Om massbild dåförtiden

Om massbilden idag är mobilkamerans så var sjuttio och åttiotalens massbild Instamatic. Bilden som registrator. Pang på och så ser man bilden en månad senare när bildkuvertet kommer på posten. I bästa fall. Den här bilden är dock tagen med en Nikon F, blixt och Ektachrome. Oskärpan får i huvudsak tillskrivas inläsningen från en kvarvarande  papperskopia.
   Det här är en bra bild, betydligt bättre än "svan på lugnt vatten". (Kan meddela att vikens svanfamilj har utökats med sex stycken dunbollar. Sötfaktor 5.) Rune Johnsson skulle nog för övrigt gillat den här bilden, om inte annat för att den möjligen provocerar dagens eller dåtidens bildsmak. Rune provocerade dessutom säkert en del av Fotosverige när han oförhappandes lät publicera egna pangpå-blixtbilder i tidningen Foto på den tiden  det begav sig.
   Den här bilden går inte att upprepa. Du kunde ha tagit liknande bilder, men det gjorde du inte och den här bildens berättelse är oss förborgad. Ögonblickets mysterium.  I figuranternas liv är det kanske fortfarande en viktig händelse, men fotografen har inte längre en susning om vad det handlar om. Jo, lite grann...Bilden som vittne. Bilden som minne. Jo visst...

Inlagt 2023-06-08 21:17 | Läst 1089 ggr. | Permalink
Spännande bild. Ungar klädda i vita t-shirts. En bandspelare och en slang eller sladd. Hon tittar på den högra killen. Ett fuckfinger på tröjan, troligen hemmagjort. Den mittre individen har text skriven på t-shirten. En fjärde gestalt i bakgrunden.
Det får mig att tänka på elever under avslutningsveckan. Men också Bressons bild på pojken med vinflaskan
Gillar den.
Jerry
Kul association till HCB. När du skriver det så ser jag också den blinkningen. Skola, avslutning på nåt sätt, sannolikt i ett badhus, ganska lekfullt, och förväntansfullt.
Ha det gott
/Gunnar S