltal förenklat och lekmannamässigt. Men frågan om vilket avstånd det ska vara mellan själva kärnkraften och den turbin som ska driva generatorn är en ganska enkel fråga, på lekmannamässig nivå. Det är en fråga som befinner sig på NO-ämnenas nivå i grundskolan. Som ett exempel, svårigheten med vindkraft är inte tekniken i sig, det är snarare acceptansen hos de som bor med havsutsikt. Om de nu kommer se vindkraften vill säga. Och då kommer invändning nummer två, hur göra när det inte blåser? Nu blåser det i och för sig mestadels och genom att sprida ut vindkraftverken geografiskt minskas detta problem. Och hur gör man när kärnkraftverk ställs av på grund av översyn? Ett par veckor så där.
Dessutom har vi den direkta solenergin, ett område som utvecklas i rekordfart. Och icke att förglömma, naturens egen lösning, fotosyntesen, ett alldeles magnifikt sätt att lösa energi, syre-koldioxidcykeln och lite annat också. Nä, kärnkraft är liksom lite ”kan själv”.
ha det gott
/Gunnar S
Jag förstår inte heller den vurmen.

Kanske den beror på att atomkraften var det stora framtidslöftet. Första annonsen i DN då AB Atomenergi sökte folk kändes helt otrolig. Den bakomliggande berättelsen, att nu skapar människan ett här på jorden nytt sätt att tillverka el, ett sätt som ska ge nästan gratis el utan nämnvärda biverkningar, den gav ett jättestort löfte!

Det finns dom som ännu vill tro på löftet. El kommer nästan gratis ur två hål i väggen, allt är bra, no problemas.
Svar från mombasa 2022-06-10 17:11
Hej. Så är det säkert, ett futuristiskt femtiotalslöfte som glider in som ett kitt i det senare folkhemsbygget. Två hål i väggen var nog en kampanj med mer genomslag än man syftade till. Att inte behöva bry sig om hur man konsumerade elkraft, det var ju så enkelt.
Men en viss tröst är att väldigt många yngre ( och för all del en och annan geront) ifrågasätter konsumismen.
/Gunnar S
Avfallsfrågan är inte på långa vägar löst så därför är inte kärnkraft ett seriöst alternativ i dag. Hur tänker kärnkraftsivrarna egentligen? Människan har funnits på jorden i ca 200 000 år. Utbränt kärnavfall måste slutförvaras i över 100 000 år. Det säger egentligen allt. Hur kan man ens komma på tanken att sätta kommande generationers liv på spel? Kortsiktigt tänkande har den här planeten inte råd med.
Svar från mombasa 2022-06-10 17:15
Hej. Och risken för en rätt avhyvlande och allmänt stökig istid under de hundratusen åren är en lågoddsare. Och visst är det näst intill patetiskt att se och höra en del politiker uttala sig om saker man redan från början vet och förstår att de inte har en susning om.
Ha det gott
/Gunnar S
TomasKronberg 2022-06-10 19:27
Jag har mycket svårt att tro att vår civilisation kommer att finnas kvar om 100 000 år. INGEN civilisation har överlevt ens några tusen år. Jag tänker på rikena i Egypten, Sydamerika, Asien m.fl. Och då fanns ändå inte hotet av kärnvapen eller miljökatastrof.

Planeten klarar sig nog - den har varit med om större katastrofer. Människan kanske inte utrotas, kan finnas kvar som naturfolk på avlägsna ställen. Men vår högteknologiska civilisation tror jag inte överlever. Och som sagt: om några tiotusentals år är vårt land täckt av tre km inlandsis vad som än händer.
/T
Svar från mombasa 2022-06-10 23:19
Nämen precis. Det är svårt att avge löften som sträcker sig mer än ett par gundra år framåt i tiden. Allt annat är bara trams.
/Gunnar S