Omvänt perspektiv

Inte nödvändigtvis punctum.

Att sättet att handskas med bilder och bildkommunikation skulle ändras så dramatiskt levde Roland Barthes i lycklig ovetskap om. Om detta hade påverkat hans teorier om studium och det för alla fotografer lite kittlande begreppet punctum lär vi aldrig få reda på. I Barthes sextio- och sjuttiotalsvärld är inte minst trivialbilden och det som numera ibland kallas massbild, inte att förväxla med massmediabild, fortfarande ganska hanterbar. Men kunde Barthes ens tänka sig paradigmskiftet som både handlar om teknik, som förhållningsättet att på alla nivåer kommunicera med hjälp av fotografiet? Troligtvis inte. Kanske en nutida Barthes. Men en sån skulle nog inte ha samma referenser som den gamle. Det privata kontextet ändras för de flesta bildläsare över tid. Och det är ur mottagarens privata kontext som det eftersträvansvärda punctum skapas. Följdfrågan är nu som då, kan fler mottagare dela samma punctum? Nej, men flera mottagare kan skapa sina egna punctum ur samma denotationer.

Härom dagen hämtade jag ut Joseph Koudelkas Invasion 68:Prague . Den har stundom varit svår att få tag på men en ny utgåva från förlaget Aperture ska väl fylla hålet en tid. (Sist jag var i Prag hittade jag boken, som så sant är något av ett nationalepos, med texten på tjeckiska och då min tjeckiska är rudimentär, milt sagt, egentligen frankt uttryckt, obefintlig tänkte jag nog att den hittar jag på nätet. Vilket inte varit så lätt.) Apertures utgåva har fin repro och tryckt med 175 linjers raster i duplex, sånt gillas.

Två av Joseph Koudelkas bilder fångar mig snabbt, apropos tidigare inlägg om begreppet punctum här på FS. Som i den här  bilden. I all dramatik, rörelser och riktningar och linjespel fastnar mitt öga för en detalj. En detalj jag sen inte kommer förbi. Här kommer en stormakts vapenmakt men det är ett slitet hampsnöre som håller ner pansarvagnens radioantenn. Det där snöret sitter fast på min näthinna. Jag tror inte det här är ett äkta Bartheskt punctum, Koudelka bör ha sett snöret han också, och antagligen lagt en berättande betydelse i det han med.
   En annan bild med en liknande detalj som fäster min blick på gränsen till punctum. Titta på motorhuvens svetsfogar. När jag var i tjugoårsåldern gick jag en arbetsmarknadsutbildning och blev bland annat svetsare. Och om jag hade visat upp en sån svets för någon av de bistra yrkeslärarna hade det blivit Gör om, gör rätt! Återigen, en stormakts armé i sin styrka samtidigt så slarvigt, bristfälligt. Såg Koudelka den detaljen? Hur många ser den? Men är den ett punctum i ordets rätta bemärkelse? Tveksamt.

(En nattbild från Prag får bli dagens bild. Med uppskruvat korn. Och lite duplexfejk. Fuji X10 som inte är eller var världens bästa nattkamera.)

Postat 2021-12-28 17:17 | Läst 1659 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mellandag. Inte analog.

Vi tog en sväng ner till Morga hage vid Mälaren. Knasterskarpt lågt ljus inte utan en viss dramatik så som det ofta blir när isarna lägger sig i sträng kyla. 
Hemma i värmen skruvar jag några bilder rätt mycket. Svartvitt, korn och kontrast. Jag tänker kameran som ett skissblock. Ett grängat papper och blyerts 8B. Det här skulle också kunna vara utgångspunkten för några etsningar eller mezzotinter eller något däremellan. Från digital process till väldigt analogt arbete i grafikverkstaden. Man kan gå den vägen också.

Postat 2021-12-27 17:40 | Läst 1712 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ögonblick i vardagen

Korta ögonblick i livet när det skaver lite.

Postat 2021-12-13 16:36 | Läst 684 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om begagnat, slaskigt och snälljazz

Amanda Ginsburg och Andy Fite gitarr, ett scatsjungande snälljazzpar fick förgylla torsdagskvällen. Kompetent, chosefritt, improviserat. Lyssningsvärt!
Jag testar ett nytt begagnat objektiv och mja, det funkar nog. Men det blir nog bäst med en annan "preset" än den som gällt hitills. Jag skaffade mig ett Fujinon 18-55mm.Begagnat. Lite spontant så där, "because you´re worth it". Jag var ute efter möjligheten att ha flera utsnitt i samma objektiv. Visserligen till priset av inte absolut knasterskärpa och lövtunnt skärpedjup. Men hur ofta använder man det? Om man har en faiblesse för skorrigt svartvitt? Inte ofta. Och kniper det så finns det gluggar i arsenalen som kan lösa såna uppgifter. Om man förstår att tänka bildutsnitt versus stor sensor. ( Då blir en femtia snabbt minst en 85 ff.)
Men jag får återkomma till det här nån gång. 

Så blev det som det blev med den där svinkylan, den försvann lika snabbt som den kom. Och förra veckans uppbragta debatt om skenande elpriser kommer snart av sig när man ser att priset redan  har sjunkit tillbaka igen. Och bensinpriset sjönk av sig själv innan frågan ens kom in i riksdagen. Det ska f-n vara populist i dessa dagar.
(Men det kommer bli svinkallt igen. Och väldigt varmt, det är ett som är säkert.)  Tack Klaus Hasselmann och Syukuro Manabe, årets nobelpristagare i fysik.

Postat 2021-12-10 16:10 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ingen strömstare men en fin utställning i stället.

Strömstaren i Kvarnfallet har inte dykt upp ännu. Men en intressant utställning på Upplandsmuseet kan man se. Mycket fina porträtt med hundra år på nacken. Och hade inte den där Alinder nånslags stillsam humor också. Klart sevärd. Finns som bok också. Eller titta på en del bilder här.

Postat 2021-12-07 21:31 | Läst 914 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 10 11 12 ... 55 Nästa