Omvänt perspektiv
Tour de France. Sete IV. Musée de Paul Valery
Musée de Paul Valery Sète är ett av många franska muséer som är välgjorda, med genomtänkta utställningar och en arkitektur som vittnar om ett seriöst förhållande till kultur och bildning. Det finns någon slags stolthet över vad man är och vad man visar. En museivärd under ett pågående konstnärssamtal får illustrera detta.
(Och som sagt, det är oskärpans år 2018 så det får vara oskarpt och lite pyssel i Silver Efex.)
Tour de France. Sète III och en ostronfrukost
Ingen människa kan regera ett land som har 387 ostsorter, lär president de Gaulle har sagt. Sant eller inte. Men det gäller att ha ordning på utbudet i en av ostdiskarna i Hallen i Séte.
Och vad döljer sig i den korgen? Antagligen något som ingår i det enkla franska köket.Man kan tro att det franska köket är märkvärdigt och tillkrånglat, men nej, så icke. det är enkla råvaror, gärna säsongsbundet, men tillagat med omsorg och gott om tid. Slow food.
Och om man nu inte är ute och vardagshandlar finns det alltid någon man samtala med och något viktigt att avhandla.
Och så har man tid för lite fniss och småprat. Det är liksom inte stormarknad det här.
För vår del blir det en liten ostronfrukost. Skördade tidigt i morse i Étang de Thau, den stora grunda avsnörda havsviken innanför Sète där de odlas och fiskas allehanda havets läckerheter. Brutna direkt vid bordet hos fiskhandlaren. Men ett glas vin får man gå och handla i ståndet intill.
( Det är låg horisont på de här bilderna av det enkla skälet att vi sitter vid ett bord. Den fasta gluggen når heller inte riktigt fram alla gånger. Nja, det där med 35 mm som det allenarådande i gatufotografi är nog inte helt genomtänkt. Och oskarpt blir det lite då och då, det är ju bevars oskärpans år 2018. Men Tore Johnsons bilder från Hallarna i Paris var inte så skarpa de heller.)
Tour de France. Sète II. Pointe Courte
Man får passa sig så att man inte har ett skeddrag eller något annat krokigt i örsnibben när man strosar utmed Pointe Courte i staden Sète. Att fiska dorade är populärt men inte helt ok enligt stadens prefektur.
Här bor också en hel del katter. Och då ligger tonvikten på en hel del.
Det går ingen nöd på det här gänget. Ompysslade är bara förnamnet.
Sen avslutar vi det här besöket med en sittning på "La Passage". En bläckfisk utan krångligheter. Bara just rätt av. Och en butelj av det lokala torra och krispiga vita som gifter sig helt och hållet.( Man tar inte kort.)
(Det här blogginlägget skrivs med en och en halv veckas eftersläpning. Inte omedelbar behovstillfredställelse med andra ord. Vi åker tåg och kinesar eller lånar lägenheter av vår numera ganska omfattande franska krets av vänner. En liten bit av det goda livet det också. Och det är en Fuji Xpro1 som gäller. Alltid med fel brännvid påskruvad verkar det som.)
Tour de France San Sebastian
Det här är min nyvunne vän Graham. En kanadensisk före detta militär. Då anställd i Intelligence service. Graham har Aspergers syndrom. Något han och den närmaste omgivningen är helt öppen med. Ja vi är lite olika helt enkelt. Exempelvis är min specialitet och livsluft inte grammatikregler i olika språk. Vi sitter på ett lokalt hak och äter pintxos, det baskiska uttalet för tapas.
Jag har valt att göra den här bilden ganska mörk. För så kändes dagen delvis.
( San Sebastian ligger inte i Frankrike. Det regnar i San Sebastian. Kopiöst. Dagen efter nås vi av nyheten att 12 människor dött på grund av översvämningar i trakten av Carcasonne. Där var vi i går förmiddag.)
Tour de France. Les marrons
I slutet av september och fram i oktober är det tid för kastanjer. Vi plockar i vägkanten. Men attans att nåt kan vara så taggigt och stickigt.
Och så rostas de senare på kvällen. Över öppen eld i den öppna spisen i ett hus i Pannecot (pannså´) en liten by invid Canal Nivernais , i den franska landsbygden. Med ett glas bourgogne i näven. Har vi det bra eller?