Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Krigsveteranen


Harald, snart 91 år. Bramsen, Komossa 25.7.2014. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde en avstickare till Bramsbacken i Komossa och mammas hemgård som nu sommartid bebos av hennes bror Harald (f. 1923) och hans fru Mägne. En vacker gård som morfar Arvid byggde efter hemkomsten från Amerika där han tillbringade de sju första åren av sitt äktenskap (gifte sig 1915), allt för att ha råd att lösa ut hemmanet från sina svärföräldrar.

På bilden kollar jag och Harald in de fina träarbeten som han gjorde under krigsåren ute i de Östkarelska ödemarkerna, masurknölarna gjorde han till skålar i Shemenski, vid Svirfronten (långt inne i dagens Ryssland ...). Harald som var maskingevärsman i IR 61 var också med om de svåra striderna vid Tienhaara på Karelska näset i juni/juli 1944, ett blodigt fältslag som räddade vår självständighet.

Efter kriget flyttade Harald och hans fru Mägne till Sverige där de tillbringade ett halvt sekel. Tavlan på väggen med motiv från hans barndoms Komossa har han målat själv.

Det intressanta med byn Komossa är att det är den sista svenska byn, några kilometer genom skogen österut möter det finska Finland som sen sträcker sig hela vägen ut till ryssgränsen. Västerut är det 15 - 20 km till havet, med helsvenska byar. Detta är språklig gränstrakt i Österbotten; men trots att språken är helt olika på var sin sida, utgör det inget problem - var och en sysslar med sitt. Och Harald som bott största delen av sitt vuxna liv i Sverige pratar inte finska, men det är han inte ensam om i byn. I de finska byarna kan man å andra sidan ingen svenska. Detta skulle vara kul att dokumentera.

Nr 206/365.

Postat 2014-07-29 22:16 | Läst 1681 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Första vågen


Snart utplånat spår. Storsand, Munsala 24.7.2014. Foto: Håkan Eklund.

Sandstranden ute vid Storsand i Munsala (tillhör Nykarleby stad), inför havets anlete, är ett gudabenådat ställe. Det ligger tillräckligt "vid sidan om" för att inte exploateras kommersiellt och det är närmast badgäster från regionen som hittar hit.

Nu under dessa tropiska högsommarveckor är det gott om folk på den fina plagen; bara så skönt att vandra kilometervis med härlig finsand under fötterna.

Rakt i väster, bakom den rena havshorisonten, ligger Örnsköldsvik i Sverige.

Nr 205/365.

Postat 2014-07-29 20:02 | Läst 1791 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Basic technology


Pandrosbacken 23.7.2014. Foto: Håkan Eklund.

Att fixa till mat över öppen eld, så primitivt som möjligt, är det bästa jag vet. Jag har ett antal gjutjärnsgrytor/potjiegrytor från Sydafrika som är bra för potatiskokning och grillhalstret ovan är också därifrån.  Bara så enkelt och lätthanterligt att klämma ihop allt som skall grillas över glödande kol (från ved ...).

Själva "grillen" är en stenhög i ring, som skyddar för vind och att inte elden sprider sig. Basic technology.

Nr 204/365.

Postat 2014-07-29 14:37 | Läst 1595 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bidde inte jägare


Kvällsnöje. Pandrosbacken, Oravais 22.7.2014. Foto: Håkan Eklund.

När jag växte upp i en superagrar bondby i mitten av 1960-talet präglades man helt naturligt av de där rådande normer, som att när man "går till skogs" tar  man med hund och bössa. Eller en bär- eller svampkorg. Annars skulle det vara onödigt att vandra i skog; det skulle vara någon nytta med allt vad man gjorde.

Trots att min far inte var jägare, var många av mina kompisars pappor aktiva jägare. En sådan skulle också jag bli. För sparade slantar köpte jag ett luftgevär (Slavia, tillverkat i Tjeckoslovakien - på bilden ovan) att börja öva med. Nästa mål var en Husqvarna fågelstudsare - men så långt kom jag aldrig.

Det räckte med en "jakt". Det var tidig höst och jag smög iväg med mitt första vapen. I en skogdunge nära hemmet stötte jag på en trastflock. Fick sikte på en fågel högt uppe i en björk, siktade och tryckte av och ner singlade "bytet".

Men sen var det roliga slut. Framför mina fötter låg en skadskjuten rödvingetrast och tittade på mig med skrämda ögon ... Plötsligt såg jag ingen charm i detta med att "jaga", jag var ju tvungen att på nära håll skjuta ett skott till, för att göra slut på det onödiga lidandet för en fågel som var på flyttning söderut.

Detta blev mitt första och sista "jaktbyte". Trots att detta inte var riktig jakt insåg jag att detta inte gav mig det jag ville ha från naturen. I stället satsade jag och en kompis på att köpa kikare, en fågelbok - och på egen hand började vi ströva runt i markerna för att lära oss känna igen de olika arterna. Och på den vägen är jag än. En hobby som givit mig ett rikt liv, både hemma och utomlands.

Jag har inget emot jakt som bedrivs på förnuftigt sätt, men skulle själv bara kunna tänka mig att jaga om jag bodde ute i vildmarken och behövde viltkött för att överleva. Jakt som nöje känns inte rätt ...

På bilden ovan har jag och sonen plockat fram det gamla luftgeväret för att lite tävla lite; han vann ...

Nr 203/365.

Postat 2014-07-29 09:39 | Läst 1785 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Far och son vecka


På egna ben. Harjavalta 21.7.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 202/365.

Har haft en fin far och son vecka uppe i Österbotten, helt underbart. Det är länge sen som vi har haft så mycket tid tillsammans.

Och nu har jag en klok, vuxen man (23 år) att diskutera med, som rest mycket, som läser mycket, som kan mycket - om bl.a. internationell politik. Intellektuellt stimulerande.

Tur att Putins gäng inte kunde lyssna ...

Här från en kaffepaus under vägen norrut ; en selfie på mina ben i en tvätthall ...

Postat 2014-07-28 20:56 | Läst 1825 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa