B. LOGGBOKEN
Lång resa och rovfåglar
Ovan molnen är himlen alltid blå och jag fick en stor dos av det igår.
Landade i Dallas strax efter två på eftermiddagen. Där var himlen blygrå. Trafiken flödade som aldrig förr. Kanske inte så konstigt när en gallon bensin kostar lite mycket som en liter hemma. Dagens bild 353.
Fyra anolisödlor bor för närvarande hos min syster. De kommer in genom altandörren och tycker att det är bättre inne än ute på vintern. Den här låg på en byrå i morse.
En liten ödla låg ovanpå timern som satt i väggutaget. Varmare där än på golvet. Två stycken låg under robotdamsugaren, där är det också lite extra varmt då den står på laddning.
För att hålla mej vaken tog jag en promenad i parkområdet en bit bort. Den här pampiga fågeln hittade jag ganska omgående.
Som Hannu antyder nedan är detta sannolikt en Red-tailed hawk. De är vanliga i området och har det vita bröstet som denna fågel uppvisar. Dessutom stämmer näbb och ögonfärg. Helst skulle jag vilja se den i bättre ljus för då ska stjärten vara mer rödaktig i färgen.
Trots grenarna får denna bli dagens bild 354.
Avslutar med den här lilla jägaren, en American Kestrel, eller sparvfalk. Teckningen på huvudet och dess ringa storlek gör den någorlunda lätt att artbestämma.
Hälsningar Lena
Det vita kom tillbaka...
....och så här fint var det i morse då jag tog dagens bild 352. Men nu lämnar jag detta för att fira jul...
....i Texas. Där kan det ser ut så här, tack och lov inte i min systers trädgård. Det var t o m musik vid denna kreation. God Jul var det i alla fall...
....och ett Gott Nytt År. Den här traditionen håller vi dock på hos min syster.
Hälsningar Lena
Fåglarnas Big Bang kartlagd
Ett internationellt mastodontprojekt där man analyserat hela arvsmassan hos 48 fågelarter (och tre krokodilarter) har nyligen publicerats i åtta artiklar i tidskriften Science. Projektet visar att en explosionsartad utveckling i fåglarnas släktträd tog fart för 66 miljoner år sedan. Släktträdet bekräftar många släktskapsteorier som tidigare har ifrågasatts, och bjuder även på nya överraskningar. Forskare från både Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala Universitet har deltagit i projektet.
På vår institution bjöd en av forskarna som varit med, Olle Håstad, på tårta idag med anledning av den stora händelsen. De har jobbat i fyra år med projektet och de arter som analyserats representerar de stora utvecklingslinjerna inom fåglarnas släktträd.
För att nämna bara något enstaka resultat har projektet t ex visat att ormvråken är närmare släkt...
...med blåmes än med havsörn och...
...havsörnen är närmare släkt med gamar än med andra rovfåglar.
Länken nedan har mer information och även uppgifter om hur man hittar artiklar etc.
Hälsningar Lena
http://www.slu.se/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/12/faglarnas-big-bang-kartlagd-i-internationellt-mastodontprojekt-med-svensk-medverkan/
Årets bildjulklapp
Varje år gör vi ett bildspel i Power Point med bild och text från årets resor, äventyr och träffar med familjen etc. Det blir också en perfekt julklapp både till min familj i USA och min sambos familj som bor i Sverige. Idag blev årets bildkavalkad äntligen färdig och skivorna inslagna, det får också bli dagens bild 350. Nästa år firar årskavalkaden 10 år....
Hälsningar Lena