Med leriga skor
Somliga kan gå på vatten
- - - åtminstone med vingars hjälp. St Karins 31.6.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 151/365.
Sothönan jagar iväg en bläsand som simmade för nära; denna höna är mycket aggressiv och håller sitt revir rent från obehöriga.
Kunde inte hålla mig borta
Tre timmar att köra tillbaka hem. Riksåttan 31.5.2018 kl. 00.50. Foto: Håkan Eklund.
Den 26.5 upptäcktes en dvärguv mitt inne i Sideby byacentrum, ett stenkast från kyrkan. Sideby är en kustby längst söderut i det svenska Österbotten.
Månne det är samma fågel som en amatör hade fotograferat längre in i landet den 22.5? Damen som hittade fågeln tog en bild som hon satte på FB - hon trodde att det var en hornuggleunge.
Några ornitologer såg bilden, och visste att det var en supersällsynt gäst i Finland = andra observation (det första fyndet skedde 2011).
Eftersom ugglan hörts varje natt i Sideby sedan den 26 maj kunde jag inte hålla mig; frun for på arbetsresa till Danmark - och jag hoppade i bilen och körde 3 timmar norrut. Kom till Sideby kl. 22.40 efter att solen gått ned.
Hittade stället och inledde min väntan. Jag var länge ensam på plats och började tvivla på att jag var på rätt ställe? Jag hade ju förväntat mig en hel hop med "kryssare" (kallas "bongare" i Finland).
Hörde en flodsångare sjunga på avstånd och följde med hur morkullor patrullerade över byn, som tycktes ha många tomma hus (dock prydliga = fritidshus?).
Halv tolv dök en ornitolog upp, men vi hörde fortfarande ingen uggla. Strax före midnatt kom tre ornitologer till (från H.fors) och vi hörde en nattskärra på avstånd, förutom flodsångaren.
Och plötsligt, kl. 00.05 satte dvärguven igång sin nattkoncert! Bingo! En mycket tydlig och klar "röst", ett kort djupt visslande "tjok" som upprepades var fjärde sekund. Vindstilla, fullmåne, varmt (+ 10 C) och med surrande myggor runt öronen. Vad kan man mer begära?
Art nr 209 i år; jag har en gång sett en dvärguv - i Eilat, Israel i april 2000. Men det var ju där; nu blev det ett landskryss. På finska heter dvärguven "kyläpöllönen"; kylä betyder by, pöllö = uggla. En byauggla alltså, och den höll faktiskt till inne i en by, ropade från en aspdunge mellan kyrkan och byvägen med gårdar.
Från finska artportalen: https://www.tiira.fi/
Kyläpöllönen | 31.5. | Kristiinankaupunki Sideby 1 (Håkan Eklund) |
Viiriäinen | 31.5. | Hyvinkää Kytäjä, Kytäjoenpellot 1 (Kari Degerstedt) |
Harmaahaikara | 31.5. | Kotka Kaarniemi, Ristiniemi 56 (Teemu Tast) |
Från lokalföreningens artportal: https://www.tiira.fi/mielenkiintoiset2_SpLY.html
31.5.
Kyläpöllönen Kristiinankaupunki Sideby 1 p ä, Inledde nattkoncerten kl. 00.10, med klar röst ... (Håkan Eklund)
Kyläpöllönen Kristiinankaupunki Siipyy, kylä 1 1 Lähti koivusta alle 10m etäisyydeltä, näkyi hyvin, mu... (Jukka Koskelainen)
Pikkusieppo Teuva Norinkylä, Pässinrämäkkä 1 Ä, Ei suostunut näyttäytyä. (Jussi Kentta)
Vad gör man inte för "konsten"
Pitstop för forsärla. Lankoski, riksåttan. 30.5.2018 kl. 21.45. Foto: Håkan Eklund. Nr 150/365.
På väg norrut, för att kolla in en sällsynt uggla ... Få se om det lyckas?
Skymningsfångst
På insektfångst. St Karins 29.5.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 149/365.
Roade mig med att försöka fånga skrattmåsar på bild medan jag väntade på att en småfläckig sumphöna skulle höra av sig från sumpmarken i ändan på en liten fågelsjö. Skrattmåsflocken höll på med att fånga insekter i skymningen.
Till slut fick jag min Porzana porzana = art nr 207. Igen en magiskt vacker kväll med snudd på tropiska minnen.
Världens första
Första av sitt slag. Forum Marinum, Åbo 28.5.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 148/365.
Detaljbild av världens första elektriska Azipod-roderpropellerenhet som används i olika typer av fartyg, allt från lyxkryssare till lustjakter och patrullbåtar.