En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svarttärnorna vid Stefans hemmavatten

När jag promenerade ut till Herculesdammarna (i närheten av Kristianstad) insåg jag inte att jag var i Stefans hemmatrakter. Det kom jag på efteråt när jag mindes att han visat bilder på flygande svarttärnor. Det här är antagligen en vy som han är välbekant med.  

Ute vid dammarna häckar minst sex par svarttärnor och man står på en landremsa med denna våtmark åt ena hållet, där häckar tärnorna, och en damm på andra sidan där de flyger ut och jagar. En obeskuren bild kan se ut så här.  

Tärnorna flög fram och tillbaka med ungefär 10 minuters intervall. Ibland kom de väldigt nära och då var det svårt att hänga med i svängarna.

Det här är dock den typen av fotografering som den nya kamerans autofokus är helt fantastiskt bra på. Fåglar som flyger mot en ren bakgrund. Hinner man bara följa med när fågeln flyger förbi blir det väldigt ofta skarpa bilder, oavsett var i bildfältet fågeln är. 

OJ, hoppsan! Det var en rödbena. Det händer ju att det är en annan typ av fågel som kommer flygande men man är så taggad att man försöker fånga allt som kommer mot en. Man vet ju inte riktigt hur nära de tänker komma heller och ibland ändrar de riktning snabbt.

Beroende på hur jag vände mej var ljuset lite olika men det var rejält ljust och jag kunde ha korta slutartider.

Framifrån är svårare, även med den här kameran.

Jag kan också konstatera att det var lättare att få bilder på fåglarna då de flög ut för att proviantera, än när de var på väg tillbaka. På tillbakavägen gick det fortare och det var svårare att fånga dem i sökaren på håll. Det här är dock ett montage av två bilder, det syns på mitten.

Jag fick i alla fall se mej mätt på dessa eleganta fåglar. Hädanefter kommer Herculesdammarna vara ett av de ställen jag lägger in på min besöksrutt när jag är i Skåne och tittar på fåglar. Det fanns även en del annat här men det får komma någon annan gång. 

När jag skulle åka vidare från Herculesdammarna mot Äspet blev det stopp i den här korsningen. Det kom en väldigt lång karavan motorcyklar och sist körde tre polisbilar, det var bara att vänta. Jag körde ner sidorutan och tog ett par bilder när jag ändå stod där. Sånt som man får uppleva under en road-trip i Skåne.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-06-07 19:22 | Läst 639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Roadtrippar ska inte underskattas! Kul sista bild, men det är klart att tärnorna är ändå det som gör det här inlägget extra bra och intressant. Du fick många fina poser i flykt på dem. Bra jobbat! Absolut Stefans hemtrakter och gissningsvis en halvmil från min arbetsplats i östra Kristianstad.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-06-07 21:39
Tack Bjarne,
så det här är nästan hemmatrakter även för dej. Jag visste ju att du bodde i södra delarna någonstans (eller du kanske pendlar långt). Tärnorna var en utmaning i början men efter ett tag lärde jag mej deras rutiner och då var det bara att fota tills man säkert visste att det fanns ett antal skarpa bilder i olika poser.
Hälsningar Lena
Bjarne 2023-06-11 08:49
Hej igen Lena! Min pendling är 3 mil och jag bor västerut från Kristianstad på Nävlingeåsen. Mitt i skogen, så ett annorlunda landskap än på dessa bilder.
Vilka graciösa och vackra fåglar du fångat så fint!
Svar från Lena Holm 2023-06-07 21:40
Tack Lena,
om du tycker tärnorna är graciösa så ska du kolla när jag visar skärfläckor. De är i och för sej mer graciösa på marken medan tärnorna är oerhört galanta i luften.
Hälsningar Lena
Jag köpte mitt växthus i Kristianstad för ett antal år sedan och var runt på några ställen men inte Herculesdammarna, var vid Håslövsängar som är i närheten och fick rödspoven där. Väldigt fina närbilder på svarttärnan, bra med en kamera som hinner med i fokus. De fiskar väl som fisktärnan där de står och hovrar, men det var kanske för långt bort till fiskevattnet?
Svar från Lena Holm 2023-06-08 07:34
Tack Peter,
jag har varit vid Håslövs ängar och fick också rödspoven där men avståndet var mycket långt, bara dokumentära bilder. Det var för långt till fiskeplatserna och jag såg inte ens var de tog vägen. Det går att gå runt betydligt längre än jag gjorde men då får man vara beredd på att stöta på "korna". Det gick en hel flock svarta angusdjur där och betade just nu, men de rör sej nog över ett ganska stort område.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-06-08 10:50
Såg dit svar till Joakim, kan du programmera en funktionsknapp till att ändra den AF mode som är inställd till någon annan mode. På Nikon så har jag en knapp som blir enpunkts mätning när man trycker in den, jag har en annan knapp programmerad till att ge en mindre grupp AF punkter. Det fungerar väldigt bra om man tex har någon bredare AF mode till att blixtsnabbt växla till enpunkt för stillasittande inne i en buske
Svarttärnorn är ju vackra fåglar som jag inte sett. Känns som om att du är riktigt nöjd med R5:an :)
Även rödbenan blev bra här i den miljön.
Svar från Lena Holm 2023-06-08 07:36
Tack Joakim,
just flygande fåglar är den suverän på att fånga och låsa fokus på. Jag har fotat en del svalor på öland och då går det undan. Det blir alltid några skarpa bilder och ibland väldigt många i en serie. Den är dock sämre på att sätta fokus på en liten stillasittande fågel omgiven av något rörigt t ex löv.
Hälsningar Lena
Roadtripp på olika vis, en del med fåglar i sökaren andra med flugor på visiret :)
Kul med lyckad tärnjakt..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-06-08 19:34
Tack Gunte,
det fanns svarttärnor så det räckte och jag fick fota dem så länge jag ville. Jag tog inte så hårt på att få sitta och vänta när motorcyklarna åkte förbi. Jag fick sedan ligga bakom hela karavanen en bra bit och det gick bitvis rätt sakta.
Hälsningar Lena
Bra bilder på Svarttärna här! Har nog själv bara sett dom på södra Öland vad jag minns nu.. och det kan vara 30 år sen.. Tror det mesta extra spännande jag sett i fågelväg nästan alltid varit söderöver på just Öland under våren!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-06-08 19:36
Tack Jan,
jag kan inte minnas att vi sett dem någon gång på Öland, men däremot enstaka individer vid Hjälstaviken. Alltid på väldigt långt avstånd. Annars kan jag hålla med om att Öland har mycket intressant att bjuda på. Vi kom precis hem från sex dagar där.
Hälsningar Lena
Härlig tripp du är ute på med många fina bilder som resultat.
kul att se "riktiga" bilder på svarttärnan, som du minns fick jag den bara som prick vid Hjälstaviken :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-06-09 20:03
Tack Ing-Marie,
mina tidigare bilder på svarttärna har varit som de du fick dvs en "prick vid Hjälstaviken". Här kunde man stå hur länge man ville och fota, tärnorna flög farm och tillbaka.
Hälsningar Lena
Hej Lena, visst är det hemmavatten! Här finns diverse dammar, det har grävts lera då det fanns flera tegelbruk i byn. Svarttärnorna blev riktigt fina, du beskrev dem väl, ja berömvärda bilder. Skulle gärna kunna bjuda in dig, men jag blir oberäkneligt dålig ofta och har svårt att planera, sen gick frun genom en större operation och har behövt hjälp hemma.
Första bilden är en ytterst välbekant vy. Herculesdammarna (efter Hercules tegelbruk) hade för 30- 40 år sedan inga svarttärnor, men det var väldigt gott om rördrom då. Allt förändras konstant.
MC-kortegen Kristianstad - Åhus är en kanske 40 år gammal tradition, när min son var 18 år då planerade min fru och jag åka, men då hade redan flickorna på skolan bestämt vem som skulle åka bak då min son körde, så det var viktigare han körde då.
Svar från Lena Holm 2023-06-12 20:44
Tack Stefan,
jag insåg inte att det här var i närheten av dej förrän jag åkt hem. Jag läste också om att din fru blivit opererad och att du inte varit så aktiv här pga mycket annat. Intressant att få veta lite mer om dammarna och även motorcykelkortegen, som jag lyckades passa in så exakt. Insåg att det var ett större arrangemang för det satt folk ute efter vägen som tagit med sej stolar och ibland t o m fika.
Hälsningar Lena