Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Maltarapport 4


Nysskjuten eleonorafalk (mörk fas). Malta 25.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

Det känns märkligt att fågelskåda i ett land där fåglar skjuts ner framför ögonen på en. I ett sådant samhälle har något gått verkligen snett, som här på Malta. Jag undrar om det är någon som har gjort en vetenskaplig studie över landets jägarkår, vad de egentligen har mellan öronen, hur de tänker och resonerar?

Idag filmade min rumskamrat när en bivråk sköts ner just när fågeln lämnade övernattningsstället vid kusten (Dingli), för att flyga över havet till Tunisien/Libyen (340 km till Libyens kust). En annan jägare sköt ner en eleonorafalk i parkskogen nedanför presidentens sommarpalats; en lokal ornitolog fick tag i den och tog den till hotellet där vi gjorde en officiell rapport som skall lämnas till polisen. Det var en långvingad och mycket mörk fågel, otroligt vacker. Jag tog en massa bilder på den. Egentligen var detta öde väntat. Falken har setts i området en vecka, någon sköt på den senaste söndag och den fick en liten vingskada. Dock tillräcklig för att den inte skulle orka flytta över havet; sånt klarar bara friska och starka fåglar av - som har ett tillräckligt energiförråd. Och har man en liten vingskada är det svårt att jaga och få mat ...

Jag var i morse ute med en dansk kille (som deltagit i dessa läger de senaste sex åren), en tjej från Kroatien och en tjej fran Skottland. Vi såg inte så många fåglar, men desto fler jagare. Förutom rovfåglar så har de ju inget att skjuta på, det maste ju vara frustrerande. Den som besökt Malta vet hur de små åkerplättarna ser ut på hösten, efter en lång het och torr sommar:  som stenöken. Och där mellan stenmurarna traskar dessa jägare fram och åter med hund o bössa, och det finns absolut inget att jaga, som kan kallas jaktbyte! Få av oss har sett en riktig vaktel (jaktbyte under hösten), jag har sett en enda turturduva (också jaktbyte) - that is all.

Alltså är det helt befängt att här finns 12 000 - 20 000 jägare, på två små öar! Medlemsantalet i jaktföreningarna är ca 20 000, ca hälften har licens. Det finns alltsa närmare 50 jägare/km2, om man räknar bort områden där man inte får jaga!, i normala länder 1-4, enligt dansken Ole. Nar jag kommer hem skall jag kolla vad vi har i Finland och Sverige. Här borde ju alla jakt vara förbjuden eftersom de inte har några riktiga jaktbara arter att jaga ... Eller så kunde de föda upp fasaner eller motsvarande, och jaga dem i skilda jaktområden. Som det nu är skulle det racka med max. 100 jägare pa Malta!

Min kompis från Finland klippte håret här på hotellet, och frissan berättade att de lokala är rädda för jägarna! Speciellt kvinnorna hatar dem eftersom de dräller överallt i de begränsade naturområden som finns, där de skulle vilja vara ute med sina barn. Men det är som i glesbygden   i Norden (när vargar, rovfåglar "försvinner"), många vet men ingen vågar säga något  - det är tystnadens och skrämselns taktik/strategi som råder. Här fungerar de som en välorganiserad maffia, och vet hur de kan skrämma folk till tystnad. På alla nivåer.

Några av våra team har blivit fotograferade av jägarnas spioner, och dansken som var teamleader i min grupp i morse  sade att han hotats på jägarnas webbplats, där de sagt att denna man bör få sitt huvud bortskjutet om han kommer hit på nytt ... Detta var för några år sen, och han fortsatter att komma; det är så dessa idioter skall mötas - med "norsk spirit", dvs att inte ge efter för ondska! Därfor är vi här!

Postat 2011-09-25 14:38 | Läst 2129 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Maltarapport 3


Jag (Håkan Eklund), Johny (UK) och Nimrod (Malta)  på morgonpass 24.9.2011.
Nimrods portugisiska flickvän Jennifer tog bilden.

Äntligen fritid, middagen är över, är nyduschad,  klockan är 21 och har en kall öl i nypan (3 euro för ett stort stop). Kan man ha det bättre? Känns bra efter att ha fågelskådat sen kl. 04 i morse. Mitt team var högt uppe på en kulle med ett gammalt kapell (med utsikt över halva ön); kul att  se färgspelet när det ljusnade och samhällena söderut vaknade. Sen när solen började värma följde vi med hur rovfåglar som övernattat i skogen nedanför presidentens sommarpalats började ta höjd, och flög ut över havet mot Tunisien, dit är det ett hundratal km (måste kolla). Vi såg bl.a. fiskgjuse, brun kärrhök, 150 grå hägrar som formade plog och drog mot Afrika.

En het och solig dag, plus 30 i skuggan. Nästan vindstilla efter dagar med frisk vind.

Idag har det kommit in massor med fåglar från Italien (Sicilien ligger 80 km norrut): under fyra timmar (kvällspasset) räknade mitt team in 76 bruna kärrhökar, 8 tornfalkar, 6 ängshökar, 3 bivråkar och en lärkfalk. Vi höll pass på stället där ormörnen sköts igår; en maltes som körde förbi ropade att vi skulle åka hem och hålla oss borta från Malta! Vi hade BirdLife Maltas VD med i gruppen, Paul (minns inte efternamnet) han är maltes - och han kunde bara skaka på huvudet.

Han berättade om skolundervisningen på Malta, som han ansåg mycket undermånlig. Han sade att det är deprimerande att intervjua ungdomar för jobb, när de avslöjar hur svag deras allmänbildning är. Och jägarna behöver inte lära sig något för att få jaga, det är bara att ansluta sig till en jaktförening och betala jaktlicensen. Han sade att de vet absolut ingenting om ekologi och olika arters roll i naturen. Och rovfåglar skjuter de inte för att de hatar rovfåglar, utan för att det är en spännande sport och sysselsättning! Det finns inte så mycket annat att skjuta; en utmaning. Han berättade om en jägare som nu i vår avslöjats med 90 uppstoppade fridlysta fåglar i sitt garage ... Rapporten tystades och kom aldrig i tidningarna, det skulle ju göra att jägarna måste skämmas ...

Paul skall på möte med EU-människor nästa månad, och skall då kräva att alla EU medlemsstater anammar samma regler angående utbildning av jägare, för att få jaga.

Eftersom alla team har loggat in stora mängder med rovfaglar, som nu övernattar på ön - är det många som kommer att skjutas i natt och i morgon bitti. Efter mörkrets inbrott körde vi längs Dingli Cliffs, en väg som går uppe på en hög klint intill havet. Det fanns bruna karrhökar överallt, i träden, i buskarna, på stranden - och jägare som i sina bilar åkte runt och kollade läget!

Några team har nu åkt ut för att under natten följa med vad som pågår (jägarna kör runt med stora strålkastare på sina bilar, och skjuter rovfåglar (mest karrhökar och bivråkar) på nattkvist.

Har på hotellet finns det två typer av gäster: fågelskådare och pensionärer (engelska, tyska och italienska turister). Just nu dånar dansmusiken i baren och vårt gäng har flyttat ut i trädgården under stjärnorna, där det är tystare. Trevligt och uppiggande att igen umgås i en internationell community, som ger fläktar av den värld som jag en gång jobbat i.

Traffade idag en ung kvinna (Amanda Rogers) från New Zeeland som gör en filmdokumentär om den maltesiska jakt(o)kulturen ...; vi skulle ha åkt till museet idag för att fota skjutna rovfåglar (som BirdLife Malta samlat in och finns på Naturhistoriska museet), men besöket måste skjutas upp till tisdag. Istället satt vi en timme och pratade om Fiji Islands där också hon jobbat.

Postat 2011-09-24 21:15 | Läst 1939 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Maltarapport 2


Ett hus med en massa fågelfångstapparatur/atrapper på gården filmas, för kommande behov.
Nick (Malta), Jen (Skottland) och Gitte (Danmark). 23.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

Fågelmördare, det är vad de maltesiska jägarna är! Hur många rovfåglar som våra team har bevittnat blivit dödade under en vecka har jag tappat koll på, mest är det bivråk, tornfalk och brun kärrhök  - eftersom de är de vanligaste ... I kväll lärde jag också att vissa jägare dessutom äter rovfågelkött, som de betraktar som en delikatess! Det lär dock höra till ovanligheterna.

I kväll har det varit stor uppståndelse, en jägare sköt en ormörn en bit norrom Mdina, alldeles framför näsan på dansken Kim Skelmose och två engelsmän. I morse var Kim och jag i samma team, då var det lungt (9 natthägrar och en bivråk:  inga skott hördes) - i kväll när Kim för första gången i sitt liv får se en ormörn, så möter den nästan genast döden - de hann titta på den några minuter. Örnen skrämdes upp (ur trädet) av några skolflickor som gick förbi, och då small det!  Ormörnen är sällsynt här på Malta, några per år. Den hade kommit in från Sicilien, fått syn på den lilla bergsryggen med den medeltida staden Mdina, landade för att vila ut och övernatta - men det skulle den inte ha gjort!!

Killarna hade sett en ung man med mobiltelefon följa örnen, och en stund senare small det! Klockan var 18.50 och det började bli  mörkt. Här ett pressmeddelande om incidenten: http://www.birdlifemalta.org/view.aspx?id=335

Kim som jag lärde känna i morse är ringmärkare, som bl.a. ringmärker Danmarks havsörnar, ett tufft jobb!

Jägarna på Malta är mycket välorganiserade, de håller hela tiden kontakt med varandra via telefon, och kommer det in något sällsynt inom skotthåll, då blir det rusning ... Och en stor rovfågel missar de inte; det enda som skyddar är att de flyger tillräckligt högt, och inte landar! Om de landar, har de skrivit under sin dödsdom!

Detta går bara inte att beskriva för vanligt funtade människor!

Trots att BLM-teamet fick polis till platsen rätt snabbt, blev det inget av det. En högre polischef kom nästan samtidigt, och avblåste sökandet efter örnen och jägarna ... han sade att de skall koncentrera sig på att skydda de som lever, inte den som redan är dod ... (det hade kommit in rapport om en örn till i området, som senare visade sig vara falskt ...).

BirdLife Malta gänget som känner poliserna visste att polischefen själv är jägare, och han ville väl skydda de egna! De vet också att en av Maltas mest ökända fågelmördare bor just här, nära stället där örnen sköts ner! Det ar så att man mår illa. När det gäller avifaunan så är inte Malta en rättsstat!

Samtidigt som detta hände var jag med BLM:s kampanjledare Nick (+ Gitte fran Danmark, Pia från Tyskland och Jen från Skottland) och smygfotograferade en fågelfångare nere i Delemara längst ute på Maltas sydvästkust. Vi hade ställt upp en tubkikare i skydd av aleppotallar och fotograferade via tubens starka förstoring. På gården fanns en massa atrapper av ljungpipare och turturduvor, i burar fanns levande lockfåglar, 3 killar satt ute på gården med sina hundar och bössor... När vi förstorade bilderna ser vi hur en kille spanar på oss med kikare; sen kom en Landrover och kryssade runt oss, och då fick man ju hålla andan för en stund ...

När vi åkte tillbaka fick jag köra, Nick satt hela tiden i telefon och fick dirigera teamen för att hjälpa med att spåra örnmördaren ...

I höst är det första gången i Maltas historia som de lyder EU-förbudet att sluta använda fällor för att fånga fåglar!! Och det är till stor del BirdLife Maltas förtjänst, som har flygfotograferat alla fågelfångstområden på de båda öarna och har fakta att komma med. Och i höst vågar inte Maltas regering utmana EU. Men kom ihåg: här får man fortfarande skjuta sånglärkor, en massa småvadare, alla våra trastar, starar etc. Helt lagligt! Detta är ett EU där den ena handen inte vet vad den andra gör.

Men fångstförbud kommer ju inte att avskräcka de mest härdade ... Därför försöker vi fotografera de aktiva fågelfångare som man känner till, för att vet hur de ser ut - och kunna följa deras förehavanden. Att vara fågelskådare på Malta liknar mer farlig underrättelseverksamhet; jämför detta med alla "kryssare" och "bongare" i Sverige och Finland, i trygga "folkhem", där fågelskådning ar en lek.

Det mest positiva med att vara här är att träffa en massa superintressanta människor från olika länder. Jag hade idag en lång diskussion med en dansk (journalist och fågelskådare) som på vårarna brukar åka från Malta till Sicilien för att fortsatta "kampen". Där finns det en lokal kvinna som under decennier ordnat antirovfågelskjutningskampanjer uppe i bergen, som burit frukt - nu är det bara några enstaka fågelmördare kvar. Som ung flicka var hon nära att bli våldtagen av rovfågeljägare, och då beslöt hon att starta sitt eget krig mot denna morbida hantering.
Men detta är en annan historia.

Postat 2011-09-23 22:22 | Läst 2665 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Maltarapport 1


Från ett av våra observationsställen (strax efter soluppgången), nära presidentens sommarpalats.
Malta, september 2011. Foto: Håkan Eklund.

Hälsningar från tjuvjaktsriket Malta. Det skall bli ett antal bloggar från hotellets dator, utan bild och svenska bokstaver (skall senare sätta in bilder).
- som jag gjort idag den 29.9 .

Första dygnet med BirdLife Maltas Raptor Camp är nu till ända och jag känner mig redan hemma med teamet och med uppgifterna. Sammanlagt deltar 66 frivilliga (vilket är nytt rekord) i två-veckors kampanjen från en massa länder, bl.a. 3 från Finland, 3 från Danmark (UK, Irland, Holland, Tyskland, Ryssland, Lettland, Kroatien, Portugal, Bulgarien, Italien etc.), dock inte en enda fran Sverige och Norge!! Lite märligt att ingen från Sverige är med, inte heller på våren fanns någon - finns det inte 10 000 -tal ornitologer i Sverige?

Många som har varit med tidigare har tagit med vänner (som också jag gjort), make/maka - och plötsligt blir det en stor grupp. Vilket är bra. Enbart vår närvaro på en massa lokaler runt om i landet gör många jägare lite osäkra och de vågar inte så där bara skjuta ner rovfaglar eller andra spännande arter om det finns observatörer i närheten. Och har är många med som jag också träffade i april.

Varje dag får något team bevittna olagligheter: igår filmades en jägare som sköt ner ladusvalor (nära vårt hotell) och tränade hunden att hämta, efter en stunds lek med hunden kastade han sen svalan i buskarna ... Just for fun. Pa BLM:s webbplats kan detta beskådas: http://www.birdlifemalta.org/view.aspx?id=334

Ett annat team filmade en jägare som sköt ner en brun karrhök och en annan organisation plockade häromdagen upp ett stort antal dödade biätare ur ett dike ... Skjutna just for fun.

I morse var jag och mitt team ute vid Dingli Cliffs, och var omringade av ca 15 jägare beväpnade till tänderna och med hundar. De sköt ett 10-tal skott, på vad vet vi inte - vi såg just inga fåglar, kanske det var vaktlar som de skrämde upp ur det döda gräset, eller småfåglar? Enda flyttfågel var en grå häger över havet.

Under eftermiddagen och kvällen var vi högt uppe vid ett vakttorn (från korsriddartiden), där vi nästan kunde se hela ön. Räknade in 13 flyttande bivråkar, 8 tornfalkar, 3 lärkfalkar och 2 bruna kärrhökar. Problemet är att de kommer att övernatta någonstans på ön, och då lever de farligt. Det finns inte sa många skogsdungar på ön, och där det finns sådana - där finns jägarna ... Många rovfåglar skjuts också under natten,  i strålkastarljus.

Har redan hunnit intervjua BLM:s Executiv Director Paul Debono och  informationsansvarige Geoffrey Saliba, och de har berättat mycket intressant som jag inte har utrymme att gå in på här. En intressant utveckling är att de för forsta gången fått Maltas regering att INTE öppna fågelfångstsäsongen, dvs. då de fångar våra flyttfåglar med slagnät (stora som tennisplan). Det kommer dock inte att stoppa malteserna från att försöka, men det blir svårare att göra det, områden med aktiverade fällor är relativt lätta att upptäcka.

Detta med olagligheter är en sak, en annan sak är sen det moraliska i att malteserna har laglig jakt på sånglärkor, taltrastar (alla trastarter) som de egentligen bara skjuter pa for att ova skjutskickligheten!! , en massa vadare (bl.a. ljungpipare) och så vidare. Sjukt sa det förslår!  Men de stackarna har ju inga egna fåglar att skjuta på ...

Och detta bryr sig vara EU-politiker sig strunt i. liksom när ålänningarna skjuter samernas alfåglar, där man förvandlat en gammal hedervärdig husbehovsjakt (från gamla tider) till en modern nöjesjakt. På våren. Just for fun, och påhejade av vara egna EU-parlamentariker!!!!

Postat 2011-09-22 21:43 | Läst 1922 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tillbaka till Malta


Mörka moln över tjuvjaktsriket Malta.  15.4. 2011. Foto: Håkan Eklund.

Ikväll bär det av mot Malta igen. Jag och en kompis skall delta i BirdLife Maltas Raptor Camp för att dokumentera jägarnas förehavanden; de skjuter ju ner våra fridlysta flyttfåglar "just for fun" - och just ingen bryr sig. Varken där (politiker/myndigheter) eller här (våra EU-politiker). Detta i det överreklamerade europeiska kunskapssamhälle som vi tror att vi skapat/lever i.

Vi i Norden skyddar, de skjuter. Eftersom malteserna skjutit bort den egna fågelfaunan har de ju bara flyttfågelströmmarna över öriket att skjuta på, vår och höst.

På den här länken hittas daglig rapportering från höstens Maltakampanj:
http://www.birdlifemalta.org/view.aspx?id=333

Sunday 18th September – PM

"There was an excellent passage of raptors this afternoon. Rare raptors featured well with multiple Black Kites, Ospreys, Pallid Harriers and Eleonora's Falcons.
One of the Eleonora's Falcons was shot from a tree as it was watched resting at Buskett Bird Sanctuary, and a vehicle was seen speeding from the scene without collecting the bird. Several Honey Buzzards were also shot down elsewhere.
Another serious night-time incident occurred, as roosting Marsh Harriers were targeted again, this time at Fiddien. Birdlife teams recorded 88 birds roosting in fields, but shortly after dark an off-road vehicle arrived and began sweeping the area with torchlight, with shots heard shortly afterwards. The police were called but the vehicle had departed by the time that they arrived."

______________________________________________________


På BirdLife Maltas webbplats finns en samling rapporter och mediabriefings med intressant material: http://www.birdlifemalta.org/Content/media/reports/98/

Här ett utdrag som visar på kopplingen till Sverige och Finland! När vi i EU-länderna Sverige/Finland försöker skydda våra fåglar så skjuts de ner i EU-landet Malta, utan att våra politiker bryr sig!! Är det ett sånt EU som vi skall vara stolta över?

"From the analysis of ring recoveries it can be seen that birds from a minimum of 35 countries have been subsequently killed in Malta by Maltese hunters.  Only a small proportion of these ring recoveries came from legally huntable species, with the vast majority being protected species.  The five most commonly recorded countries for birds killed in Malta are Finland, Sweden, Tunisia, Italy and Germany. Together, these five countries make up 54.5% of all recoveries.  For Finland and Sweden in particular, a significant proportion of these recoveries come from birds of prey, comprising 55.5% and 33.3% of the total recoveries for these countries respectively."

Postat 2011-09-20 10:34 | Läst 2361 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa